Rhea (cins)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rhea
Yaşadığı dönem aralığı: 0,129-0 myö
Üst Pleyistosen-Günümüz[1] 
Nandu (Rhea americana)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Rheiformes
Familya: Rheidae
Cins: Rhea
Brisson, 1760
Tip tür
Struthio americanus
Türler
Sinonimler

Rhea, Rheidae familyasında sınıflandırılan kuş cinsi. Deve kuşuna (Struthio camelus) benzeseler de uzak akrabalarıdır. Nandu (Rhea americana) ve Darwin nandusu (Rhea pennata) olmak üzere yaşayan iki türü vardır. Nandular, Güney Amerika'nın ılıman ve subtropik kuşağının otluk alanlarının karakteristik hayvanlarıdır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şekil olarak deve kuşuna çok benzerler. Öyle ki, eski literatürlerde Güney Amerika deve kuşları olarak da tanımlanırlar. Bununla birlikte birkaç dikkat çekici fark mevcuttur. En başta nandu bir deve kuşundan çok daha küçük olup, 1,4 m boyu ile sadece yarısı kadar boydadır. Nandular tüylü bir boyna ve kafaya sahiptirler ki bu kısımlar deve kuşunda çıplaktır. Diğer pek çok Struthioniformes takımındakiler gibi nanduların da her bir ayaklarında 3 parmak olup bu sayı deve kuşunda ikidir. Nanduların kanatları, ait oldukları takımlarında bulunan diğer tüm kuşlarınkilerden daha büyüktür. Ancak kendi ağırlığı uçmak için çok fazla olduğundan uçamazlar. Bununla birlikte kanatlar hızla koşarken hayvanın dengede kalması için kullanılırlar. Bundan başka her kanat bir silah olarak kullanılabilen keskin bir pençe taşır.

Nandular, deve kuşu gibi hızlı bir koşucu olmasalar da 60 km/s kadar hatırı sayılır bir hıza ulaşabilirler. Bundan başka problemsiz olarak bir nehri geçebilecek şekilde iyi bir yüzücüdürler.

Yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nandular Arjantin, Şili, Paraguay, Uruguay, Brezilya ve Bolivya'da yaşarlar. Buna karşın Darwin nandusu Peru'nun en güneydeki zirvelerinde bulunur. Açık, Savana benzeri alanlarda yaşarlar. Patagonya düzlüğünün Pampa ve Chaco adı verilen kısımları ve Andlar'ın yüksek platoları yaşam alanlarıdır. Nandu (Rhea), sıcak iklimli düşük seviyeli yerleri tercih ederken Darwin nandusu 4.500 metreyi bulan yüksek konumlu ve Güney Amerika'nın en uç güney kısımlarında sub-kutupsal bölgelerde yaşayabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rhea". paleobiodb.org. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 

Kitap[değiştir | kaynağı değiştir]