Sütterlin yazısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1929 yılında Alman okullarında kullanılan, Alman Sütterlin yazısı için alıştırma defteri

Sütterlin yazıları, bazen kısaca Sütterlin de denir - 1911 yılında Prusya Kültür ve Eğitim Bakanlığı'nın Alman grafikçi Ludwig Süttlerin'e hazırlattığı temel el yazılarıdır.

Alman Kurrent yazısının özel bir biçimi sayılan, daha çok bilinen Alman Sütterlin yazısı dışında, Ludwig Sütterlin ayrıca daha az tanınan, benzer tarzdaki Latin Sütterlin yazısını da geliştirdi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılda İngiltere'de, yeni icat edilmiş olan katranlı sivri yazı kalemleri ile yazı yazmak moda olmuştu. Çok eğik olan, uzun üst ve alt sarkıtları ve değişken temel çizgisi bulunan, çok süslü İngilizce el yazısın yazılması oldukça zordu. Almanya'da da bu yazıya benzeyen, Almancaya özgü harf biçimleri kullanılırdı.

Çocukların okuma-yazmayı öğrenmelerini kolaylaştırmak için, Ludwig Sütterlin kendi adıyla anılan Sütterlin harflerini geliştirdi. Bunun için üst ve alt sarkıtları kısalttı ve göreli geniş olan harfleri dikerek bir yazı kalemiyle kalem ucu kaldırılmadan yazılabilecek şekilde tasarladı. Tüm bu özelliklerle bugün yaygın olan Antiqua tabanlı okul yazılarına benzerlik gösterir.

Alman Sütterlin yazısı 1916 yılında Prusya'da kullanılmaya başlandı. 1920'li yıllardan itibaren o zamana kadar kullanılan Alman Kurrent yazısının yerine geçmeye başladı ve 1935 yılında küçük değişiklikler yapılarak resmi müfredat programının bir parçası oldu. Nazi Almanyasında baş gösteren Antiqua-Fraktur yazısı ihtilafı çerçevesinde, Hitler'in partisi olan NSDAP'nin başkanı Martin Bormann'ın 3 Ocak 1941 tarihli genelgesi ile Fraktur tarzındaki yazıların kullanılması yasaklandıktan sonra, 1 Eylül 1941 tarihinde yayınlanan bir genelgeyle Sütterlin yazısının kullanımı da yasaklandı. II. Dünya Savaşından sonra bu Alman el yazısı Batı Almanya'nın bazı okullarında 1990'lı yıllara kadar öğretilmeye devam etti. Ancak temel el yazısı olarak 1942'den sonra okullarda sadece Latin yazısı öğretildi.

Sayılar ve harfler[değiştir | kaynağı değiştir]

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

A a
A a

B b
B b

C c
C c

D d
D d

E e
E e

F f
F f

G g
G g

H h
H h

I i
I i

J j
J j

K k
K k

L l
L l

M m
M m

N n
N n

O o
O o

P p
P p

Q q
Q q

R r
R r

S s
S ſ s

ß
ß

T t
T t

U u
U u

V v
V v

W w
W w

X x
X x

Y y
Y y

Z z
Z z

Ä ä
Ä ä

Ö ö
Ö ö

Ü ü
Ü ü

1930'lu yılların başında Sütterlin yazısıyla yayınlanan Opekta reklam afişi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Neşriyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ludwig Sütterlin: Neuer Leitfaden für den Schreibunterricht. Berlin 1926.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]