Sırçalı, Mudurnu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.53, 10 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18033477 numaralı sürüm (→‎Coğrafya: düzeltme AWB ile)
Sırçalı
Harita
Bolu
Bolu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBolu
İlçeMudurnu
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam233
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0374
Posta kodu14800
Resmî site
[1]

Sırçalı, Bolu ilinin Mudurnu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Bizanslılar dönemine ait kalıntılara rastlanır. Bu dönemde kiraç imalatı yapıldığı sanılmaktadır. Osmanlılar zamanında ise yöre ormanlarından reçine ve katran imal edilmiştir. Ayrıca İpek Yolu'nun bir kolunun da burdan geçtiği söylenir. İsminin Sırçalı oluşu ile ilgili en kuvvetli rivayet sırça imali ve yapımı ile ilgili olandır. Orta Asya'dan itibaren Sırça isimli yerleşim alanlarına sıkça rastlanmaktadır. Dönemi kesin olarak bilinmemekle beraber Sırça imalatı yapıldığı söylenebilmektedir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Bolu iline 49 km, Mudurnu ilçesine 22 km uzaklıktadır. Bolu-Mudurnu karayoluna ise 11 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 127
2007
2000 233
1997 320

Ekonomi

Tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Fakat halk tarım ürünlerinden kendi ihtiyacına karşılama yönelik olarak, buğday , arpa, yulaf ekimi yapar. Bahçe ziraatinden ise fasulye, soğan ve patates ekimi yapılır.

MeyvacıLık cok gelişmemiştir. Elma, erik ve armut bir miktar yetiştirilir. Su kenarlarına genellikle kavak ağacı dikilir. Orman işleri önemli bi gelir kaynağı olmasına karşın, son yıllarda önemli azalma olmuştur ancak: orman muhafaza memuru arif karabulut ve köy muhtarı fedai efe tarafından köyün sınırları içersinde bulunan yangın gözetleme kulesi çevresinde yogun kesim yapılmaktadır . 2010 yılında damgası tamamlanan fakat üretimi bir türlü bitirilemeyen kesimin , yangın kulesı mevkınde bulunan erenler tarafından kesımın yapılmasının bır sekılde guclestırıldıgı ve agacları erenlerın sahıplendıgı koylu tarafından soylentı olarak vikipedi kayıtlarına gecmıstır. Büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği de fazla değildir. Ailelerin ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Ayrıca köyde 60 adet arı kovanı mevcuttur. Tavukçuluk halkın en önemli geçim kaynağıdır. İlçe genelinde olduğu gibi burada da entegre olarak çalışan kuruluşlarla besi tavukçuluğu yapılır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi 2009 yılı içerisinde yapılmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal