Richey James Edwards

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Richey James Edwards
Doğum adıRichard James Edwards
Doğum22 Aralık 1967 (56 yaşında)
Blackwood, Galler
TarzlarAlternatif rock
MesleklerSöz yazarı, Gitarist
ÇalgılarGitar
Etkin yıllar1989-1995
Müzik şirketiSony
İlişkili hareketlerManic Street Preachers

Richey James Edwards (d. 22 Aralık 1967, Galler) Manic Street Preachers gitaristi. Aşırı davranışlarıyla dikkat çeken gitarist 1995'ten beri kayıptır.

Gençlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Edwards, Güney Galler'de yetişti. Galler Üniversitesi'nde okudu. Bir yandan da Manic Street Preachers grubunun şöforlüğünü yapmaktaydı. Daha sonra gruba alındı. Edwards'ın gruba girmesiyle grup birdenbire daha ünlü olmaya başladı. Edwards bir yandan gitar çalarken bir yandan da grubun şarkı sözlerini yazıyordu.

Sorunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gün NME dergisi yazarının bir röportajda grubun değerlerini sorgulamasına sinirlenen Edwards cebindeki bıçağı alarak koluna "4 Real" (Gerçekten) yazmıştı. Hemen hastaneye kaldırılan sanatçıya 17 dikiş atıldı. Bu onun çoğu röportajında da bahsettiği gibi geçirdiği büyük depresyonun sonuçlarındandı. Kendine zarar vermeyi seven Edwards'ın ayrıca fazla alkol kullanımı ve yemek yememe sorunları da vardı. Grubun en önemli albümü The Holy Bible yayınlandıktan sonra, bir kliniğe yatmak zorunda kaldı.

Kayboluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup beraber son konserlerinde Edwards'ın gitarını kırmasından etkilenerek tüm ekipmanlarını sahnede yakmıştı. 1 Şubat 1995'te grup arkadaşı James Dean Bradfield ile Amerika'ya uçması gerekirken gelmemişti. Yapılan araştırmalara göre London Embassy otelinden Cardiff'tek evine gitmişti. Daha sonra Newport'ta pasaport işlemleriyle ilgilenmiş ve otogarda görülmüştü. 7 Şubat'ta Newport'ta bir taksici Edwards'ı New Port'tan almıştı ve Edwards doğduğu yerlerde bir tur atmıştı. 14 Şubat'ta Severn View adlı bir araba servisi dükkânında arabasını bıraktı. Daha sonra bir haber alınamadı.

Günümüzde[değiştir | kaynağı değiştir]

Edwards'ın bugüne kadar Hindistan'da ve Kanarya Adaları'nda görüldüğü rapor edilmiştir ancak bu raporlarda bir gerçeklik payı bulunmamıştır. Birçok kişi tarafından yapılan polis araştırması tatmin edici görülmemiştir. Aile 2002'de Edwards'ın yasal olarak ölü kabul edilmesi hakkına sahip olmuşlardır ancak aile 23 Kasım 2008'e kadar bunu kabul etmemiştir. Richey Edwards'ın grup arkadaşları ise hala grup gelirinin 1/4'ünü Edwards'ın hesabına aktarmaktadır.