Redaksiyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Redaksiyon, yazılı bir içeriğin yayınından önce okunabilirliğinin artırılması, dil bilgisi hatalarının ve olgusal hataların giderilmesi işlemidir.[1][2] Bu işi yapan uzmana redaktör denir. Günümüzde bazı redaksiyon işlemleri bilgisayar yazılımları tarafından yapılmaktadır.[2] Fakat bilgisayar yazılımları tarafından yapılan redaksiyon çok sınırlı olmaktadır. Yazılımlar tarafından yazım yanlışlarının büyük çoğunluğunun bulunabilmesine rağmen noktalama hatalarının tümünün bulunarak düzeltilebilmesi ancak bir redaktör tarafından gerçekleştirilebilir. Ayrıca metindeki anlatım bozukluklarının düzeltilebilmesi için de metnin uzman bir redaktör tarafından okunması gerekmektedir.

"Yayımlanmamış bir metnin dil bilgisi kurallarına uygunluğunun sağlanması ve gerekli düzeltmelerin yapılarak yayıma hazır hale getirilmesine redaksiyon adı verilmektedir. Redaksiyon işlemi için öncelikle metnin hazırlanması gerekmektedir. Redaksiyon yayın üretme değil hazırlanmış metnin düzeltilmesi işlemidir."[3] Redaksiyon işleminde amaç yayıma hazır hale getirmek olduğundan metindeki hatalar giderilerek en iyi hale getirilmeye çalışılmaktadır. Buradan hareketle redaksiyon sürecinde öz aynı kalmak koşuluyla metindeki hataların giderildiği anlaşılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Redaksiyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Redaktör Kime Denir?". Milliyet. 
  2. ^ a b Sağlam, Musa Yaşar (1 Aralık 2014). "Bir Çevirmenin Gözünden Kaçanlar ve Editörün Önerileri". Bilig, 69. ss. 221-238. ISSN 1301-0549. 
  3. ^ "Redaksiyon nedir? Redaktör kimdir?". Akademik Redaksiyon. 13 Temmuz 2019. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2022.