Ride the Lightning

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ride The Lightning sayfasından yönlendirildi)
Ride the Lightning
Metallica stüdyo albümü
Yayımlanma27 Temmuz 1984
KaydedilmeSweet Silence Studios
Kopenhag, Danimarka
Temmuz-Eylül, 1984
TarzThrash metal
Süre47:27
ŞirketMegaforce, Music for Nations, Elektra, Vertigo
YapımcıMetallica, Flemming Rasmussen
Metallica kronolojisi
Kill 'Em All
(1983)
Ride the Lightning
(1984)
Master of Puppets
(1986)
Ride the Lightning albümünden çıkan single'lar
  1. "Fade to Black"
    Yayımlanma: 1984
  2. "Creeping Death"
    Yayımlanma: 1984
  3. "For Whom the Bell Tolls"
    Yayımlanma: 1984

Ride the Lightning, Metallica'nın bağımsız kayıt şirketi Megaforce tarafından piyasaya 27 Temmuz 1984'te piyasaya sürülen ikinci stüdyo albümüdür. Aynı zamanda bu albüm Metallica'nın ilk profesyonel albümüdür. Albüm, yapımcı Fleming Rasmussen ile birlikte Danimarka, Kopenhag'da Sweet Silence Studio adlı kayıt stüdyosunda 3 haftada kaydedilmişir. Albümün kapağında grubun logosundan elektrikli sandalyeye düşen yıldırımı tasvir etmektedir. Albümün ismi ise Stephen King'in The Stand adlı romanındaki bir pasajdan alınmıştır.

Bu albüm, Metallica'nın müzikal ve lirikal anlamda geliştiğini de gözler önüne sermiştir. Bunda grubun bas gitaristi Cliff Burton'ın müzik teorisini temel hatlarıyla grubun diğer üyelerine anlatması ve parçaların yazımında daha çok etkili olmasıydı. Bu albümde Metallica, ilk albümleri olan Kill 'Em All'daki hızlı tempolara bağlı kalmak yerine müziğe yaklaşımını değiştirerek akustik gitar, geliştirilmiş enstrümantaller ve melodiler kullanmıştır.

Kayıt masrafları Metallica'nın Avrupalı kayıt şirketi Music For Nations tarafından karşılanmıştır çünkü Megaforce bu masrafı karşılayamamıştı. Metallica'nın çıkardığı bu albümün en hit parçası "Fade to Black" isimli baladdır. Şarkı bu albümle birlikte Metallica'nın bir klasiği haline gelmiştir ve hala daha dünyanın her yerinde çokça dinlenmektedir. Bunun yanı sıra Ernest Hemingway klasiği romanın El Sordo karakteri ve dört adamının bir tepede kıstırıldığı can alıcı kesiti üzerine yazılmış aynı adı taşıyan parçaları ''For Whom The Bell Tolls'' da oldukça büyük etki yapmış ve ''Fade To Black'' parçası ile Metallica'nın klasikleri arasına adını yazdırmıştır.

Bu albümle büyük çıkış yakalayan Metallica, bundan sonra Master of Puppets adıyla sert bir albüm çıkaracaktır.

Gruptan 1983'te çıkarılan gitarist bugünkü Megadeth grubunun solisti Dave Mustaine'in albümde 2 bestede katkısı vardır. Kill'em All'un kaydının ardından gruptan atılmıştır ancak Ride The Lightning ve The Call of Ktulu'da katkısı olduğundan albüm kapağında besteci olarak yer alır. Dave Mustaine'in henüz kendisi Metallica grubunda çalarken yazmış olduğu birkaç riff'i (The Call of Ktulu, The Four Horsemen) kendi kurmuş olduğu grubu Megadeth'in birkaç parçasında kendisini gruptan çıkartan baterist Lars Ulrich ve vokalist/ritim gitarist James Hetfield'a gıcıklık olması için kullandığı söylenir.

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Başlık Süre
1. "Fight Fire with Fire"   4:45
2. "Ride the Lightning"   6:37
3. "For Whom the Bell Tolls"   5:10
4. "Fade to Black"   6:57
5. "Trapped Under Ice"   4:04
6. "Escape"   4:24
7. "Creeping Death"   6:36
8. "The Call of Ktulu" (Enstrümantal) 8:54
Bonus parçalar (iTunes)
No. Başlık Süre
9. "For Whom the Bell Tolls" (Konser versiyonu) 5:34
10. "Creeping Death" (Konser versiyonu) 8:11

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]