Sadiki Koleji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sadiki Koleji

Sadiki Koleji (Tunus Arapçası: المدرسة الصادقية , "El-Sadqiya Lisesi"), Tunus'ta bulunan lisedir. Bu okuldan mezun olan kişilerin kurduğu dernekler, ülkedeki erken anayasalcı harekette önemli bir rol oynuyordu.

Kolej, bir reformcu olan El-Diyif tarafından 1875 yılında kuruldu. Kurulan okuldan mezun olanlar arasında eski başkan Habib Burgiba, politikacılar Mohamed Mzali ve Mustapha Ben Jafar yer alıyor. Sadece politikacılar değil önemli bir yazar olan Mahmud Messadi de bu okuldan mezundu.[1][2]

Sadiki Koleji'nde iki dilli bir eğitim vardı. Habib Burgiba da dahil olmak üzere Tunus elitlerinin birçoğu bu okuldan mezun oldu. Bu seçkinler Yeni Düstur Partisi'nin üst kademedeki pozisyonlarını doldurdu. Tunus'un bağımsızlığı sonrasında Zeytune Üniversitesi'ni kurulmasında etkili olan Sadiki Koleji, 25 Haziran 1958'de Tunus devlet başkanı Habib Burgiba'nın, okulda yapmış olduğu açıklama ile ortaöğretim özerkliğe kavuştu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Olympic Committee - Organisation - Structures". 16 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2017. 
  2. ^ Micaud 93.