Sör Gawain ve Yeşil Şövalye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sör Gawain ve Yeşil Şövalye
14. yüzyıla ait hayatta kalan tek el yazmasının ilk sayfası.
YazarGawain Poet (anonim)
Ülkeİngiltere Krallığı, Şövalye romansı, Arthur ve Aliterasyonlu dize
DilOrta İngilizce
TürŞiir
Yayım14. yüzyıl

Sör Gawain ve Yeşil Şövalye (Orta İngilizce: Sir Gawayn and þe Grene Knyȝt) geç 14. yüzyıl Orta İngilizcesiyle yazılan bir romanstır. İki tür halk motifini: kafa kesme oyunu ve kazanç değiş tokuşunu birleştiren olay örgüsüyle en bilinen Arthur hikâyelerinden biridir. Her biri bob ve wheel denilen kafiyelerle biten aliterasyonlu dizelerden oluşmuş bentlerle yazılmıştır.[1] Gal, İrlanda ve İngiliz hikâyelerinin yanı sıra Fransız şövalyelik geleneğinden de yararlanmaktadır. Bu, tipik olarak mertliğini test eden bir göreve giden bir kahramanı içeren şövalye romansının önemli bir örneğidir. J. R. R. Tolkien, Simon Armitage ve diğerlerinin modern İngilizce yorumlarında ve ayrıca film ve sahne uyarlamalarında popüler olmaya devam etmektedir.

Bir yıl ve bir gün içinde karşı bir darbe alması koşulunda herhangi bir şövalyeyi baltasıyla kendisine vurması için meydan okuyan gizemli bir "Yeşil Şövalye"den gelen bir teklifi Kral Arthur'un Yuvarlak Masa şövalyelerinden birisi olan Sör Gawain'in nasıl kabul ettiğini anlatmaktadır. Sör Gawain teklifi kabul eder ve darbesiyle onun kafasını uçurur, ardından Yeşil Şövalye ayağa kalkar, yerden kafasını alır ve Gawain'e önceden belirledikleri zamanı hatırlatır.

Şiir, aynı zamanda Pearl, Purity ve Patience adında üç dini anlatı şiirini de içeren bir el yazması olan Cotton Nero A.x.'de hayatta kalmıştır. Dört şiirin de Orta İngilizcenin Kuzey Batı Midland lehçesiyle yazıldığı için hepsinin "Pearl Poet" (İnci Şairi) ya da "Gawain Poet" (Gawain Şairi) mahlaslı aynı yazar tarafından yazıldığı düşünülmektedir.[2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Simpson, James. "A Note on Middle English Meter." In Sir Gawain and the Green Knight (A New Verse Translation) by Simon Armitage. Norton, 2008. p. 18.
  2. ^ The Norton Anthology of English Literature. Ed. Stephen Greenblatt. 8th ed. Vol. B. New York, London: W. W. Norton and Co., 2006. pp. 19–21 and 160–161. ISBN 0-393-92833-0
  3. ^ "Web Resources for Pearl-poet Study: A Vetted Selection". Univ. of Calgary. Retrieved 1 April 2007.