İçeriğe atla

Süperenfeksiyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Süperenfeksiyon, ilk enfeksiyona karşı kullanılan tedaviye dirençli olan, özellikle de, dış kaynaklı veya endojen kaynaklı farklı bir mikrobiyal ajan ile, daha önce yapılmış olan bir ikinci enfeksiyondur.[1] Bakteriyolojide bunun örnekleri, immün baskılanmış bazı hastalarda Pseudomonas aeruginosa'dan bir geniş spektrumlu antibiyotik ve zatürre ya da septisemi ile tedaviyi takiben ortaya çıkan endojen Clostridium difficile'nin aşırı büyümesidir.[2]

Virolojide, tanım biraz farklıdır. Süperenfeksiyon, daha önce bir virüs tarafından enfekte olmuş olan bir hücrenin, daha sonraki bir zamanda virüsün veya başka bir virüsün farklı bir suşu ile birlikte enfekte edildiği süreçtir.[3] Viral süperenfeksiyonlar, orijinal enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan antiviral ilaca veya ilaçlara dirençli olabilir. Viral süperenfeksiyonlar ayrıca konağın immün yanıtına daha az duyarlı olabilir.[4]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Superinfection". Merriam-Webster Inc. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2014. 
  2. ^ "Treatment of neutropenic fever syndromes in adults with hematologic malignancies and hematopoietic cell transplant recipients (high-risk patients)". www.uptodate.com. 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 
  3. ^ "HIV types, subtypes groups and strains: Is it possible to be infected more than once?". www.avert.org. AVERT. 15 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2010. 
  4. ^ Robert M. Grant; J. Jeff McConnell (Mayıs 2006). "What do we know about HIV superinfection?". www.ucsf.edu. Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco. 12 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2010.