Resulkahya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.16, 4 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17038818 numaralı sürüm (→‎top: bağlantı düzenleme)
Resulkahya
Harita
Elazığ
Elazığ
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlElâzığ
İlçeBaskil
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam357
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0424
Posta kodu23800
Resmî site
[1]

Resulkahya, Elâzığ ilinin Baskil ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Resulkayha Zeyve aşireti'ne bağlı bir köydür. Zeyve Aşireti hala İran ve Irak'ta önemli bir kültürel topluluk olarak yaşamaktadır. Zeyve aşiretinin dili Kürtçedir. Ancak aşiret kültürü bu köyde ve çevre köylerde değerini yitirmiştir. Bağlı olunan bir aşiret reisi yoktur. Aşiret kavramı sadece kültürel bir değer olarak algılanmaktadır. Zeyve aşireti; Resulkahya, Karoğlu, Kuluşağı gibi merkez köylerden ve bu köylere bağlı mezralardan oluşmaktadır. Resulkahya, Karoğlu, Kuluşağı köylerinin kurucularının kardeş oldukları ve bölgeye yüzyıllar önce (tahminen 700 yıl önce) yerleştikleri, Resulkahya köyünün kurucusu Resul'ün sağır olduğu, bu yüzden bu köyün diğer adının da Sağırlar Köyü (veya mahallesi) olduğu rivayet edilir.

Kültür

köy elazığ geleneklerine baplı bir köydür.insancıl misafirperver insanlardır.düğünleri elazığ köylerinden farklı değildir. köyden kente göçlerin artmasıyla;köyün nüfusu sürekli azalmıştır.

Coğrafya

Elazığ iline 50 km, Baskil ilçesine 27 km uzaklıktadır.Resim:[2]

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Son yıllarda artan kuraklıkla beraber, yeraltı sularının da azalmasıyla, köyde büyük oranda su sıkıntısı çekilmiştir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 357
1997 266

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kayısı üretimi köyün en önemli gelir kaynağıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır kullanılmamaktadır ama köy yakınında taşımalı eğitimle civar köylerede hizmet veren ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır.Köyde (mezralarla birlikte) 3 camii vardır. Köydeki mezraların isimleri Sağıruşağı ve Beyleruşağı'dır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal