SOS Racisme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

SOS Racisme, 1984'te kurulan Fransız ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşu.[1] Kuruluşun İspanyol versiyonu, Barselona'da kurulan SOS Racismodur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

SOS Racisme, Fransız Sosyalist Partisi (Parti Socialiste) ile çok yakındır. Partinin bazı önemli üyelerinin yanı sıra diğer sol hareketlerden insanlar örgütün kuruluşuna katkı sağladı. Birlik, kardeşliğin yol gösterici ilkesi olarak sarı zemine siyah renkle yazılan "Arkadaşıma dokunma!" (Touche pas à mon pote!) cümlenin bulunduğu logoyla temsil edilmektedir. Bu slogan, Ekim 1984 yılında, örgütün oluşturulma sürecinde kabul edildi.

Gerçekten de, 1980'lerde ırkçı motifli cinayetlerin gittikçe artması, güvenlik güçlerinin kusurlu davranışları ve eylemleri Fransa'daki sol kamuoyunda kıpırdanmalara yol açtı. Siyasi tavır ve eğilimlerin bir kenara bırakılmasıyla 15 Ekim 1984'te[2] kurulan örgütün kurulma süreci boyunca PS'nin yüksek kademelerinden destek almasına 1984-1992 yılları arasında örgütün başkanlık görevini yürüten Avrupa Parlamentosu milletvekilliği görevinde bulunmuş Harlem Désir örnek verilebilir. Ondan boşalan koltuğa seçilen 1992-1999 yılları arasında başkanlık görevini sürdüren Fodé Sylla ise PS'nin bir üyesiydi. Onu izleyen Malek Boutih ise 1985-1992 yılları arasında PS'de başkan yardımcılığı yapmıştı. 2003 yılında, PS'nin gençlik kollarında görev alan Dominique Sopo örgütün başkanlığına geldi.

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgütün ana hedefi, ırk ayrımcılığına karşı mücadele etmektir. İnsanlar arasında eşitlik ve dayanışmayı sağlamak gibi temel bir amaca sahiptir. Eylemleri de somut olaylar etrafında bu ilkeler için düzenlenmektedir. Ayrıca toplum düzeni ve hukuk açısından yaşanan ayrımcılık örneklerini protestosu, kamuoyunda yoğun bir şekilde yer almaktadır. Örgüt, eylemlerinde müziğe ve görsel unsurlara öncelik vererek, özellikle liseliler arasında ve mahallelerde çalışarak sonuca varmaya çalışmaktadır. SOS Racisme, ırk ayrımcılığını ve ırklar arası çifte standardı bularak ortaya çıkarmak için bir test yöntemi kullanır. Örneğin, bir işe yapılan başvuruları kabul ederken, başvuru sahiplerinin isimlerinde biri Fransız kökenli, diğeri ise bir göçmen kökenli insanı seçerek ırk ayrımcılığını teşhis etmeye çalışır.

Örgüt ayrıca 2002 yılında, UEJF adlı bir Yahudi öğrenci örgütü ile ortaklaşa yayınlanan bir kitapta antisemitizmi kınadı.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok yönüyle sağ kesim tarafından şiddetli eleştiriye maruz kalan SOS Racisme, PS'nin göçmen politikalarını yaymak amacıyla PS'nin kuklası olarak kurulduğu iddiasıyla kınanmıştır.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Juhem, Philippe, SOS-Racisme Histoire d’une mobilisation « apolitique », Contribution à une analyse des transformations des représentations politiques après 1981, décembre (1998) Thèse consacrée a SOS-Racisme 3 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Serge Malik, L'Histoire secrète de SOS-Racisme; Albin Michel, 1990; 185 p., ISBN 2-226-04818-9

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nos Missions, Nos combats 18 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Sur le site de SOS Racisme
  2. ^ SOS Racisme 11 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. chronologie sur nouvelobs.com

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]