Süper Polis 4: İlk Vuruş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süper Polis 4: İlk Vuruş
First Strike
Hong Kong film posteri
YönetmenStanley Tong
YapımcıBarbie Tung
SenaristStanley Tong
Nick Tramontane
Greg Mellott
Elliot Tong
Oyuncular
MüzikNathan Wang (Hong Kong cut)
J. Peter Robinson (ABD kesimi)
Görüntü yönetmeniJingle Ma
KurguPeter Cheung
Yau Chi-wai
StüdyoGolden Harvest
DağıtıcıGolden Harvest (Hong Kong)
New Line Cinema (Amerika Birleşik Devletleri)
Çıkış tarih(ler)i10 Şubat 1996 (1996-02-10)
Süre110 dakika
ÜlkeHong Kong
DilKantonca
İngilizce
Rusça
HasılatHong Kong:
HK $57.5 milyon
Amerika Birleşik Devletleri:
US $15.3 milyon[1]
Önceki filmSupercop
Devam filmiGeçmişin İntikamı

First Strike (Aynı zamanda Jackie Chan's First Strike veya Police Story 4: First Strike olarak da bilinir), Stanley Tong'un yönettiği ve ortak yazdığı, Jackie Chan, Jackson Lou, Annie Wu, Bill Tung, Yuri Petrov ve Nonna Grishayeva'nın başrollerini paylaştığı 1996 Hong Kong aksiyon komedi filmidir.

Polis Hikâyesi serisinin dördüncü filmidir. Chan, yasadışı bir silah satıcısının izini sürmek ve tutuklamak için CIA için çalışan bir Hong Kong polis memuru Jackie'yi canlandırıyor. Jackie, işlerin göründüğü kadar basit olmadığını anlar ve kısa süre sonra kendisine Rus istihbaratı gibi davranan bir örgütün piyonu olarak bulur.[2]

Film Avustralya'nın Queensland kentindeki Brisbane'de kısmen çekildi. Chinatown, Fortitude Valley'deki Brisbane ve Sunshine Coast'taki Underwater World de kullanıldı. Çekimler Ağustos-Kasım 1995 arasında gerçekleşti. First Strike'ın reklamını yapmak için Jackie, 怎麼 會 Zenme Hui adlı şarkıyı kaydetti ve bunun için bir müzik videosu hazırladı. Chan'ın resimlerinde olduğu gibi, ABD versiyonunda tema şarkısı yer almıyor. Film, 10 Şubat 1996'da Hong Kong'da gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jackie (Jackie Chan), CIA için çalışırken bir nükleer kaçakçılık davasının ipuçlarını takip etmekle görevlendirilir. CIA'nın ona verdiği görevlerden biri yeterince basitdir: Natasha adında bir kadını Hong Kong'dan Ukrayna'ya giden bir uçakta izlemek ve hareketlerini kaydetmek. Jackie Ukrayna'ya gelir ve yerel Ukrayna güvenliği ile ortaklık kuran CIA Natasha'yı takip etme görevini devralır. Ancak Ukrayna Vurucu Gücü Natasha'yı tutukladığında CIA operasyonu neredeyse çökmek üzeredir. Neyse ki CIA için çalışan Jackie, Natasha'nın uzaklaştırıldığını görür ve gizlice onu takip eder.

Natasha ve bilinmeyen bir adamla romantik bir ilişki içindedir. Jackie, bilinmeyen adamı Ukrayna dağlarındaki ücra bir köşkte takip etmeye karar verir ve bulunduğu yeri CIA'ya bildirir. Bilinmeyen adam, elindeki bir nükleer bombayla ilgilenen Rus mafya üyeleriyle görüşür. Suçlular, Jackie'nin ve Ukrayna güvenlik ajanları ile CIA'nın geldiğini gördüklerinde alarma geçer. Bir silahlı çatışma başlar. Savaş sırasında, bilinmeyen adam, CIA bağlantıları olan ve bir nükleer savaş başlığı çaldığından şüphelenilen Çinli-Amerikalı bir nükleer bilim insanı olan Jackson Tsui (Jackson Lou) olarak tanımlanır. Jackie, Tsui'den kanıtlar içeren bir evrak çantası bulur, ancak Jackie mafya güçleri tarafından kovalanırken, donmuş sulara düşerek çantayı kaybeder ve mafya evrak çantasını alır.

Rus askeri hastanesinde iyileştiğinde, durumu açıklayan FSB'den Albay Gregor Yegorov (Yuriy Petrov) ile tanışır. Jackie onunla birlikte Moskova'ya gider ve burada Ukrayna'dan kaçırılan nükleer silahlarla ilgili benzer bir vakayı çözmek için Gregor'la çalışmak üzere görevlendirildiğini anlar. Görevi, son karşılaşmalarından sonra ortadan kaybolan Tsui'yi takip etmektir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Box Office Mojo'da Süper Polis 4: İlk Vuruş
  2. ^ "First Strike,' Jackie Chan's Out". Sun Sentinel. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]