Roy Lichtenstein
Roy Fox Lichtenstein, (d. 27 Ekim 1923, Manhattan, New York - ö. 29 Eylül 1997, Manhattan, New York), Amerikalı öğretmen ve "pop art" akımına mensup ressam.
Resimlerinde popüler reklam ve çizgi roman öğeleri kullanmasıyla ünlüdür. Kendisini ve yapıtlarını "mümkün olabildiğince yapay" olarak tanımlamıştır.
Hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Orta hâlli bir ailede doğan Lichtenstein, kendini sessiz ve uslu bir çocuk olarak tanımlardı. Orta okul yıllarında hobi olarak başladığı çizimlerinin o dönemde temel konuları caz müzisyenleriydi. Picasso'nun "mavi" ve "pembe" dönemlerinden de oldukça etkilenmişti. Liseden sonra New York'tan ayrılıp Ohio Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydolan Lichtenstein, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Savaş bittikten sonra akademiden mezun oldu ve hatta yüksek lisans yapma fırsatını buldu.
1950'lerin başında artık New York'ta eserlerini sergileyebiliyordu. Ancak Cleveland'da yaşadığı dönemde bir yandan resim yaparken diğer yandan da teknik çizimlerle para kazanıyordu. "Pop art" olarak değerlendirilen ilk eseri 1956 tarihli "1 dolar" resmiydi. Fakat bu eserden sonra bu eğilim devam etmedi. 1957'den itibaren ilk önce geometrik şekilleri kullanarak soyut figürlerle bir çeşit kübizm sayılabilecek eserlerinin ardından, bir dönem de dışavurumcu olarak nitelendirilen resimler yaptı.
1960'ta Lichtenstein, New Jersey'de öğretmenlik yaptı. Bu dönemde Allan Kaprow, George Segal, Robert Watts, Claes Oldenburg gibi isimlerle tanışıp görüş alanını genişletti. Bütün bunlar onun hayal gücünü destekliyordu. Ama asıl vurucu nokta oğullarından birinin bir gün elindeki Mickey Mouse kitabını gösterip "Eminim sen bu kadar iyisini çizemezsin!" demesi oldu. Roy Lichtenstein, 1961'de çizgi roman karelerinden tipleri gösteren altı tane resim yaptı; bunların sadece renklerini ve orijinal kaynaktaki formlarını değiştiriyordu. İşte zamanla onun resminde imzası haline gelecek "Benday noktacıkları"nı, kaligrafi tekniğini ve çizgi konuşma balonlarını bu dönemde kullanmaya başlamıştı.
Bir sonraki yıl The Leo Castelli Gallery'deki kişisel sergi, Lichtenstein'ın sanat hayatında bir dönüm noktası oldu. Bundan sonra Venedik Bienali'ne katılımı, Guggenheim Müzesi'nde retrospektif sergisi gibi "büyük" işler yapabilme olanağı buldu. 1970'te Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi üyeliğine seçildi.
Bu sanatçının canlı ve basit pop sanatı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra soyut ekspresyonizm'in hakim olduğu sanat dünyasında radikal bir değişimi işaret etmiştir. Lichtenstein, her zaman çocuksu bir ruha sahip olmuş, ama bu çocuksuluğunu akıllıca kullanarak sanat ortamına çok dikkat çekici, etkili eserler bırakmıştır. Çizgi romanlardan seçtiği bir kesiti alarak büyüten sanatçı, güncel ve popüler konu, olay ve kahramanları büyük bir yalınlık içinde sunmuştu. Antik bir tapınak ya da Picasso'nun bir resmi gibi var olan, meşhur sanat eserlerini, çizgi roman tekniğini kullanarak yeniden oluşturdu. Lichtenstein, coşkulu bir dille, çizgi roman görüntülerini büyütürken bu çizgilerdeki belirgin ve sert grafiksel özellikleri, daha abartılı bir biçimde vurgulamıştı.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- http://www.lichtensteinfoundation.org/18 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
Wikimedia Commons'ta Roy Lichtenstein ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur