Kekkei genkai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Rin'negan sayfasından yönlendirildi)

Kekkei genkai (血継限界, kan kalıtım sınırı veya soy sınırı), Naruto anime ve manga dizilerinde, bazı ailelerin sahip olduğu kurgusal genetik güçlere denir. Bu teknikler kopyalanamaz. Sadece bazı ailelerde böyle özellikler bulunur.

Göz teknikleri (Dōjutsu 瞳術)[değiştir | kaynağı değiştir]

Byakugan[değiştir | kaynağı değiştir]

Neji'nin Byakugan'ı

Byakugan (Beyaz göz), Hyuga klanının kekkei genkaisidir. Normalde Hyuga klanından olanların gözbebekleri yoktur. Byakugan aktif hale geldiğinde gözün içinde gözbebeğinin şeklini nadiren alan hafif çizgiler belirir ve gözün yakınındaki damarlar kalınlaşır. Sharingan gibi dōjutsuların aksine, Byakugan doğum anından itibaren mevcuttur.

Byakugan, 360 derecelik bir görüş sağlar ve çakra dolaşım sisteminin görülmesine izin verir. Çakra, Naruto anime ve mangadaki güç, kuvvet anlamına gelir. Çakra dolaşım sistemi de bu gücü vücuda taşıyan sistemdir. Byakugan ile bu dolaşım sistemini gören biri, rakibinin de zayıf noktasını saptamış olur. Sadece zayıf nokta saptamakla kalmaz ayrıca rakibin ne kadar çakrasının olduğunu, ne kadar kaldığını da görebilir.

Byakugan, rakibinin çakra çıkış noktaları olan tenketsuları da görebilmektedir. Hyuga üyeleri bu noktalara saldırarak rakibin organlarını felç eder.

Rinnegan[değiştir | kaynağı değiştir]

Pain'in Rinnegan'ı

Rin'negan (輪廻眼, Ruh göçü gözü), üç büyük göz tekniğinin (瞳術, dōjutsu) en çok saygı duyulanıdır, diğer ikisi Byakugan ve Sharingan'dır.[1] Rinnegan, kullanıcının gözbebeğinin etrafında oluşan eşmerkezli dairelerle tanımlanır. Dünyayı kurtaracak veya yok edecek kadar güçlü olduğu söylenir. Sahip olan ilk kişi, ninja dünyasının kurucusu ve modern ninjutsunun yaratıcısı olduğu söylenen Altı Yolun Bilgesi (六道仙人, Rokudō Sennin) idi. Pain (Nagato) ve son bölümlerde görüldüğü üzere Uchiha Madara bu yeteneğin yaşayan ve bilinen tek kullanıcılarıdır. Rin'ne (輪廻), Hint dinlerinde bahsedilen Samsara (reenkarnasyon veya yeniden doğuş döngüsü) teriminin Japonca karşılığıdır.

Sharingan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sasuke'nin Sharinganı

Uchiha klanının kekkei genkaisidir. Sharingan gözde bulunan bir özelliktir ve kullanıldığı zaman gözü kırmızı, üzerinde siyah ifadeler olan bir göz haline getirir. Sharingan'ın gücü ve seviyesi, gözdeki virgülümsü ifadelerden anlaşılır. Sharingan'ın üzerinde ne kadar çok virgül varsa (en fazla üç) o kadar güçlü kabul edilir.

Sharingan genel özellikleriyle, görme yeteneğini çok yükselterek, hareketleri çok daha rahat görebilme, çakrayı görebilme ve bunların sayesinde gözle görülemeyecek kadar hızlı hareketleri görme, bir tekniğini kopyalayabilme, taijutsuya karşı çok rahat karşılık verebilme yeteneklerine sahiptir. Sharingan'ın en korkulan özelliklerinden birisi de çok üstün bir şekilde Genjutsu yapabilmektir.

Mangekyou Sharingan[değiştir | kaynağı değiştir]

Uchiha Obito'nun Mangekyou Sharingan'ı

Uchiha klanının genetik özelliği olan Sharingan'ın bir üst seviyesidir. Bu özelliğe ilk olarak İndra Otsutsuki erişmiştir. Mangekyou Sharingan, sahibine büyük güçler verir. Itachi Uchiha'nın söylediğine göre Mangekyou Sharingan'ı elde edebilmek için en yakın arkadaşını öldürmek, ölümünü görmek veya ölümüne sebep olmak gerekmektedir. Mangekyou'nun sürekli kullanılması halinde, gözün görme yeteneği giderek azalmakta, kör olma riski doğmaktadır.

Eternal Mangekyou Sharingan[değiştir | kaynağı değiştir]

Sasuke'nin Eternal Mangekyou Sharinganı

Mangekyou Sharingan'ın kullanımı, kullanıcısına ciddi zararlar vermektedir. Mangekyou Sharingan ne kadar fazla kullanılır ise, kullanıcısı yavaş yavaş kör olmaya başlar, ta ki hiç göremeyene dek. Eski efsanelerden Uchiha Madara, kardeşinin Mangekyou Sharinganları'nı kendininkileri ile birleştirmiştir, böylece Ebedi Mangekyou Sharingan elde etmiştir. Normal Mangekyou Sharingan'dan farkı, gözün hiçbir şekilde kör olma riskinin bulunmamasıdır. Eternal Mangekyou Sharigan, kullanıcısına zarar vermez, eski halinden çok daha güçlüdür ve kullanıcısına birçok güçlü özellik bahşeder. Ayrıca kardeşini öldürüp Mangekyou Sharingan elde eden Sasuke, daha sonra kardeşi Uchiha İtachi'nin gözlerini kendi gözleriyle birleştirince Eternal Mangekyou Sharingan elde etmiştir. Sasuke bu sayede Pain'in Rinnengan'ına bile eşit bir güç elde etmiştir.

Ketsuryuugan[değiştir | kaynağı değiştir]

Chinoke Klanı'na ait bir kekkei genkaidir. Kullanıcısının genjutsu yapmasına, kandaki demiri manipüle etmesine olanak sağlar.

5 Element Teknikleri (Godai Seishitsu Henka 五大性質変化)[değiştir | kaynağı değiştir]

Naruto anime ve manga dizilerinde, ninjaların doğuştan sahip olduğu 5 temel kurgusal güç vardır ve ninjutsu için en az bir tanesini kullanabilmek gereklidir. Jounin seviyesindeki ninjalar en az iki temel elementte ustalaşmışlardır.

Temel Elementler[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel Elementler
  • 火, Katon, Ateş
  • 風, Fūton, Rüzgâr
  • 雷, Raiton, Yıldırım
  • 土, Doton, Toprak
  • 水, Suiton, Su

Ayrıca bu iki elementi karıştırarak kullanabilen ninjalar ileri düzey elementleri ortaya çıkarmışlardır.

İleri Elementler[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel ve İleri Elementler
  • 氷, Hyōton, Buz

Su ve Rüzgâr elementlerinin aynı anda kullanılmasıyla ortaya çıkan element tipidir. Yuki klanının kekkei genkaisidir. Haku bu element tipinin kullanıcısıdır.

  • 嵐, Ranton, Fırtına

Su ve Yıldırım elementlerinin aynı anda kullanılmasıyla ortaya çıkan element tipidir. Dördüncü Raikage'nin sağ kolu Darui bu element tipinin (Laser Circus) kullanıcısıdır.

  • 木, Mokuton, Tahta

Su ve Toprak elementlerinin aynı anda kullanılmasıyla ortaya çıkan element tipidir. Birinci Hokage Hashirama Senju bu element tipinin kullanıcısıdır. Ayrıca Orochimaru'nun deneklerinden biri olan Yamato'ya Hashirama'nın hücreleri eklenerek bu elementi kullanabilmesi sağlanmıştır.

  • 熔岩, Yōton, Lav

Ateş ve Toprak elementlerinin aynı anda kullanılmasıyla ortaya çıkan element tipidir. Seri de karşımıza çimento ve lastik tipi olarak da çıkmaktadır. Lav olarak dört kuyruklunun jinchūrikisi Roshi, beşinci mizukage Mei Terumi ve Uzumaki Naruto (Dört kuyrukludan çakra alarak) kullanmıştır. Çimento olarak Kurotsuchi ve Kyūsuke lastik olarak Dodai kullanabilmektedir.

  • 沸騰, Futton, Buhar

Ateş ve Su elementlerinin aynı anda kullanılmasıyla ortaya çıkan element tipidir. Beşinci Mizukage Mei Terumi tek kullanıcısıdır.

  • 灼遁, Shakuton, Alev

Ateş ve Rüzgâr elementlerinin aynı anda kullanılmasıyla ortaya çıkan element tipidir. Sunagakure'li kunoichi Pakura tek kullanıcısıdır. Ayrıca Sasuke ve Naruto ortak saldırı (amaterasu + rasen-shuriken) yaptıklarında ortaya çıkmaktadır.

  • 塵遁, Jinton, Parçacık

Kekkei Töta: Üç elementi aynı anda kullanabilen karakterlerde mevcuttur. Ateş, Toprak ve Rüzgâr elementlerinde ustalaşmış karakterler ikinci Tsuchikage Mu ve üçüncü Tsuchikage Önoki'dir.

Bütün bunlardan farklı olarak doğada bulunan diğer elementleri de kullanabilenler mevcuttur.

Diğer Elementler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 炎遁, Enton, Kara alev

Amaterasu bir kara alev örneğidir. Itachi Uchiha ve Sasuke Uchiha kullanıcılarındandır.

  • 晶遁, Shōton, Kristal

Orochimaru'nun yardımcılarından biri olan Guren bu tekniğin tek kullanıcısıdır.

  • 冥遁, Meiton, Karanlık

Naruto Shippûden 3: Hi no ishi wo tsugu mono filminde Hiruko adlı karakterin kullandığı element tipidir.

  • 爆遁, Bakuton, Patlayıcı

Deidara bu tekniğin en bilinen kullanıcısıdır. Iwagakure'nin patlayıcı takım lideri Gari'de bu tekniğin kullanıcıları arasındadır.

  • 磁遁, Jiton, Mıknatıs

Altın tozu kullanıcısı Gaara'nın babası dördüncü kazekage, demir tozu kullanan üçüncü kazekage, shuriken vb metal eşyaları mıknatısa dönüştüren Toroi ve Shukaku'nun gücünü kullanarak Mıknatıs Rasengan kullanan Naruto bilinen kullanıcılarıdır. Ayrıca Gaara'da altın tozu kullanabildiği bilinmektedir.

  • 屍骨脈, Shikotsumyaku, Kemik

Orochimaru'nun yardımcılarından biri olan Ses Beşlisinden biri ve lideri Kimimaro'nun sahip olduğu tekniktir.

  • 鋼遁, Kōton, Çelik

Naruto Shippûden 3: Hi no ishi wo tsugu mono filminde Hiruko adlı karakterin kullandığı element tipidir.

  • 迅遁, Jinton, Hız

Naruto Shippûden 3: Hi no ishi wo tsugu mono filminde Hiruko adlı karakterin kullandığı element tipidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Naruto manga; 373. bölüm, 2-3. sayfalar.