Robert Bolt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Bolt
DoğumRobert Oxton Bolt
15 Ağustos 1924(1924-08-15)
Cheshire, İngiltere
Ölüm20 Şubat 1995 (70 yaşında)
Sussex, İngiltere
MeslekOyun yazarı, Senarist
Milliyetİnğiliz
Önemli ödülleriEn İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü (1965 - 1966)
Evlilik
Celia Ann "Jo" Roberts
(e. 1948; b. 1963)

Sarah Miles
(e. 1967; b. 1976)

(e. 1988)

Ann Queensberry
(e. 1980; b. 1985)

Robert Oxton Bolt (d. 15 Ağustos 1924 - ö. 20 Şubat 1995), Arabistanlı Lawrence, Doktor Jivago ve Her Devrin Adamı (A Man for All Seasons) senaryolarını yazmasıyla tanınan İngiliz oyun yazarı ve iki kez En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü sahibi bir senarist.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sale, Cheshire'da Metodist bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi; Babasının küçük bir mobilya dükkanı vardı.  Manchester Gramer Okulu'nda ilk olarak Sir Thomas More'a olan yakınlığı gelişti. On altı yaşında okulu bıraktıktan sonra, sevmediği bir sigorta bürosunda çalıştı; Akşamları beş hafta çalıştıktan sonra üç A seviyesini geçti ve Manchester Üniversitesi'ne devam etti, bir yıl sonra, başlangıçta 1943'ten 1946'ya kadar RAF'ta (geçmiş eğitime devam etmesini engelleyen hava hastalığı) pilot subay adayı olarak savaş zamanı hizmetini üstlendi. Daha sonra 1947 yılına kadar Batı Afrika'da bir Ordu subayı olarak görev yaptı, Manchester Üniversitesi'ne döndü ve tarih alanındaki onur derecesini tamamlamak için üç yıl harcadı.  Bunu takiben, Exeter Üniversitesi'nden öğretim diploması aldı.  Uzun yıllar Millfield School'da İngilizce ve tarih dersleri verdi ve ancak 33 yaşındayken The Flowering Cherry adlı oyunu 1958'de Londra'da Celia Johnson ve Ralph Richardson ile birlikte sahnelendiğinde tam zamanlı bir yazar oldu.

İlk olarak orijinal oyunu A Man for All Seasons için dikkat çekti - Sir Thomas More'un Aragonlu Catherine'den boşanması üzerine Kral Henry VIII ile çatışmasının bir tasviri - sahnede ve film versiyonunda ödüller kazandı, ancak daha sonra yazılarının çoğu filmler veya televizyon için senaryolardı.

Bolt'un yazıları, öncelikle kahramanlarını hakim toplumla gerilime sokan dramatik eserler içeriyordu. Bu temanın ilk tekrarı olan Tüm Mevsimler İçin Bir Adam için övgü kazandı, ancak Arabistanlı Lawrence (1962) için varoluşsal senaryosunda geliştirdi. Lawrence'ta, kendisinden önce birkaç kişinin T. E. Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu'nu ikna edici bir senaryoya dönüştürmekte başarısız olduğu yerde, tüm kitabı yazarının kimliğini aramaya dönüştürerek, Lawrence'ı hem İngiliz hem de Arap toplumunda uyumsuz olarak sunarak başardı.

Bu sırada Bolt'un kendisi yasalara aykırı davrandı ve 100 Komitesi'nin bir parçası olarak nükleer silahların yayılmasını protesto ettiği için tutuklandı ve hapse atıldı. "Bağlanmayı" reddetti (yani, bu tür faaliyetlerde bir daha bulunmayacağına dair bir deklarasyon imzalamayı) ve bu nedenle bir ay hapis cezasına çarptırıldı.  Lawrence'ın yapımcısı Sam Spiegel, Bolt'u sadece iki hafta görev yaptıktan sonra imzalamaya ikna etti. Bolt daha sonra yaptıklarından pişman oldu ve film tamamlandıktan sonra Spiegel ile bir daha konuşmadı.

Daha sonra Doktor Jivago'da Bolt, Boris Pasternak'ın romanını kendine özgü anlatı ve diyalog anlayışıyla - insan, kısa ve anlatım - yatırdı. Bounty, Bolt'un sadece hareketini değil, konuşmasını da etkileyen bir felçten sonraki ilk projesiydi. İçinde Fletcher Christian, toplumuyla gerilim içinde olan ve bu süreçte kendi kimliğiyle temasını kaybeden bir adamın "Lawrence" rolünü üstlenir. Misyon, Bolt'un son film projesiydi ve bir kez daha, bu kez Güney Amerika'daki 18. yüzyıl Cizvitleriyle tematik kaygılarını temsil ediyordu.

Bolt'un son üretilen senaryosu, daha sonra Ronald Reagan'a suikast girişimi ve basın sekreteri James Brady'nin bu süreçte aldığı neredeyse ölümcül bir silah yaralanmasından kurtulmak için verdiği mücadeleler hakkında TV filmi Without Warning: The James Brady Story (1991) filminde yapılan Politik Hayvan idi. Bolt başlangıçta filmi yapmak konusunda isteksizdi, ancak Brady ile tanıştıktan sonra Brady'nin kafa travmasıyla mücadeleleriyle ilişki kurabileceğini hissetti ve felcinden kurtulan kendi deneyimlerinin çoğu senaryoya girdi.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolt kalp krizi geçirdi ve 1979'da felç geçirdi. Uzun bir hastalığın ardından 70 yılında Petersfield, Hampshire, İngiltere'de 1995 yaşında öldü.

Ödülleri ve Adaylık[değiştir | kaynağı değiştir]

Tony Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Kategori Sonuç
1962 A Man for All Seasons En İyi Oyun Tony Ödülü Kazandı
1972 Vivat! Vivat Regina! Adaylık

Senaryosunu yazdığı film ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl film Akademi Ödülü
En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü
BAFTA Ödülü
BAFTA En İyi İngiliz Senaryosu Ödülü (A)

BAFTA En İyi Özgün Senaryo Ödülü (B)

Altın Küre Ödülü
En İyi Senaryo Altın Küre Ödülü
1962 Lawrence of Arabia Adaylık Kazandı A (1963)
1965 Doctor Zhivago Kazandı Kazandı
1966 A Man for All Seasons Kazandı Kazandı A (1968) Kazandı
1986 The Mission Adaylık B (1987) Kazandı