Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Revenge of the Sith sayfasından yönlendirildi)
Yıldız Savaşları: Bölüm III-Sith'in İntikamı
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Film afişi
YönetmenGeorge Lucas
YapımcıRick McCallum
SenaristGeorge Lucas
OyuncularHayden Christensen
Ewan McGregor
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Jimmy Smits
Christopher Lee
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniDavid Tattersall
KurguRoger Barton
Ben Burtt
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu / Macera
RenkRenkli
Süre140 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$113 milyon
Hasılat$848.8 milyon[1]
Önceki filmKlonların Saldırısı
Devam filmiYeni Bir Umut

Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı, Yıldız Savaşları serisine ait 2005 yılı yapımı bir bilimkurgu filmi. Senaristi ve yönetmeni George Lucas'dır. Film yapım sırasına göre serinin altıncı filmidir. Fakat hikâyenin kronolojik sıralamasına göre üçüncü filmidir.

Film 19 Mayıs 2005 tarihinde vizyona çıkmıştır. Revenge of the Sith 115 ülkede gösterilmiştir. Film 850 million $ gelir elde etmiş ve 2005 yılında Harry Potter and the Goblet of Fireın ardından en yüksek hasılata ulaşan ikinci film olmuştur..[2] Film açılış gününde Kuzey Amerika'da 2900 sinemada gösterilmiş ve 16.5 million $ hasılata ulaşmıştır. Toplamda açılış gününde 50 milyon $ elde etmiştir.[2] Ertesi yıl Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest açılış gününde 55.5 million $ gelir elde etmiş ve rekoru kırmıştır.[3]

Film eleştirilerinin bulunduğu Rotten Tomatoes isimli internet sitesinde yapılan 247 yorumdan %80'i filmi olumlu yönde değerlendirmiştir. Bu oran ikinci üçlemenin filmleri arasında en yüksek orandır. İkinci üçlemenini ilk filmi The Phantom Menace %63, ikinci filmi Attack of the Clones %66 düzeyindedir.[4] Film Internet Movie Database'de 134,000 civarında oy almış (Nisan 2008 itibarıyla) ve 10 üzerinden 7.9 seviyesinde değerlendirilmiştir.[4] 2007 yılında Rotten Tomatoes'deki En İyi 100 Bilimkurgu Filmi listesinde 51. sırada yer almış ve Yıldız Savaşları serisinden bu listeye girebilen tek film olmuştur.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Klon Savaşları'nın sonuna yaklaşılmışken, General Griveous komutasındaki droid ordusu Coruscant'a saldırırak Şansölye Palpatine'ini kaçırır. Jedi Master Obi-Wan Kenobi ve öğrencisi Jedi Şövalyesi Anakin, Şansölye'yi kurtarmak, aynı zamanda da General Griveous'u yakalamak amacıyla görevlendirilerek, Coruscant'a geri çağrılırlar. Zorlu bir operasyon sonrası şansölye kurtarılır. Bu operasyonda Anakin, düellonun sonucunda daha önce Obi-Wan Kenobi ile birlikte yenildikleri Kont Dooku'nun başını iki ışın kılıcının arasına almayı başarmıştır. Önce "Jedi yolu bu değil" diyerek öldürmek istemez. Ama Şansölye "öldür" emrini verince bunu uygular. Dönüşte Jedi konseyi tarafından karşılanırlar. Görüşme devam ederken gruptan ayrılan Anakin Padmé ile kucaklaşır. Evlilikleri hala bir sırdır. Padme hamile olduğu müjdesini verir. Bulundukları konum dolayısıyla endişelidir. Anakin Jedi bağlılık yemini etmiştir ve duygusal bağ kurması yasaktır. Yine de O aldığı haberden son derece mutlu olur. Ancak bir süredir ölümünden önce annesine dair gördüğü türden kabuslar kendisini rahatsız etmektedir. Çünkü bu kez doğum sırasında Padme ölmektedir. İsim vermeksizin kabusları hakkında Bilge Yoda ile konuşur. Master Jedi Yoda ölümün hayatın doğal bir parçası olduğunu gidenler için üzülmemesi gerektiğini aksi halde bağlılığın kıskançlığa, kaybetmenin acı ve öfkeye dolayısıyla da O'nu Gücün Karanlık tarafına götüreceğini söyler.Anakin bu görüşmede ikna olmuş gözükmez.

Şansölyenin çağrısı ile Anakin O'nu görmeye gider. Palpatine, General Griveous'un yerinin saptandığını söyler. Konuşma Jedi konseyi Jedi öğretiisi ve Güç'ün karanlık tarafı konusuna kayar. Palpatine, bir Sith efsanesi olan Darth Plagueis'in hikâyesini anlatır. Sith ve Jedi arasındaki farkı sorgulayan yorumlar yapar. Anakin ikisini bir tutmamak konusunda inatçı bir tavır sergilese de kafası karışmış gözükür.

Senatonun yetkilerini arttırdığı Şansölye Palpatine yepyeni bir kararla Anakin'e O'nu jedi konseyine özel temsilcisi olarak atadığını söyler. Anakin Jedi Konseyi'nin bunu onaylamayacağını çünkü üyelerini kendisini belirlediğini belirtir. Gerçekten de konsey bu tayinden hoşnut olmaz. Şansölyenin genişleyen yetkilerinden rahatsızlık duymaktadır. Konseye kabul edilse bile Jedi Master seviyesine getirilmeyeceği görüşünde hemfikir olunur. Anakin hakaret olarak değerlendirdiği karar karşısında öfkelenir. Palpatin'in bir diğer önerisi olan General Grievous'u yakalama Obi-Wan Kenobi'ye görevi de verilir. Toplantı sonrası Obi-Wan Palpatine'i yakından izlemek isteyen Konsey'in bunu Anakin aracılığyla yapmak istediğini eklediğinde Anakin bir kez daha hayal kırıklığına uğrar. Çünkü kendisinden istenilen şey onur kırıcı Jediların başvuracağı bir yol değildir. İkisi arasında soğuk bir konuşma gerçekleşir. Aslında Obi-wan da öğrencisini hoş olmayan bu duruma soktuğu için rahatsız gözükür. Gezegenden ayrılmadan hemen önce Anakin küstahlığı ve hayal kırıklığına uğratan bir öğrenci olduğu için ustasından özür diler. Obi-Wan ise kendisinden memnuniyetini dile getirir ve sabretmesini öğütler. Ayrılırken O'na "Hoşçakal eski dostum" diye hitap eder.

Coruscant'ta kalan Anakin, bir kez daha Şansölye Palpatine'le bir araya gelir. Palpatine gücün karanlık tarafını tanımasını ancak bu şekilde eşini kesin ölümden kurtarabileceğini söyler. Anakin Şansölye'nin Güç'ü biliyor olması karşısında şaşkındır. Palpatine artık kozunu açık oynayacaktır. Sonunda Anakin aslında O'nun Sith olduğunu anlar. Bunu konseye bildireceğini söyler. Ancak bir kere Palpatine O'nu zayıf noktasından yakalamıştır.

Konseye geri dönen Anakin Mace Windu'ya gerçeği anlatır. Sith'in ortadan kaldırılması konusunda yardımına ihtiyacı olacağını söylese de Mace Windu buna sıcak bakmaz. Bir kez daha dışlanan Anakin'in yanlış seçim yapmasında, Padme'yi kurtarabileceği tek yolun yok olmak üzere olduğu gerçeği rol oynar. Palpatine'i tutuklamak üzere gelen Mace Windu O'nunla düello yapar. Şansölye'nin yıldırımlarını ışın kılıcıyla geri gönderir. Dolayısıyla Palpatine geri tepen saldırısıyla fiziksel değişime uğrar, bedeni harap olur. Düello devam ederken Anakin araya girerek müdahale eder. Bu fırsatı değerlendiren Darth Sidious Mace Windu'yu öldürür. Yaptığı şey karşısında dehşete düşmüş gözüken Anakin için artık çıkış yolu yoktur. Önünde diz çökerek O'na itaat edeceğine söz verir ve Darth Sidious Sith geleneklerine uygun olarak kendisine Darth Vader adını verir. Cumhuriyeti ve barışı korumak adına ilk olarak Jedi Tapınağı'na gidip tüm Jediları öldürmesini sonrasında ise Mustafar Sistemi'ndeki ayrılıkçıları ortadan kaldırmasını emreder. Ardından klon birliklerine sızdırdığı gruplara Emir 66'yı uygulatır; galaksilerde Jedilara karşı bir kıyım başlatılır. Yoda ve Obi-Wan Kenobi hariç bütün Jedi'lar, yok edilir. Palpatine, Padme'nin de katıldığı olağanüstü Senato'da Jedi'ların Cumhuriyeti ele geçirme girişimini açıklayan olağanüstü yetkilerine dayanarak I. Galaktik İmparatorluğu'nu ilan eder. Bu karar tüm üyelerin büyük alkışları arasında kabul edilir. Padme Senato Bail Organa'ya "Demek hürriyet böyle görkemli alkışlarla kaybediliyormuş." der. Palpatine de imparator olur.

General Grievous'u yok eden Obi-Wan kendisine karşı hazırlanan komplodan -Emir 66'dan- son anda kurtulur. Usta Yoda ve Senator Bail Organa ile bir araya gelir. Jedi Tapınağına giderler. Arşiv kayıtlarında Padawan adayı küçük çocukları öldüren ve Sith Lorduna dönüşen öğrencisi Anakin'in hologramı karşısında dehşete düşer. Şansölye Palpatine'in gerçekte yıllardır kendini gizlemeyi başarmış Darth Sidious olduğunu fark ederler. Tüm Jedi'lar öldürüldüğü için geriye tek çare kalır: Darth Sidious ve yeni karanlık lord Darth Vader, yani Anakin'in yok edilmesi. Obi-Wan Kenobi, eski öğrencisi ve dostu olan Anakin'i öldüremeyeceğini, o yüzden Darth Sidious, diğer bir deyişle Palpatine'i, yani İmparator'u yok etmeye gitmeyi, Anakin'i ise Yoda'ya bırakmayı ister. Ancak Usta Yoda, duyguları bir kenara bırakmak gerektiğini düşünerek bunu reddeder ve Obi-Wan Kenobi'yi Anakin'i yok etmek üzere gönderir, kendisi de İmparator'un yani Darth Sidious'un peşine düşer. Obi-Wan, gönüllü olmaksızın Anakin'in yerini öğrenmek için Padme ile konuşur ve Anakin'in karanlık tarafa geçtiğini ve Jedi tapınağında yaptığı kıyımı anlatır. Padme, Obi-wan'ın anlattıklarına inanmak istemez, Anakin'in nereye gittiğini söylemekten kaçınır. Gerçekle yüzleşmek üzere 3PO ile Mustafar sistemine gider. Obi-Wan da onun gemisine gizlenir. Padme Anakin'le konuşur ve çok geçmeden Obi-Wan'ın haklı olduğunu anlar. Sözleri Anakin'i çileden çıkarır. O' da diğer tüm Jedi'ların yaptığı gibi kendisini sırtından vurduğu için suçlar. Obi-Wan'ı görünce öfkesi artar. Kıskançlığa kapılır. Gücü kullanarak boğazını sıktığı Padme bayılır.

İki eski dost ve iki yeni düşman karşı karşıya gelir. Bu esnada, Yoda da, Darth Sidious'un karşısına çıkar. Fakat, ışın kılıcını kaybeder, başarısızlığa uğradığı için geri çekilmek zorunda kalır. Uzun süren düello sonucunda, Obi-Wan Kenobi, Anakin'in hatasından ve kibirinden yararlanarak, düelloyu kazanır, ancak eski dostunu "sen benim kardeşimdin" diyerek öldüremeden oradan uzaklaşır. Anakin iki bacağını ve sağlam kolunu kaybeder. Lavlardan sıçrayan ateşle tüm bedeni yanar. Obi-Wan iki droid ve baygın Padme ile gezegeni terk eder. Darth Vader'ın parçalanmış ve yanmış bedeni, yardıma ihtiyacı olduğunu uzaklardan hissedip oraya gelen ustası Darth Sidious tarafından bulunur. Geçirdiği operasyon sonrası Anakin, yüzünü örten maske ve üzerine giydirilen karanlık kostümle yarı organik - yarı robot halinde tekrar hayat bulur. Kendine geldiğinde İmparator'a (Darth Sidious'a), ilk olarak Padme'yi sorar. İmparator Padme'yi onun öfkesinin öldürdüğünü söyler. Oysa Padme henüz hayattadır.

Padmé Amidala, biri erkek ve diğeri kız ikiz çocuk dünyaya getirir. Onlara Luke ve Leia adlarını verir, ve Obi-Wan'a Anakin'in içinde hala iyilik olduğunu söyleyerek hayatını kaybeder.

Yoda, Obi-Wan'a yenildiklerini ve inzivaya çekilmek zorunda olduklarını söyler. Kehanete göre bir kurtarıcı gelmelidir ama güce denge getireceğine inanılan bu kurtarıcının Anakin olduğuna inanmalarına rağmen tam tersi olmuştur. İnzivaya çekilmeden önce Obi-Wan'a son bir eğitimden bahseder. Her şeyi öğrendiğini düşünen Obi-Wan buna şaşırır. Yoda, eski bir dostun -Qui-Gon Jinn- kendisiyle gücü kullanarak bağlantıya geçtiğini söyler. Bu yepyeni bir tekniktir ve ölümün Jedi'lar için sadece fizikî anlama gelmesi, ölümden sonra da hayatla bağlantıda kalabilmeleri demektir.

Obi-Wan Kenobi, Luke'u Tatooine'deki Anakin'in üvey kardeşi Owen Lars'a verir ve burada inzivaya çekilir. Leia ise Senatör Bail Organa tarafından evlat edinilir. 1. Galaktik İmparatorluk kurulur, ve imparatorun yardımcısı Grand Moff Tarkin tarafından devasa bir savaş gemisi olan Ölüm Yıldızı'nın yapımına başlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2008. 
  2. ^ a b "Box office data on Star Wars Episode III: Revenge of the Sith". Box Office Mojo. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Pirates Breaks Opening Day Record!!". Coming Soon. 30 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  4. ^ a b ""Star Wars: Episode III"". The New Yorker. 19 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
Sil Baştan
En İyi Bilimkurgu Filmi Saturn Ödülü
2005
Sonra gelen:
Son Umut