Sağlık, Yozgat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.03, 11 Ağustos 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17467501 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Sağlık
Harita
Yozgat
Yozgat
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam427
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354273....
Posta kodu66000
Resmî site
[1]

Sağlık, Yozgat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün kuruluşu ile ilgili kesin bilgi bulunmamakla birlikte 1960 lı yıllarda yaşayan yaşlılardan edinilen bilgilere göre;

a) Köyün Hasan isimli bir hancı tarafından kurulduğu görüşü; mantığa yatkın olanı ve birçok yaşlının da hemfikir olarak anlattıkları görüş; Musa, Hasan ve Haydar isimli üç kardeşin Salmanlı yolu üzerinde hanlarının bulunması, hanlarının bulunduğu yerlere de bu kardeşlerin isimlerinin verilmesi dolaysıyla HASANÇİ ismini HASAN isimli hancıdan aldığıdır.

b) Değerli büyüklerimizden de Hasan isimli bir şahsın burada konaklaması ve yerleşke olarak seçmesi sonucu buranın HASANÇİ olarak isim alması görüşüdür ki; bu görüşü destekleyen tek bilgi de, köyün yerleşke olarak kullanılması hakkında tarihçiler nezdinde araştırma yapılmamakla birlikte Büyüknefes (Taium)ten önce yerleşim yeri olduğu Köyün sağında uzanan Burun mevkiinde rastlanılan insan kalıntıları ile, yine Köyün doğusunda uzanan Evsin önündeki tepelerde rastlanılan konut kalıntılarından yaklaşık 3000-4000 yıllık bir geçmişi olduğu sanılmaktadır. Köyün ilk isminin HASANÇİ olduğu kesin olmakla birlikte, 1961 yılındaki bir İl Encümen Kararı ile ismi SAĞLIK olarak değiştirilmiştir.

Kültür

Köyde 1950'lı yıllardan sonra eğitime özellikle önem verilmiş olması,ekonomik imkânların darlığı sebebiyle insanlar çocuklarını okutma yollarını seçmelerine sebep olmuş, özellikle o dönemlerde Din adamı yetiştirilmesi amacıyla Hafızlık Kursu için Köyden birçok insan kurslara katılmış olsa da bunlardan birkaç tanesi kursları bitirmiş ve Hafız olarak Yozgat Merkez ve Köylerinde İmamlık hizmeti vermişler ve insanlar üzerinde etkili olmuşlardır. Ayrıca yine aynı yıllarda İl Merkezinde açılan Liseleri bitiren ve devletin çeşitli kademelerinde hizmet ifa eden köylüler bulunmaktadır.Son yıllarda köyde yetişen gençlerden birçoğu yüksek öğrenim görmüş,bunların içinde Doktor, Eczacı, Avukat, Hakİm, Öğretim Üyesi vb. gibi üst düzey devlet memuru olarak görev yapanları da bulunmaktadır. Son yıllarda Köyümüzden yetişen ve il dışında bulunan gençler, kültürel yapıyı bozmamak ve birliktelik sağlamak amacıyla Ankara Merkezli bir dernek kurmuşlar ve bu dernek her yıl Haziran ayının son haftasında köyde piknik düzenleyerek kaynaşma sağlamaktadır.

Coğrafya

Sağlık Köyü, İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde Bozok platosu üzerinde yer alan Yozgat iline bağlı, Yozgat'ın kuzeybatısında, Yozgat'a 23 Km uzaklıkta ORKÖY kapsamında bir köydür. Önceleri Salmanlı Yolu olarak adlandırılan ve Yozgat Salmanlı (Kayadibi Nahiyesi arasında bağlantı sağlanan, Yozgat Kırıkkale arasındaki en kestirme yolu olan ve halen Yozgat Haydarbeyli arasında uzanan asfalt yol üzerinde kurulmuş tipik bir iç anadolu köyüdür. Doğuda Musabeyli ve Musabeyli Boğazı Köyü, güneyde Dayılı ve Dereboymul Köyü, kuzeyde Güllüoluk Köyü, Batıda Kırıkalifakılı(Güneşli) Köyü ile çevrilidir.

Köyün kuzeyinde ve Kuzey Doğusunda bulunan meralar son zamanlarda yapılan çalışmalarla (ORKÖY kapsamında olması nedeniyle) yaklaşık 4000 dönümlük arazi ağaçlandırılmıştır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Deniz iklimine kapalı olan Sağlık Köyünde kışlar soğuk ve ayazlı, yazlar sıcak ve kurak geçer.
Nemlilik ve Yağış: Sağlık Köyünde yağışın aylara ve mevsimlere göre dağılışı düzensizdir. Kış ve İlkbahar en yağışlı mevsim olup, kış
aylarında genel olarak kar yağışı görülmektedir. İlk kar, kasım ayı başlarında düşer ve nisan ayı ortalarında kadar kar yağışı görülebilir.
Yıllık ortalama yağış miktarı 550 mm civarındadır. Köyün bitki örtüsü İç Anadolu Bölgesinin karakteristik bitki örtüsü olan bozkırdır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 427
1997 364
1990 536
1985 610
1970 561

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Tarım: Yerşekilleri tarıma elverişli olan sağlık köyünde yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış
ve ürün çeşitleri de doğal olarak azalmıştır. Son yıllarda yapımına başlanılan Musabeyli Barajı devreye girdiği takdirde köy'ün tarımsal yapısı çok değişecek ve tüm arazisi sulu tarıma açılacaktır. Köyün toplam arazisi 15.000.000 m2 (15 bin dönüm) civarındadır.
Yörenin yarı kurak ikliminden dolayı tarlaların nadasa bırakılması yaygındır. Kuru arazinin 4/5'ini buğday,
1/5'ini arpa oluşturmaktadır. Nadasa bırakılan tarlalara nohut, mercimek, fiğ gibi tarım ürünleri ekilmektedir.
Hayvancılık: sağlık ekonomisinde tarımın yanında hayvancılık da önemli bir gelir kaynağıdır.
Bozkırların geniş yer kaplaması büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yaygınlaşmasına yol açmıştır.
Hayvancılık genelde tarımsal faaliyetlerle bir arada yürütülmekte olup, mera hayvancılığı biçimindedir. Ayrıca 1970 li yıllarda küzeyinde kalan mera kısmında güllüoluk köyünün alt tarafında kömür bulunmuş ama fazla rezerv olmadığından işletilmediği söylenmektedir. köyün ekonomisi günden güne kötüye gittiğinden büyük kentlere göç artmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde bulunan bir adet ilköğretim okulu binası bulunmakla birlikte öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmıştır. İlköğretim kapsamındaki öğrenciler komşu köyde bulunan Musabeyli İlköğretim Okuluna taşınmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesinin projelendirilmesi yapılmış olup, şu an inşaat aşamasındadır. PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Şehire ulaşım günlük düzenli olarak sağlanmaktadır.

http://www.saglikkoyu.dernegi.tr.tc