Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold
Kuruluş22 Şubat 1924
Magdeburg, Almanya
28 Ekim 1953
Bremen, Almanya
Kurucu(lar)SPD, Zentrum ve DDP
Feshediliş1933
Lider(ler)Fritz Felgentreu (Federal Başkan)
İdeolojiDemokrasi
DurumKâr amacı gütmeyen kuruluş
İnternet sitesiwww.reichsbanner.de

Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold (Almancaˈʁaɪçsˌbanɐ ˈʃvaʁts ˈʁoːt ˈɡɔlt, TürkçeReich'ın Siyah, Kırmızı, [ve] Altın Sancağı) veya kısaca Reichsbanner, sosyal demokratlardan, liberallerden ve Merkez Partisi mensuplarından oluşan; nasyonal sosyalistlerle, komünistlerle ve monarşistlerle savaşmayı şiar edinmiş cumhuriyetçi bir yarı askerî örgüt. 1930'ların başında Reichsbanner, yaklaşık 3 milyon üyesiyle Weimar Cumhuriyeti'ndeki en büyük demokratik örgüttü.

Örgüt, Weimar Koalisyonu'nun üç partisi olan SPD, Zentrum ve DDP tarafından 22 Şubat 1924'te Weimar Cumhuriyeti'ndeki radikallere karşı Magdeburg'da Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold, Bund der Republikaner Kriegsufer olarak kuruldu. Üyeler aralarında selamlaşmak için "Frei heil!" (Özgürlüğe selam olsun!) ve "Freiheit!" (Özgürlük!) sloganlarını kullanıyorlardı.[1]

NSDAP iktidara gelip Nazi Almanyası devrini başlattıktan sonra Reichsbanner 1933 baharında yasaklandı. Batı Almanya'nın kurulmasının ardından 28 Ekim 1953'te Bremen'de tekrar kuruldu. Derneğin şu anki amacı siyasi-tarihsel eğitim vermenin yanı sıra demokratik gençlik yetiştirmektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DEUTSCHLAND IM KALTEN KRIEG 1945 BIS 1963". www.dhm.de. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022.