SELCAL

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası havacılık terimi olarak, SELCAL veya SelCal bir hava taşıtı ile temas kurmak isteyen bir yer istasyonunun söz konusu hava taşıtındaki uçuş ekibini uyararak iletişim kurmasını sağlayan bir radyo sistemidir. Kısaltma İngilizce, "selective-calling" den türetilmiştir. SELCAL'in çalışma prensibinde yer tabanlı bir kodlayıcı ve verici ile ses yayını ve uçakta bulunan dekoder ve radyo alıcısı bulunur. SELCAL kullanımı ile uçuş ekibinin uçaktaki radyo komünikasyon sisteminin sesinin kısık olduğu veya dinlenmediği halde dahi gelen iletişim çağrısıdan bilgisi olması sağlanır.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Selcalı, uçaklarla iletişim için yüksek frekans (HF) veya çok yüksek frekans (VHF) radyo frekans bantlarında çalışır. HF telsizler genellikle arka planda gürültüsü son derece yüksek ve uzun süreler için dinlemek için zor ya da rahatsız edici olabilir. Bunun bir sonucu olarak radyo iletişimi gerekmediği sürece uçuş ekiplerinin radyo sesini kısması yaygın bir uygulamadır. Bir SELCAL iletisi uçuş ekibini uyaran bir sinyal yollar ve bu sayede uçuş ekibi radyoyu daha dikkatli dinler.

SELCAL kullanan her uçağın bir özel tanımlanmış dört karakterden oluşan SELCAL kodu vardır. Bir SELCAL iletimi başlatmak için, yer istasyonu radyo operatörü uçağın SELCAL kodunu SELCAL kodlayıcıya girer. Kodlayıcı dört harften oluşan kodu her bir harf için tanımlı olan dört ses tonuna çevirir. Yer istasyonundaki verici bu ses tonlarını sıralı olarak uçağın radyo frekansında yayınlar. İlk iki ses tonu aynı anda bir saniye süreyle yayınlanır; sonra 0.2 saniyelik bir aradan sonra; kalan iki ses tonu da bir saniye süre ile yayınlanır.

Bu kod uçaktaki alıcı tarafından alınır. Her radyo alıcısında bir SELCAL kod çözücü (dekoder) bulunur. SELCAL kod çözücü uçağa tanımlanmış SELCAL kodu ile aynı kodda sinyal alınca, uçuş ekibini bir sesle, ışıkla veya ikisi ile birlikte uyarır. Uçuş ekibi radyo alıcısının sesini açarak mesajı alır ve ICAO formatlarını kullanarak mesajın hedeflenen alıcısı olduğunu operatöre bildirir. Eğer sinyali alan ve aynı kodu kullanan birden fazla uçak varsa ayrım çağrı adı ile sağlanır.

Karakterlere eşdeğer frekanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

A 312.6 Hz
B 346.7 Hz
C 384.6 Hz
D 426.6 Hz
E 473.2 Hz
F 524.8 Hz
G 582.1 Hz
H 645.7 Hz
J 716.1 Hz
K 794.3 Hz
L 881.0 Hz
M 977.2 Hz
P 1083.9 Hz
Q 1202.3 Hz
R 1333.5 Hz
S 1479.1 Hz

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]