Varanus obor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sago monitör kertenkelesi sayfasından yönlendirildi)

Sago Monitör veya meşale monitör, Varanus oborEndonezya'nın adası Sanana'da endemik olarak bulunan bir çeşit dev kertenkeledir.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Varanus obor, Pasifik monitör'leri arasındaki tek  melanistic (V. indicus) grup ve Euprepiosaurus alt cins'ine ait olan tek tür. Vücudunda belirgin olarak kırmızı-turuncu işaretler vardır. Vücud oranları ve boyutlarına en yakın öteki bir tür Mangole ve Taliabu adalarında yaşayan V. melinus'a benzerler. V. obor genellikle sago palm kıyılarındaki bataklıklarda görülebilir. Bu habitat V. indicus'un öteki türleri tarafından pek tercih edilmezler. Diğer türler genellikle nehir kıyılarında ve yağmur ormanları'nda görülebilir. Uzunlukları 0,8-1,5 m'ye kadar ulaşırken ağırlıkları ise 0.5 ve 1.5 kg arasında olmaktadır. Benzersiz renkerinden dolayı bu kertenkele obor (Endonezya dilinde "meşale" ) olarak adlandırılmıştır.

Sago monitörü ilk olarak Mart ve Nisan 2009'da Sanana'yı ziyaret eden Valter Weijola tarafından görüldü. Korunmuş bir örnek (holotip), 1860 ve 1866 alınmış olup Leiden, Hollanda'da bulunmaktadır (Nationaal Natuurhistorisch Museum).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Weijola, Valter S-Å and Sweet, Samuel S: A new melanistic species of monitor lizard (Reptilia: Squamata: Varanidae) from Sanana Island, Indonesia, page 17-32. Zootaxa, No. 2434, 2010.
  • Österblad, R: Vasastuderande upptäckte ny ödleart, Österbottens Tidning, 23.4.2010.
  • Vikitür'de Varanus obor ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.