Safuan Şaymerdenov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Safuan Şaymerdenov
Kendi dilinde adıСафуан Шаймерденов
Doğum15 Nisan 1922(1922-04-15)
Amangeldi, Petropavlovsk bölgesi, Kırgız ÖSSC, Sovyetler Birliği
Ölüm23 Şubat 2007 (84 yaşında)
Almatı, Kazakistan
MeslekYazar
DilKazakça
MilliyetKazak
Önemli ödülleri

Safuan Şaymerdenov (Kazakça: Сафуан Шаймерденов; 15 Nisan 1922, Amangeldi, Petropavlovsk, Kırgız Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti - 23 Şubat 2007, Almatı, Kazakistan), Kazak yazar. 1992 yılında Kazakistan Cumhuriyeti Halk yazarı unvanını almıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şaymerdenov, 15 Nisan 1922'de Kırgız Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Petropavlovsk ilçesindeki (günümüzde Kazakistan'ın Kuzey Kazakistan ili'nde yer alan Jambıl ilçesi) Amangeldi köyünde doğdu.

Liseden mezun olduktan sonra öğretmen olarak çalıştı ve Kızıl Ordu'da görev aldı. 1942-1943'te Komsomol'un Presnovsky Bölge Komitesi sekreterliği, 1942-1945'te edebiyat işbirlikçisi olan Lenin Tuy gazetesinde muhabirlik gibi çeşitli görevlerde de bulundu. 1950'de S. M. Kirov Kazak Devlet Üniversitesi'nin filoloji fakültesinden onur derecesiyle mezun oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra Karağandı bölgesindeki cumhuriyetçi gençlik gazetesinde muhabir olarak çalıştı, 1952'de "Adebiet Zhane Art" dergisinin bölümü ve Sovyet Yazarlar Birliği'nin nesir bölümünün başkanlığını yaptı.

23 Şubat 2002 tarihinde Kazakistan'ın Almatı şehrinde öldü.[1]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1953'te Geleceğe Giden Yol adlı romanı yayınlandı ve daha sonra İneş adıyla Rusçaya çevrildi. "Hayatın Işığı" döngüsü, ortak bir tema ve fikirle birleştirilen, olay örgüsünün ve içeriğin alaka düzeyiyle birleşen, dünyanın birçok diline çevrilmiş altı hikâye içerir. Kazakistan tiyatrolarında “Neredesin Zarina?”, “Sen benim şarkımsın” oyunlarına ve diğer dramatik bestelere dayanan performanslar defalarca sahnelendi.

Ayrıca Rabindranath Tagore, Lev Tolstoy gibi yazarların eserlerini Kazakçaya çevirdi.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]