Rebii Gorbon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rebii Gorbon
Kişisel bilgiler
Doğum11 Nisan 1909
Ölüm10 Ağustos 1993
Çalışma ve başarıları
Ünlü yapıtlarıGalata Yolcu Salonu projesi
İmzası

Rebii Gorbon (11 Nisan 1909, Üsküdar, İstanbul - 10 Ağustos 1993, İstanbul), mimar, akademisyen. Prof. Dr. Rebii Gorbon, Cumhuriyet döneminin en önemli mimarları arasında kabul edilir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rebii Gorbon, 1909 senesinde İstanbul Üsküdar’da dünyaya geldi. Rebii Gorbon’un sanata olan ilgisini erken yaşlarda başladı. Üsküdar’da geçen ilk gençlik yıllarında, ressam Cevat Erkul'un atölyesinde eğitim aldı.

Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra, 1934 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin yüksek Mimarlık bölümünden mezun oldu. Aynı okulda 1960-79 seneleri arasında akademik kariyerine devam etmiş, ders vermiştir. Bilindiği kadarıyla, seramiğe olan ilgisinin ilk tohumları, 1940’larda eline geçen Fransızca bir seramik kitabı ile atıldı.[1]

Akademi eğitiminin ardından, bir süre Paris’te kaldı. Paris'in mimari öğeleri, kültürü, tarihi ve müzelerinin zenginliği Gorbon’un ufkunu açtı. Avrupa’da çeşitli bölgelerde seramik üzerine incelemeler yaptı. Anadolu’da seramiğin ham maddesi olan kil ve kaolin bulunan bölgeleri araştırdı, Bozüyük, Bilecik gibi çeşitli yörelerde de araştırmalar yaptı.

Cumhuriyet döneminin önemli mimarlarından olup büyük projeler geliştirmiş, proje yarışmalarında dereceler almış ve genç Cumhuriyetin İstanbulu'na değerli mimari eserler kazandırmıştır. Mimar Prof. Dr. Kemal Ahmet Arû[2] ile birlikte gerçekleştirdikleri 1947- 1957 yılları arasında 1. Levent Mahallesi ve 1954 yılında 4. Levent toplu konutları, Türkiye'nin "ilk modern toplu konutları" olması bakımından önem arz eden çalışmalarındandır.

Birincilik ödülü alan, projesini Prof. Dr. Rebii Gorbon'un yaptığı İstanbul Karaköy Limanı yolcu salonu ve binanın 3. katında bulunan Liman Lokantası, genç cumhuriyetin önemli toplantılarına[3] ev sahipliği yapan ilk eserlerinden olması yönünden dikkat çekicidir.

Bir hobi olarak başladığı seramik çalışmalarının sonunda, 1958 yılında ilk Gorbon seramik fabrikasını kurarak sanayi hayatına atılmıştır.

Üstlendiği Görevler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mimarî tasarımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gorbon Seramikleri'nin internet sayfasinda Rebii Gorbon'un hayati". 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  2. ^ "Mimar Prof. Kemal Ahmet Arû". 14 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009. 
  3. ^ 1948 Türkiye İktisat Kongresi
  4. ^ "Kadıköy Elektrik Evi". 13 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.