Sıra tabanlı strateji oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sıra tabanlı strateji (TBS) oyunu, oyuncuların oynarken sırayla oynadıkları bir strateji oyunudur (genellikle bir tür savaş oyunu, özellikle stratejik düzeyde bir savaş oyunu). Bu, tüm oyuncuların aynı anda oynadığı gerçek zamanlı stratejiden (RTS) farklıdır.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Masa oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Satranç, Reversi, Checkers, Hare Games, Go ve modern masa oyunlarının çoğu sıra tabanlı strateji kapsamına girer.

Sıra tabanlı taktik oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra tabanlı taktik oyunlarda, oyuncudan kendisine önceden verilen kuvvetlerle belirli görevleri tamamlaması istenir. Gerçek hayatın normal akışına bu açıdan daha uygundurlar. Bu oyunlara örnek olarak, Fire Emblem, The Battle for Wesnoth, Poxnora, Silent Storm, Steel Panthers: World at War!, King's Bounty, Great Big War Game, Nintendo Wars, UniWar, XCOM 2 ve Chessaria: The Tactical Adventure verilebilir.

Yaygın bilgisayar oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha eski ve genelde masa oyunu olan bazı oyunların bilgisayar versiyonları geliştirildikten sonra, yapımcı firmalar daha özgün konseptler geliştirmeye başladılar. Hesaplama ve karar verme yetenekleri olan bilgisayarlar sayesinde daha önce masa oyunu olarak sunulan Taktiksel strateji oyunlarında olmayan karmaşıklıkta oyunlar dizayn edilebilmiştir.

Bazı iyi bilinen sıra tabanlı strateji oyunları Sid Meier'in Civilization serisi,[1] Heroes of Might and Magic serisi, Panzer General serisi, Warlords serisi ve Age of Wonders serisidir.

Indie oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

The Battle for Wesnoth, açık kaynaklı bir sıra tabanlı strateji oyunudur.

Bir diğer piyasa trendi ise "Indie" Sıra tabanlı Strateji oyunlarıdır. Indie oyunlar, büyük firmalardan bağımsız ya da belli belirsiz şekilde bağlantılı olan küçük gruplar tarafıından yapılan oyunlara verilen genel isimdir. Bu tür oyunlar, genelde halihazırda mevcut olan oyunları genişletmek ya da rafine etmek amacını taşır. Örnek olarak Freeciv veya Golden Age of Civilizations gösterilebilir.

Açık kaynaklı oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra tabanlı strateji oyunları tipik olarak çok fazla sanat ya da modelleme gerektirmediğinden, geliştiriciler zamanlarını daha çok oynanışa ayırmaktadırlar. Freecode gibi kütüphaneler açık kaynaklı birçok sıra tabanlı strateji projesine ev sahipliği yapmaktadır.

Tarayıcı tabanlı oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevirimiçi tarayıcı tabanlı oyunlar genelde kullanıcılara dosya indirme gereksinimi olmaksızın genelde yan satın almalar hariç oynaması ücretsiz olarak sunulan oyunlardır..

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Adaptive Spatial Reasoning for Turn-based Strategy Games" (PDF). 27 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020.