Renk öldürücü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Renk öldürücü televizyon alıcılarında siyah-beyaz yayını bozan renkli sinyal bileşenlerini silmeye yarayan bir yardımcı devredir.

Görüntü sinyali[değiştir | kaynağı değiştir]

Renkli yayında renk bilgisi siyah-beyaz görüntü sinyalinin üzerine bindirilen renk sinyali ile iletilir. Bu sinyalin taşıyıcısının frekansı Türkiye'de 4.43 MHz.dir. Ayrıca her satırda bu sinyali senkronize etmek amacıyla burst adını alan 10 dalga uzunluğunda bir pilot sinyal vardır.

Sinyal şu şekilde ifade edilebilir.

Burada siyah-beyaz görüntü sinyalidir. Diğer terimler renk sinyaline aittir.

İstenmeyen renk[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyah beyaz yayında görüntü siyali genellikle renk taşiyicisi sinyalinden daha düşük frekansa sahip olmakla birlikte harmonikleri zaman zaman renk sinyaline eşit bir frekansa sahip olabilir. Ayrıca parazitler de renk sinyaline eşit bir frekansta olabilir. Şayet yayın siyah beyaz bir yayın ise bu durum renkli alıcı ekranında renkli parazit desenlerine yol açar. Bu istenmeyen durumu önlemek maksadıyla renk öldürücü devreler kullanılır.[1]

Renk öldürücü renk sinyali frekansında bant bastırma işi yapan bir elektronik filtreden ibarettir. Ancak bu filtrenin renkli yayın sırasında devre dışı olması gerekir. Bu sebeple filtre burst darbelerine duyarlıdır ve sadece burst olmadığı zaman devreye girer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bernard Grob-Charles E.Herndon:Basic television and Video systems, Glanceo McGraw Hill, 1998, 978-0-02-800437-2, sf. 456–458.