Saganaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saganaki
Saganaki
Ülke(ler)Yunanistan

Yunan mutfağında saganaki (Yunanca σαγανάκι), küçük bir tavada hazırlanan çeşitli yemeklerden herhangi biridir.

etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Yemekler, Türkçe sahan 'bakır tabak' kelimesinden gelen iki kulplu bir kızartma tavası olan saganinin küçültülmüş hali olan saganaki adı verilen içinde hazırlandıkları kızartma tavasına göre adlandırılır.[1][2] kelime Arapça صحن (şaḥn) kelimesinden ödünç alınmıştır.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Saganaki'de kullanılan peynir genellikle graviera, hellim, Kaşar [3] veya koyun sütü beyaz peyniridir. Bölgesel farklılıklar Arahova'da formaela peyniri, Kıbrıs'ta hellim ve Metsovo'da vlahotiri kullanımını içermektedir. Peynir küçük bir tavada köpürene kadar eritilir ve genellikle limon suyu ve biberle servis edilir. Ekmekle yenir.

Bir saganaki tavasında pişirilen diğer yemekler arasında karides saganaki (Yunanca: γαρίδες σαγανάκι, garídes saganáki) ve midye saganaki (Yunanca: μύδια σαγανάκι, mýdia saganáki ), tipik olarak beyaz peynir bazlıdır ve baharatlı bir domates sosu içerir. [kaynak belirtilmeli]

Kuzey Amerika servis tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saganaki

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki birçok Yunan restoranında, saganaki peyniri kızartıldıktan sonra masada genellikle " opa! " [4] diye bağrılarak alevlendirilir. Bu işlemden sonra ise limon sıkılarak ateş söndürülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Babiniotis, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας
  2. ^ Triantafyllidis, Λεξικό της κοινής Νεοελληνικής (Triantafyllidis Dictionary)
  3. ^ A Passion for Cheese: More Than 130 Innovative Ways To Cook With Cheese (İngilizce). Macmillan. 15 Eylül 1998. ISBN 978-0-312-19204-4. 14 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ History