Ryan Murphy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ryan Murphy
Murphy, Temmuz 2010'daki San Diego Comic-Con International'da.
Doğum30 Kasım 1965 (58 yaşında)
Indianapolis, Indiana
MeslekSenarist, televizyon yönetmeni, televizyon yapımcısı

Ryan Murphy (d. 30 Kasım 1965),[1] Amerikalı yazar, film ve televizyon yönetmeni ve yapımcısı. Daha çok Nip/Tuck, Popular, Glee ve American Horror Story çalışmalarıyla tanınmaktadır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ryan Murphy, Indianapolis, Indiana'da İrlandalı bir Katolik ailede yetişti.[2][3] Birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar bir Katolik okula gitti ve Warren Central Lisesi (Indianapolis)'nden mezun oldu. Annesini "hep evde kalan ve çocuklarıyla ilgilenen güzellik kraliçesi" olarak tanımlamaktadır. Annesi beş kitap yazmıştır ve ara vermeden önce yirmi yıl iletişim endüstrisinde çalıştı. Babası, otuz yıl sonra ara vermeden önce gazete endüstrisinde yayım yönetmeni olarak çalışmıştı..[4] Murphy, eşcinsel olduğunu açıklamasından sonra bir terapiste gitti ve "'kendi iyiliği için çok erken'" olmasından başka terapist onda yanlış bir şey görmedi.[2][4] Murphy, çocukken, daha sonradan Glee çalışmasında bilgilendireceği koroda yer aldı.[2]

Murphy, Indiana University Bloomington'a girdi. Okuldayken Indiana Daily Student adlı okul gazetesinde ekip üyelerinden biri olarak çalıştı ve okulun "Singing Hoosiers" şarkı korosunda yer aldı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerine The Miami Herald, The Los Angeles Times, New York Daily News Knoxville News Sentinel ve Entertainment Weekly'de gazeteci olarak başladı. Senaryo yazımına Steven Spielberg'ün Why Can't I Be Audrey Hepburn? senaryosunu satın aldığı 1990'ların sonunda başladı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ryan Murphy biography and filmography". 17 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2010. 
  2. ^ a b c "From Nip/Tuck to High School Glee". Fresh Air. NPR. 19 Mayıs 2009. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2009. 
  3. ^ Martin, Denise (26 Nisan 2009). "'Glee' team rewrites the school musical". Los Angeles Times. 26 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2010. 
  4. ^ a b c Roberts, Sheila. "Ryan Murphy, Director of Running with Scissors Interview". Moviesonline.com. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2009.