Sagramore

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sagrenior le Desiré arması.

Sir Sagramore ya da Sagremor, Kral Arthur efsanesindeki bir Yuvarlak Masa Şövalyesidir.[1][2] Şövalye romanlarında ana ve yan karakter olarak yer almaktadır. Sagramore'un karakterizasyonu hikâyeden hikâyeye değişir, ancak genel olarak şiddetli ve öfkeli bir şekilde savaşan erdemli ama çabuk huylu bir şövalye olarak karakterize edilir.

Orta Çağ ve Rönesans edebiyatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sagramore hakkındaki en eski kayıt Chrétien de Troyes'un Kral Arthur hikâyelerinde bulunmaktadır. Prose Tristan'da Sagramore, Kernevek şövalyesi Tristan'ın yakın arkadaşı olarak tasvir edilmiştir. Thomas Malory'nin Le Morte d'Arthur'unda Sagramore'un hüneri durumdan duruma değişir; genellikle mızrak dövüşlerini daha iyi şövalyelere kaybetmeye hizmet eder, ancak zaman zaman cesur bir savaşçıdır. Sagramore ayrıca, hayatta kalan bölümleri bir peri tarafından yönetilen bir adaya yolculuğunu ve arkadaşı Gawain ile istenmeyen kavgasını anlatan bir Alman masalına da konu olmuştur.

Modern kurguda yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sagramore, modern edebiyatta Kral Arthur'u konu alan eserlerde görülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sagramore". nightbringer.se. 10 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018. 
  2. ^ J., Lacy, Norris (1991). The new Arthurian encyclopedia. Garland. ISBN 0-8240-4377-4. OCLC 246682593. 
  3. ^ "Merlin and Vivien | Robbins Library Digital Projects". Rochester Üniversitesi. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  4. ^ "Peter Bromilow - Biography, Movie Highlights and Photos". AllMovie. 11 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.