Doom 3: Resurrection Of Evil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Roe sayfasından yönlendirildi)
Doom 3: Resurrection of Evil
Doom 3: Resurrection Of Evil oyunu büyük resim.
Doom 3: Resurrection Of Evil Oyunu kapak resmi. Resimdeki yaratık zebaniye dönüşmüş olan Malcolm Betruger...
GeliştiriciNerve Software Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıActivision
Yapımcılarİd Software
Nerve Software
SeriDoom Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Motorİd Tech 4
PlatformlarMicrosoft Windows, Linux, Xbox
ÇıkışMicrosoft Windows
  • KA: 3 Nisan,2005

Xbox

  • KA: 5 Ekim,2005
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Doom 3: Resurrection of Evil (Kısaca→ Doom 3: Roe) ; İd Software ve Nerve Software tarafından yapılan, Activision tarafından yayımlanan, birinci şahıs gözü ve yaratıklı bir aksiyon oyunudur. Doom 3 oyununa ek paket olma amacıyla PC ve Xbox platformunda tasarlanmıştır. Doom 3: Resurrection Of Evil oyununun orijinal sürümü piyasada Compact Disk (CD) halinde bulunur.

Doom 3: Resurrection Of Evil oyunu 8 tane çoklu oyuncu modu, 12 tane tekli oyuncu bölümü, 4 tane yeni çoklu oyuncu haritası ve içinde Doom 2 oyununda bulunan çift namlulu tüfeğinde ekli olduğu yeni silahlar içerir.

Atmosfer-Grafikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Doom 3: Roe’de grafiksel olarak bir gelişme görülmemektedir. (Çünkü Doom 3’ün grafikleri zaten yeterince kaliteli idi.) Grafik motoru Doom 3’te olduğu gibi İd Tech 4 tür.
  2. Fakat Doom 3: Roe ses denetiminden geçirilmiştir. Sesleri biraz daha iyidir.
  3. Atmosfer – Grafik tekniği Doom 3 ile aynıda olsa atmosferin kullanım miktarında ortalama olarak değişiklik yapılmıştır.
  4. Kanlı korkutucu grafikli alanlar yerine genel olarak cehennem aralarında bulunan yıkıntılı değişik alanlar, beceri isteyen öldürücü tuzaklar kullanılmıştır. Böylece Doom 3: Roe’nin zorluk derecesi Doom 3’ten daha yüksek seviyede olmaktadır.
  5. Karanlık alanlar azaltılmış, cehennem alevli alanlar, beceri isteyen alanlar, ilerlemek ara aktivite uygulaması gerektiren alanlar arttırılmıştır.
  6. Doom 3: Roe’de atmosfer ve grafiklere fazladan iki tane eklenti vardır: Belli bir süre zamanı yavaşlatabilme efekti ve belli bir süre belli bir ağırlıktaki her şeyi havada tutup herhangi bir yere fırlatabilen fizik efekti. Askerimiz bu iki etkiyi tüm oyunda sadece silahları ile yaratabilmektedir. Bu iki efekt ile atmosferde ve askerimizin oyundaki durumunda büyük oynamalar yapılabilmektedir. (Bu iki efektten ilkinin tamamen Max Payne oyununun Bullet Time efektinden diğerininde bir miktar Half Life 2 oyununun Gravity Gun silahının kullanım sonrası efektinden alıntı olduğunu düşünenler vardır. Fakat bu iki efekt Doom 3: Roe’yi Doom 3'ten ve bir sürü aksiyon oyunundan toplu efekt bulunma açısından farklı kılmıştır.)
Belli bir süre belli bir ağırlıktaki her şeyi havada tutup herhangi bir yere fırlatabilen fizik efektini yapan silah Grabber.( Askerin elindeki silah. )

Oyun Oynanırken[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Doom 3: Roe’deki düşman sayısı, düşman çeşidi, beceri gerektiren engeller Doom 3’tekinden fazladır. Bu üç şey Doom 3: Roe’yi Doom 3’ten zor yapsa da Doom 3: Roe’yi büyük ölçüde kolaylaştıran iki tane yeni silah da mevcuttur: Grabber ve Hellstone ( Türkçede→ Cehennem Taşı )…
  2. Grabber ile belirli ağırlıktaki her şey (Nesne, yaratık, bir yere doğru hareket eden alev topu ve benzeri...) belli bir süre kaldırılıp havada tutulabilir, bir yere, bir araya, bir nesnenin – canlının üstüne fırlatılabilir ve canlıya fırlatılırsa canlının enerjisini indirebilir. Grabber sayesinde hafif yaratıklar grabberi kullananın yanına yaklaşamadan havada yok olur, uzaktan saldırı yapan düşmanların uzak saldırıları kendilerine iletilebilir, nesneler ile oynama yapılabilir ve benzeri... Kullanımı en çok yıkıntılı alanlarda işe yaramaktadır. Bu silahın Half Life 2 oyununun Gravity Gun silahından alıntı olduğu söylenir.
  3. Cehennem taşı ile belli bir süre zaman yavaşlatılabilir fakat bu yavaşlama olayından cehennem taşını kullanan etkilenmez, belli bir süre büyük hasarlar veren ve fizik ile kullanılan saldırılara (Yumruk ve testere, fizik & beden ile kullanılır.) ve belli bir süre ölümsüzlüğe – değişik bir görüntü açısına sahip olunur. Fakat canlı bu oyunda cehennem taşını her zaman kullanamaz. Kullanabilmesi için çevredeki ölmüş insanların bedenlerini cehennem taşının üzerine getirip cehennem taşının kullanım hakkını her ölmüş insan bedeni başı bir arttırması gerekir. (En fazla 3 kere arttırma yapılabilir.) Cehennem taşındaki bu üç özelliği aynı anda kullanabilmek için askerimizin; her biri ilk kez bu oyunda karşısına çıkacak olan 3 patron yaratığı yenmesi gereklidir.
  4. Doom 3: Roe’ye başka güzel bir eklenti ve yeni silah olan bir şey vardır; Double-Barreled Shotgun (Türkçede→ çift namlulu tüfek.) Bu silah kabzasında sadece 2 mermi bulundurabilse de mükemmel özelliklere sahiptir. Aynı anda kabzasından 2 mermiyi de düşmanına fırlatan bu silah ile birçok yaratık tek bir mermi ile öldürülebilir.
    Oksijensiz bir ortamda askerimiz çift namlulu tüfek ile ilerlerken…
    Silah her mermi atışı sonu şarja ihtiyaç duyar. Bu silah önceki Doom oyunlarından biri olan Doom 2 oyunundan alıntıdır.
  5. Plazma Gun silahının enerji mermi kapasitesi 450’den 500’e çıkmıştır.
  6. Doom 3: Roe’ye 4 tanesi normal yaratık 3 tanesi patron yaratık olmak üzere 7 tane yeni yaratık çeşidi eklenmiştir. İlki; Doom 3’te önceden askerimizin karşısına çıkmış fakat bu sefer şekil değiştirmiş (Öncekinin bir yüksek modeli denilebilir.) bir yaratık Lost Soul (Türkçede→ Kayıp Ruh), ikincisi; İmp’nin (Grabber’in olduğu resimdeki yaratık.) bir yüksek modeli denilebilir. Vulgar (İmp’den daha dayanıklı, daha çevik, atışları daha isabetli.), üçüncüsü; Güçlü ve hızlı alev topları var. Bruiser, dördüncüsü; Kaskında fener bulunan bir yürüyen ölü. (Bu yaratıklar ile askerimizin savaştığı kısımda askerimiz silah ile feneri aynı anda kullanabiliyor.), beşincisi – altıncısı – yedincisi; Patron yaratıklar. (Cehennem taşının tüm özelliklerini kullanabilmek ve bu oyunu bitirebilmek için yok edilmeleri gerek.)
  7. Doom 3 oyunundaki diğer oyun oynama işlemleri. (BakınızDoom 3-Oyun oynanırken --) Fakat bazı işlemler arttırılmış (İlerlemek için yapılması gereken ara aktiviteler mesela.) bazıları azaltılmış. (Yaratık tuzakları mesela.)
  8. Yapay zekâda ise değişme olmamıştır.
  9. EAX Advanced HD desteğide Doom 3'te olduğu gibi bu oyunda da mevcut değildir.

Senaryo-Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo Başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 15 Kasım 2145; Mars’ta yapılan ölümcül deneyler sonrası felaket başladı. Etkisi biten felaketin sonunda sadece bir küçük grup canını kurtarabilmişti.
  2. 1 Mayıs 2146; Mars’ın Site 1 Complex isimli kendinden geçirilmiş adresinden Mars’ın çevrelerine hareket eden gelen dalgalar araştırmalar sonucu fark edildi.
  3. 8 Ağustos 2146; UAC şirketi Mars’ın yeniden inşa edileceğini müjdeledi. Doktor Elizabeth McNeil (Cinsiyeti kız.→ Bilgi amaçlı verilmiştir.) ise, ilk askeri değer takımını yönetmeyi seçti.
  4. Doktor Elizabeth McNeil yardımcısı ile karar verir ve askerlerini dalgaların geldiği bölgeye doğru yönlendirir. İlerleyen askerlerin önüne çıkan yolu çıkmaz yol yapan duvarı askerler zamanlı bomba ile patlatır ve yıkarlar. Askerler biraz ilerledikten sonra bizim bu oyunda yöneteceğimiz olan asker bilmediği bir şeyi yani cehennem taşını keşfeder. Cehennem taşını eline sürmek isteyen meraklı askerimiz eline sürer sürmez ortalığı gerçekten, hızlıca ve kısa bir süre alevli duman kapsar. Bu olay önceden Doom 3’teki askerimiz tarafından ruh küpü ile kapatılmış cehennem kapısının açıldığının belirtisidir ve saniyeler sonra saniyeler önce açılmaya başlayan cehennem kapısının açılma aşaması biter. Böylece de cehennem kapısı
    Cehennem kapısının açılması ile oluşan toz duman. ( Askerimizin elindeki nesne cehennem taşı. )
    açılmış olur.
  5. Cehennem kapısının açılması ile askerimizin elinde bulunan cehennem taşını kendi menfaatleri için ele geçirmek isteyen Zebani. Malcolm Betruger (Önceden cehennemde zebaniye dönüşmüştü.) patron yaratıklara komutunu vererek askerimizin bulunduğu bölgeye kayıp ruhlar ile yaratıklarını gönderir ve böylece 2. Kayıp Ruh saldırısı başlar sonra da Betruger askerimizin yaratıkları ile peşine düşer.

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Doom 3: Resurrection Of Evil oyununda dikkat çeken 3 ana karakter vardır.
  2. Yönettiğimiz karakter rütbesi bilinmeyen ilk askeri değer takımındaki askerlerden biridir. Bu oyunda da ona Marine diye hitap edilir. Askerimizin gerçek ismi ise bilinmemektedir.
  3. Yönettiğimiz ilk askeri değer takımındaki askerimize ve takımdaki diğer askerlere komut veren kişi Doktor Elizabeth McNeil’dir. Yakın mesafeden iletişim ve radyo transformu yöntemi ile askerimize komutlarını
    Doktor Elizabeth McNeil ( Gözlüklü olan. ) ve yardımcısı.
    iletmiştir.
  4. Ana karakterlerden biri olan Zebani Malcolm Betruger ise önceden yaşanan ölümcül deney sonrası oluşan felaketin lideridir ve o felaketin devam ettiği bir anda yarattığı cehenneme giderek kendini insan düşmanı bir cehennem zebanisine çevirmiştir. Cehennemin kapısı yeniden açılınca kendisini yok edebilecek silah olan ve gizemli özellikleri olan cehennem taşını ele geçirmek için yaratıkları ile askerimizin peşine düşer.
  5. Zebani Malcolm Betruger, Doom 3 oyunundaki Doktor Malcolm Betruger ile aynı canlıdır.
  6. Doktor Elizabeth McNeil ise Doom 3 oyununda önceki askerimize PDA maili göndermiş ve yüzü Doom 3’te görülmemiş yan karakterlerdendir. PDA mesajını önceki askerimize Doom 3 oyunundaki Site 1 isimli adresten göndermiştir.

Senaryo başlangıcından senaryo bitişine kadar senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 2147 yılında yani Doom 3’te yaşanan vahşetten 2 sene sonra UAC şirketi Martian isimli uyduları sayesinde bilinmeyen sinyaller sezerler. Bu nedenle sinyallerin geldiği bölgeyi araştırmak için ilk askeri değer takımındaki askerlerini bölgeye gönderirler.
  2. Bu araştırma yöntemleri sonucunda askerimiz cehennem taşını bulur. Cehennem taşını askerimiz eline alır almaz cehennemin kapıları açılır ve cehennemdeki yaratık kuvvetleri Zebani Malcolm Betruger’in emri ile askerimizin elindeki cehennem taşını almak için askerimizin peşine düşer.
  3. Bunun üzerine askerimiz komut aldığı kişi olan Doktor Elizabeth McNeil’in komutu ile yaratıklar ile savaşmaya başlar. (Doktor Elizabeth McNeil Doom 3’te de var olan ve yüzü Doom 3’te görünmemiş karakterlerden biridir. Bu karakter Doom 3’te Swann - Campbell den Betruger’in ölümcül deney denemelerine kadar danışmanlık yapmıştır.)
  4. Yaratıklar ile savaşıp birçok alanı arkasında bırakan askerimizin geçici hedefi Phobos Laboratuvarı’ndaki Doktor Elizabeth McNeil’in yanına ulaşmaktır.
  5. Birçok yaratık ve patron yaratık yok edip ilerleyen askerimiz elinde sonunda Phobos Laboratuvarı’nda Elizabeth McNeil’in yanına ulaşır. Elizabeth McNeil askerimize; cehennem taşını yok etmek için tek bir yol olduğunu ve bu yolun askerimizin cehennem taşını geldiği yere geri götürmesini yani Mars’taki bilinmeyen cehenneme geri götürmesi olduğunu söyler.
  6. Bunun üzerine askerimiz cehenneme ulaşma amaçlı Delta Laboratuvarı’ndaki teleportasyon merkezine doğru yol alır. Fakat enerji düşüklüğü sebebi ile teleportasyon yapıcı aletlerin yalnızca bir tanesi düzgün çalışmaktadır. Böylece askerimizin Delta Laboratuvarı’nda yolu uzamaktadır. Yolu uzayan askerimiz toz dumanlı, korkunç yürüyen ölülerin bulunduğu alanı aşmak zorundadır.
  7. Askerimizin cehennem şövalyeleri ve o toz dumanlı alanı da aştıktan sonra düşük enerjisi olmayan ve teleportasyon yapan aletin yanına ulaşır böylece cehennemde bulunmuş olan askerler listesine ismini yazdırır.
  8. Cehennemde askerimiz beceri gerektiren engelleri ve güçlü yaratıkları ölü halde arkasında bıraktıktan sonra bir anda teleportasyon yöntemi ile Zebani Malcolm Betruger’in yanına ışınlanır.
  9. Ana karakter alevli bir alanda kendisine meteor, alev, zapdetme ve kayıp ruhları ile saldıran Cehennem Zebanisi Betruger ile savaşa başlar. Kısa süre geçer. Askerimiz roket silahını havadaki Zebani Betruger’in üstüne tutup roketi fırlattıktan sonra roketten sıyrılan Zebani Betruger hızlıca askerimizi yakalar, etkisiz hale getirir ve yere serer. Fakat bir şeyi unutmuştur. Askerimizin cehennem taşını…
  10. Betruger askerimizi birkaç kez ısırır ve yaralar. Fakat askerimizi henüz yiyip yutmamıştır. Tam yutacağı an yaralı askerimiz cehennem taşını Betruger’e gösterir ve hızlıca cehennem taşını Betruger’in ağzından içine sokar. Bir anda Betruger askerimize zarar veremeden manevi bir şekilde düşüşe uğrar. Sonraki birkaç saniye çevreye mavimsi bir ışık saçılır. Işıklar saçıldıktan sonra Betruger’den sadece kuru kafa şeklinde olan bir
    Zebani Malcolm Betruger manevi düşüşe uğrayıp yok olurken…
    iskelet kalır.
  11. Sonra Doom 3: Resurrection Of Evil oyununun sonu gelir. Ekran kısa bir süre bembeyaz olur. O bembeyaz ekranda İngilizce Doktor Elizabeth McNeil’in şu sözleri duyulur: “ Marine, eve hoş geldin. ”

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]