Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sürgündeki Yunanistan Hükümeti sayfasından yönlendirildi)
II. Georgios ile birlikte sürgün hükümeti üyeleri. Kraliyet Hava Kuvvetleri ziyareti.
1941-44 yılları arasında Yunanistan'ın işgali

Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti, Nazi Almanyası ve İtalya Krallığı liderliğinde Mihver Devletleri'nin Yunanistan'ı işgali kapsamında, Yunanistan Savaşı sırasında oluşan sürgün hükûmetidir. Sürgün hükûmetinin o dönem İngiliz sömürgesi olan Mısır'ın başkenti Kahire'de olmasından dolayı Kahire Hükûmeti (Yunanca: Κυβέρνηση του Καΐρου) olarak da anılmıştır.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükûmetin liderliğini yapan Kral II. Georgios Nazi Almanyası'nın Yunanistan'ı işgali üzerine Nisan 1941'de sürgüne gönderilmiştir. Hükûmet önce Girit Adası'nda kurulmuş, daha sonra Kahire'ye taşınmıştır. Nazi güçlerinin ülkeden çekildiği 17 Ekim 1944 tarihine kadar Kahire'de kalmıştır. Sürgün hükûmetinin ülke içerisindeki yetkisi yok denecek kadar az olmasına rağmen Birleşik Krallık'ın yoğun desteğini de alarak savaş sırasında uluslararası alanda tanınmaya devam etmiştir. Hükûmet, Nazi kuvvetlerinin Yunanistan'dan geri çekilmesine, yani 17 Ekim 1944 tarihine kadar Mısır'da kalmıştır.

Savaş yıllarında işgal güçlerine karşı Yunan Direnişi gelişmiş, Yunan Halk Kurtuluş Ordusu ve Ulusal Kurtuluş Cephesi kurtarılmış komünist bölgeler (kızıl siyasi üs olarak da anılır) ilan etmiştir. Bu yapılar işgal sonrası Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi adıyla de facto olarak ayrı bir yönetim kurmuştur. Marksist-Leninist ilkeleri benimseyen bu komünist hükûmet, hem o dönem İngilizler'in sömürgesi olan Mısır'ın başkenti Kahire'de oluşturulan sürgün hükûmetine hem de Mihver Devletleri ile iş birliği yapan Yunanistan hükûmete karşı muhalif çizgideydi.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Richard Clogg, The Greek Government-in-Exile 1941-4, The International History Review Vol. 1, No. 3, 1979, s. 376-398.