Rrahman Morina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rrahman Morina
14. Kosova Komünistler Birliği Başkanı
Görev süresi
27 Ocak 1989 - 12 Ekim 1990
Yerine geldiği Remzi Kolgeci
Kişisel bilgiler
Doğum 1943
Peja, Arnavutluk Krallığı
Ölüm 15 Ekim 1990 (47 yaşında)
Priştine
Milliyeti Arnavut
Partisi Sırbistan Sosyalist Partisi, Kosova Komünistler Birliği (1990'a kadar)
Evlilik(ler) Bratislava Buba Banjac-Morina
Mesleği Siyasetçi, polis

Rrahman Morina (Sırpça: Рахман Морина; 1943 - 12 Ekim 1990, Priştine), Yugoslav komünist politikacı, Kosova Komünistler Ligi'nin 27 Ocak 1989 - 12 Ekim 1990 tarihleri arasında görev yapan son parti genel sekreteridir. Kosova Arnavutu olan Morina Arnavutluk ve Kosova'nın Birleşmesina karşı çıkan sıkı bir Arnavut ayrılıkçılığı karşıtı idi.[1]

Rrahman Morina'nın Yeni Belgrad Mezarlığı'ndaki mezarı. 2008 yılında ölen Yugoslav şair Mira Alečković ile aynı yerde gömülüdür.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rrahman Morina 1943 yılında doğdu. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde İçişleri Bakanlığı bünyesinde çeşitli görevlerde çalıştı. Daha sonra Kosova Komünistler Ligi'nde çeşitli görevlerde bulundu. 1981'de Kosova Özerk Sosyalist Bölgesi'nde İçişleri Bakanı olarak atandı ve böylece bölgedeki üst düzey kolluk görevini üstlendi. Aynı yılın Mart ayında, 1981 Kosova protestoları'nın ardından Kosova hükûmetini bilgilendirmeden ulusal polis teşkilatına ayaklanmayı bastırması talimatı verdi. Bu durum Kosovalı parti yetkilisi Mahmut Bakalli'nin istifasına katkıda bulundu.

1988 yılında Morina, Yugoslavya Komünistler Ligi'nin Kosova kanadının lideri olarak, 1986-89 yılları arasında gerçekleşen anti-bürokratik devrim sonrası 27 Ocak 1989'de Kosova Komünistler Ligi'nin parti genel sekteri oldu. Bu göreve gelmesinde Slav olmayan biri olarak Arnavut ayrılıkçılığına karşı çıkması etkili oldu.

Rrahman Morina, Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Slobodan Milošević tarafından başta küçümsenmesine rağmen sonraki süreçte onun bir temsilcisi olarak görülmeye başladı. Milošević daha önce, Yugoslav lider Lazar Mojsov'a giderek Morina'nın Kosova hükûmetindeki görevlerinden çıkarılmasını istemişti. Milošević, Morina'nın bunun gerçekleşmemesi halinde Sırbistan Komünistler Ligi'ndeki parti genel sekreterliği görevinden istifa edeceğini açıkladı. 1989 yılında Morina 1989 Kosova madenci grevi sırasında görevde olduğu Kosova'daki siyasi yapılardan istifa etti.[2]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Rrahman Morina 12 Ekim 1990 tarihinde 47 yaşında Priştine'de yaşamını yitirdi. Halen şüpheli olarak anılan ölümü Sırbistan Sosyalist Partisi'ni Kosova şubesinin kurucu toplantısı sırasında gerçekleşti. Resmi ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklandı, fakat kongrede zehirlendiği yönünde haberler sıkça dile getirildi. Cenazesi Yeni Belgrad Mezarlığı'na defnedildi.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rrahman Morina, hükûmet bakanı, Sırbistan Mülteciler Komiseri ve aynı zamanda Sırp bir avukat olan Bratislava Buba Morina ile evli idi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Viktor Meier, Yugoslavia - A History of its Demise (London: Routledge, 1999)
  2. ^ Raif Dizdarević, Od smrti Tita do smrti Jugoslavije (Sarajevo: Svjetlost, 2000)