Sırakonak, Çatalzeytin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.01, 10 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18033993 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Sırakonak
Harita
Kastamonu
Kastamonu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKastamonu
İlçeÇatalzeytin
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam167
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0366
Posta kodu37940
Resmî site
[1]

Sırakonak, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.

Genel

Köyün önceki adı Somay'dır. 1961 yılında köy adlarında Türkçe isimler kullanılması ile köyün adı Sırakonak olmuştur. Merkez mahalle, Güneşler Mahallesi ve Toprakçı Mahallesi olarak üç mahalleden oluşmuştur. Köy dağlık bir alanda kurulmuştur. Merkez mahalle ile Güneşler Mahallesi arasında iki kilometre, Toprakçı Mahallesi'ne de üç kilometredir. Toprakçı Mahallesi'ni diğer mahallelerden Akçay ayırmaktadır. Akçay, Sarıkonak ve çevre köyler için ekonomik yönden de çok önemlidir. Akçay üzerine kurulan su değirmenleri yüzyıllardır çevrenin un öğütme işlevini yerine getirmektedir.

Sırakonak (Somay) Ayancık Kazası'na bağlı idi. 1889 yılında Sırakonak,Yunuslar,Kızılcakaya ve Sarmaşık Köyleri Somay Kariyesi adı ile idare edilirken bu tarihte Sarmaşık Köyü, Somay Köyü'nden ayrılmıştır. Birkaç yıl sonra da Yunuslar ve Kızılcakaya da Somay'dan ayrılmıştır.

Sırakonak Köyü ve çevre köylerinin kuruluşu Selçukluların Anadolu'ya geldiği yıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Çevredeki Ayvatköyü, Mahmutköyü, Duranköyü, Sarayoluğu, Kervansaray ,Kadısarığı, Hastane, Kuzyurt, Handeresi adları Selçukluları çağrıştırır. Türkler bölgeye Taşköprü tarafından gelmişler, Sarayoluğu'na saray yapmaya başladıkları rivayet edilmektedir. Daha sonra boşalan yerleşim yerlerine inerek köyler kurmuşlardır. Cumhuriyet dönemine kadar sanat ve ticaret işlerini sahildeki Rumlar, tarım, hayvancılık ve ormancılık işlerini iç kesimlerdeki Türk köyleri yürütmüştür. Eski evler hep rum yapısıdır. Çatalzeytin'in 1954 yılında ilçe olmasından sonra Somay ve çevre köyleri Çatalzeytin'e bağlanmıştır. Kastamonu Osmanlı birliğine savaşsız katılmıştır.Bu nedenle olsa gerek, padişah kayıkçıları (hamlacı) bu bölgelerden çoktur.

Eğitim

Osmanlı döneminde köylünün tuttuğu din adamlarından Arapça ve Kuran kurslarıyla başlamış olan eğitim etkinlikleri, cumhuriyet döneminde 1928'den hemen sonra yeni yazı öğretilmeye başlanmıştır. Ahmet Şentürk (kuru Hoca) ile Salim Şentürk (Küçük Salim) tarafından yeni yazı öğretimi alanlar kentlere gittiğinde iyi işler bulabilmişlerdir. 1946'da Hasan Ayaz'la resmi olarak ilkokul açılmıştır.Sabri Çevik ve Şaban Güney adlı öğretmenlerle 1952'ye kadar sürmüştür. İki yıl kapalı kalan Somay İlkokulu 1954'te tekrar açılmıştır. Yıllarca Sırakonak, Yunuslar ve Kızılcakaya köylerinin bir okulu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Kızılcakaya, Yunuslar, Yuvacık ve Yazıcıoğlu ilkokulları açılmıştır. Ancak eğitimde taşımalı sistemin başlamasıyla bu okullar kapanmıştır. Ortaokul 1980 yılında açılmıştır.

Coğrafya

Kastamonu iline 118 km, Çatalzeytin ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Ekonomi

Sırakonak Köyü de çevre köyler gibi tarım, hayvancılık, ormancılık ile geçimlerini sağlamaktadır. 1960'lı yıllarda köyde düzenli yollar yapılmış ve halkın ekonomik ihtiyaçlarını daha kolay karşılamasında etkili olmuştur. Köye elektrik 1986 yılında gelmiştir. Yunuslar, Kızılcakaya köyleri ile ortak kullanılmakta olan yaylalarda hayvancılık yanı sıra tarım da yapılmıştır. 70'li yıllardan beri yayla ormanlarında kesim yapılmaktadır.

Yaylalar: Adatepe, Gavurpınarı, Yerağıl, Dereyayla, Ericek ve Fellahlı Yaylasıdır. Sarayoluğu yaylası Taşköprü’nün köyleri ile uzun yıllar ortak olarak kullanılmıştır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal