Route 66 (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Route 66"
Nat King Cole Trio Pop
Yayımlanma1946
Kaydedilme1946 (Nat King Cole)
TarzCaz, Rhythm and Blues
Dilİngilizce
Süre2:57 dakika
YazarBobby Troup
BesteciBobby Troup
Cover versiyonları
Perry Como, Chuck Berry, The Rolling Stones, Depeche Mode, Nükhet Ruacan

Route 66, ya da diğer adıyla Get Your Kicks On Route 66, Amerikalı müzisyen ve söz yazarı Bobby Troup tarafından 1946 yılında bestelenmiş caz ve rhythm&blues (R&B) tarzında popüler bir şarkıdır.

Şarkı ilk defa o yıl Nat King Cole tarafından plak yapılmış, sonra da aralarında Perry Como (1954), Chuck Berry (1961) ve The Rolling Stones (1964)'un da olduğu onlarca şarkıcı ve grup tarafından defalarca coverlanmıştı. Perry Como'nun seslendirdiği versiyon şarkı sözlerinin en eksiksiz olduğu versiyondur. Nat King Cole parçayı caz tarzında yorumlamışken daha sonra yorumlayanlar biraz daha R&B tarzına kaymışlardır.[1]

"Route 66", Chicago'dan başlayıp Los Angeles'ta sona eren ve ABD'nin birçok eyaletini kateden, 1926-1985 yılları arasında var olmuş ünlü tarihi ve turistik otoyolu U.S. Route 66'e ithafen bestelenmiştir. Zaten Bobby Troup, Pensilvanya'dan Los Angeles'a doğru yaptığı bir araba yolculuğu sırasında bu yoldan ilham alarak şarkıyı bestelemişti. Şarkının sözleri de adeta bir küçük seyahat belgeseli niteliğindedir ve bu otoyol boyunca içinden veya çevresinden geçilen birçok turistik noktanın adı anılır. Bunlar sırasıyla St. Louis, Missouri; Joplin, Missouri; Oklahoma City, Oklahoma; Amarillo, Teksas; Gallup, New Mexico; Flagstaff, Arizona; Winona, Arizona; Kingman, Arizona; Barstow, Kaliforniya; ve San Bernardino, California'dır

Şarkıyı seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Plak dışındaki medyada[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Route 66 (TV dizisi): ABD'de CBS Televizyonu tarafından 1960-1964 yılları arasında 4 sezonda 116 bölüm halinde yayınlanmış televizyon dizisinin yetkilileri yüksek buldukları telif hakkını ödememek için dizide Bobby Troup'un şarkısını kullanmayıp bunun yerine orijinal yeni bir tema şarkısı yaptırmayı tercih etmişlerdir.
  • Sharky's Machine (sinema filmi, 1981): Burt Reynolds'un hem yönetip hem de başrolünü oynadığı Sharky's Machine adlı1981 tarihli sinema filminde Bobby Troup'un şarkısı The Manhattan Transfer grubu tarafından seslendirilmişti.[3]
  • Cars (sinema filmi, 2006): Pixar'ın yaptığı Walt Disney'in dağıtımını yaptığı 2006 tarihli animasyon filmi Cars ın konusu efsanevi U.S. Route 66 otoyolunda geçtiği gibi, filmin ses kuşağında da "Route 66" parçasının Chuck Berry'nin yorumladığı biraz değiştirilmiş versiyonu kullanılmıştır. Bu animasyon filmi Türkiye'de Arabalar adıyla gösterilmişti.
  • RV (Sinema filmi, 2006): Barry Sonnenfeld'in yönettiği ve başrollerinde Robin Williams ve Jeff Daniels'ın oynadıkları 2006 yapımı RV ya da diğer adıyla Runaway Vacation adlı filmin sonunda kapanış yazıları akarken filmin oyuncuları toplu olarak bu şarkıyı söylerler.
  • "Burnout Paradise" (Video oyunu, 2008): 2008'de piyasaya verilen bu bilgisayar oyununda şarkının Depeche Mode tarafından yorumlanan versiyonu kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]