Sagami-ji

Koordinatlar: 34°56′8.52″K 134°49′46.53″D / 34.9357000°K 134.8295917°D / 34.9357000; 134.8295917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rōmon'dan bakılan Kondō'nun görünümü.
Shōrō nokisita

Sagami-ji veya Sagami-dera (酒見寺), Hyōgo ilinin Kasai şehrinde Hōjō-machi Hōjō 1319 adresinde bulunan Kōyasan Shingon koluna bağlı Budist tapınağı. İmparator Shōmu'nun Chokugan-ji (imparatorun dileklemesi için yapılan tapınaklar)lerdendir. Sangō (dağın gō'su) Senshō-zan olup Honzonu (tapımanın ana nesnesi) Jūichimen Kannon (On bir yüzlü Guan Yin: Avalokiteśvara: Bodhisattva'nın biri olan Ekadaza mukha) ve açan kişinin Gyōki olduğu aktarılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

745 yılında Sakami Myōin (Sumiyoshi Jinja: bir Şinto tapınağı)'den ilham alan Gyōki'nin İmparator Shōmu'ya bildirmesinin sonucu açıldığı aktarılmaktadır. Heian döneminden itibaren her yıl Chokushi (İmparatorun heyeti) tarafından ziyaret edildi. Şimdiye kadar iki kez tamamen yandı. 1159 Heiji Olayı'nda yandığında Nijo-in (in = öncek imparator)'in fermanıyla tekrar yapıldı. Tenshō dönemçesinde (1573-92 yıllar arası) yine savaştan kaynaklanan yaygınla yandı. Daha sonra Edo döneminde Himeji Kalesi'nin sahibi Ikeda Terumasa kalenin Shugo-ji (kaleyi muhafaza eden tapınak) olarak kabul edip yardımda bulundu. Kanei dönemçesinde (1624-43 yılları arası) Bakufu'nun emriyle Jisso-in Kōkei tarafından yeniden açıldı. Tokugawa'nın üçüncü şogunu Tokugawa Iemitsu tarafından Shuin-ji statüsü kazandırıldı.

Hōjō-machi'nin kasaba merkezinde bulunup Sumiyoshi-Jinja'nın komşusudur. Aralarında küçük havuz mevcuttur ve taş köprüyle iki tapınak birbirlerine bağlandırılmaktadır. Güney ucunda Rōmon (kule kapısı) mevcut olup Sandō (ziyaret yolu)nun sağ ve sol tarafında Jizō-dō, Tahō-tō (hazine kulesi), yeni Kannon-dō, Jōgyō-dō (Samadhi'nin yapıldığı tesis) bulunmaktadır. Sandō'nun dibinde Hondō (ana tesis), doğudunda Shōrō (çan kulesi), arkasında Miei-dō (Goei-dō da denir, tapınağı açan kişi veya budist kolunu açan kişiyi anmak için bir tesis, Sagami-ji'deyse Shingon kolunu açan Kūkai anılmaktadır.) ile topraktan duvarıyla çevirilen Kuri (rahiplerin oturdukları tesis), Goma-dō (Homa'nın yapıldığı tesis), Ihai-dō (ölen insanların ruhî tabletlerin yerleştirildiği tesis) bulunmaktadır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tren[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hōjō Tetsudō, Hōjō-machi istasyonu'ndan yürüyerek 15 dakika

Otobüs[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Shinki Bus, Asuteer Kasai durağından yürüyerek 15 dakika

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]