Rocket Internet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rocket Internet SE merkezi Berlin’de bulunan bir Alman internet firmasıdır. Dafiti, Foodpanda, HelloFresh, Home24, Jumia, Jovago, Lazada, Zalora and Spotcap gibi çeşitli internet firmalarında hisse sahibi olan firma internet üzerinden yenilikçi şirketler oluşturuyor. Berlin Merkezli firma Bilgi işlem desteği, pazarlama hizmetleri ve yatırımcılara girişim konularında yeni firmalara iş olanağı sağlamakta, ABD ve Çin dışında birkaç ülkede yatırımlar ve 30.000’den fazla istihdamla işletme hedeflemekte.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket 2007 yılında Berlin’de Marc, Oliver ve Alexander Samwer kardeşler tarafından kuruldu ve kurumsal bağı olan the European Founders Fund unvanlı firma ile ilişkiye girdi.

Temmuz 2014 günü Rocket Internet hukuki yapısını bir GmbH’dan (özel limited şirket) AG’ye (halka açık limited şirket'e) dönüştürdü. Halka arz işlemi Frankfurt Borsasında 2 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşti. Şirket, Frankfurt Stock Exchange Entry Standard’da yer aldı. 18 Mart 2015 hukuki yapısını SE (Societas Europaea) olarak değiştirdi. Nisan ortalarında, Rocket Internette Global Founders %38.1’e, Kinnevik %13.2’e, United Internet 8.3%, Baillie Gifford 6.8%, Philippine Long Distance Telephone Company 6.1% ve Access Industries 6.0%’e dayandı. Holtzbrinck Ventures 1.8% hisseyi kontrol ederken, ana hissedarlar %2,5 ve serbest dolaşımda %17,3 hisse bulunmaktadır.

Şirketin Piyasa değeri Nisan 2015'te yaklaşık 8 Milyar€ idi.

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket yerleşik başarılı şirketlerin ticari modellerini kopyalamaya öncülük etmede “taklitçi” stratejisinden dolayı eleştirilmekte. 2011 yılında 130 çalışanın 20si Rocket Internet‘den aynı anda ayrıldı. Medyada yer alan haberlere göre Rocket Internet’in “large Corporation” a yükselme sürecinde işten çıkarma dizisinin sebebi “kalitesiz” yeni ürünler ve çalışanlara karşı ters tutum idi. Rocket Internet’in eski yöneticileri daha sonra Otto Grubun yardımı ile kuluçkadaki Project A. Ventures’i yaratmak üzere yola çıktı.