Sûdî Bosnevî

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sûdi Bosnevî sayfasından yönlendirildi)
Sûdî Bosnevî
DoğumČajniče, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1599 (?)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Diğer ad(lar)ıAhmed Sûdî Bosnevî
MeslekŞarih

Sûdî Bosnevî, (d. (?), Čajniče - ö. 1599, İstanbul), Bosnalı Osmanlı alimi, şarihi.

Bosna-Hersek'in Çayniçe kasabasının Sudici köyünde doğdu. Foça'da ilk eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul'da yüksek öğrenimini tamamladı. Diyarbakır'da Molla Muslihuddin Lari'nin ders aldıktan sonra Şam'a giderek Halim-i Şirvani'den Gülistan'ı okudu. Necef, Bağdat ve Kufe seyahatlerinin ardından hac görevini yerine getirip İstanbul'a geri döndü. Gılman-ı Hassa'da hocalık yaparken emekli edildi.

"Hazreti İsa ömrü boyunca duacı Sudi gibi hiç evlenmemiştir" şeklindeki sözüne istinaden hiç evlenmediği söylenir. Ölüm tarihine dair farklı tarihler rivayet edilmiştir. Sadi'nin Bostan'ına yazdığı şerhi 8 Mayıs 1598 tarihinde bittiğine göre Sudi'nin en erken 1599 senesinde öldüğü tahmin edilmektedir. İstanbul Aksaray'daki Yusuf Paşa Camii haziresine defnedildi.[1]

Fars dili ve edebiyatı konusunda derin bilgiye sahiptir. Hafız Divanı Şerhi çok takdir görmüş, Hafız Şirazi’nin divanının bu şerh ile layıkıyla anlaşıldığı belirtilmiştir.[2] Osmanlı Türkçesi ile kaleme aldığı Hafız Divanı Şerhi eseri Bulak Matbaası'nda 1834 veya 1835 yıllarında üç cilt halinde İsmet Settarzade tarafından Farsçaya tercüme edilerek 4 cilt halinde neşredilmiştir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Hafız Divanı Şerhi
  2. Gülistan Şerhi
  3. Bostan Şerhi
  4. Lugat-ı Şahidi Şerhi
  5. Risale-i Sudi Efendi
  6. Şerh-i Kafiye

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 37, sayfa: 466
  2. ^ "Hâfız, Sûdi Bosnevi ile anlaşılmış!". dunyabizim.com. 25 Kasım 2011. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017.