Rei Berroa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rei Berroa, (d. 1949, Dominik Cumhuriyeti) Dominikli-Amerikalı şair, profesör, eleştirmen ve çevirmen. ABD'nin Virginia Eyaleti Fairfax kentinde yaşayan şair, aynı şehirde bulunan George Mason Üniversitesi'nde 1984 yılından bu yana İspanyol Edebiyatı ve Edebiyat Eleştirisi dersleri vermektedir. Berroa, şiir alanında olduğu kadar eğitim alanında da başarılarıyla anılmaktadır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Berroa'nın şiir kitapları arasında Book of Fragments (Kalküta, 1990), Libro de los fragmentos (Buenos Aires, 1988), Los otros (Santo Domingo, 1983) ve Ideología y retórica (Meksika, 1988) dikkat çeker. Literature of the Americas (Dubuque, 1986) adlı kitabın da ikinci yazarıdır. Arlington Kütüphanesi'nde düzenlenen “Birleşik Devletlerdeki Latin Sesler” başlıklı yayıncılıkla ilgili bir sempozyum düzenlemiştir. Gençlik yıllarında çokça seyahat eden Berroa, 1970'lerde Guatemala'da bulunmuştur. Yüksek öğrenimini Pittsburgh Üniversitesi'nde tamamlayan Berroa, Madrid Complutense Üniversitesi'nde de felsefe eğitimi almıştır.

Rei Berroa İspanyolca ve İngilizce'ye eşit seviyede hakim olsa da şiirlerinde İspanyolcayı tercih etmektedir. 1988 yılında Pittsburgh Üniversitesi'nin Revista Iberoamericana adlı dergisinin Dominik Edebiyatı'na ayırdığı özel sayısının editörlüğünü yapmıştır. Meksika'nın Cuadernos Americanos adlı dergisinin İspanyol şair León Felipe'ye ayırdığı özel sayısını da hazırlamıştır. Avrupa'da, ABD'de ve Latin Amerika'da şiirleri yaygın olarak tanınmaktadır. Teatro de la Luna'nın edebiyat danışmanı olan Berroa, adı geçen tiyatro bünyesinde her yıl şiir olimpiyatları düzenlenmesinde da katkıda bulunmaktadır.

Konuk eğitmen olarak farklı üniversitelerde master dersleri veren Berroa, geçtiğimiz yıllarda Dominik Cumhuriyeti'nin kültür sekreterliğince davet edilerek konuk profesör olarak ders vermiştir. James Madison Üniversitesi'nde “1965'in Dominik Şiirinde İdeoloji ve Retorik” başlıklı bildirisiyle Amerika Birleşik Devletleri'nin adayı istila ettiği yılla ilgili bir araştırma sunmuştur. Berroa Meksiko'da kutlanan ilk İber-Amerikan Şiir Festivaline davet edilen Amerikalı iki şairden biri olmuştur.