Raúl Silva Henríquez

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kardinal Raúl Silva Henríquez (sağda), politikacı Andrés Zaldívar ile beraber (solda).

Raúl Silva Henríquez (* 27 Eylül 1907 Talca, Şili - 9 Nisan 1999 Santiago, Şili) Santiago, Şili başpiskoposu ve Roma Katolik Kilisesi'nin bir kardinalidir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Raúl Silva Henríquez ilk olarak Santiago de Chile Katolik Üniversitesi'nde hukuk bilimi okur ve hukuk doktorası yapar. 1930 yılında Salesianos de Don Bosco tarikatına girer. Santiago ve Torino'da felsefe ve katolik ilahiyatı eğitimi alır. Hem ilahiyat hem de kilise hukuku alanında doktora yapar. 3 Temmuz 1938 tarihinde rahiplik kutsaması sakramentini alır. Akabinde tarikatının çeşitli kurumlarında doçent ve yönetici olarak çalışır. 1945 yılında Şili katolik okulları federasyonunu kurar ve onun ilk başkanı olur. 50'li yıllarda mülteci meseleri için Katolik Şili enstitüsünü kurar ve uzun süre ikinci başkan olarak Uluslararası Caritas Federasyonu'nu yönetir. 1959 yılında Papa XXIII. Ioannes Henríquez'i Valparaíso piskoposu ilan eder.

Raúl Silva Henríquez Opilio Rossi'dan piskoposluk kutsamasını elde eder. 1961'de Papa kendisini Santiago de Chile başpiskoposluğunun yönetimi ile görevlendirir. 19 Mart 1962 tarihinde onu rahip-kardinal olarak kardinallik kolejine alır. 1963 yılının kardinaller meclisine (konklave) iştirak eder ve takip eden zamanda çok sayıda kutlamalarda papalık elçisi olarak kutsal babayı temsil eder.

Kardinal Silva Henríquez 1971 yılında Latin Amerika Yahudiler Kongresi tarafından insan hakları ödülü alır. Şili'deki askeri darbe sonrasındaki rejim boyunca insan hakları konusunda angaje olur. 1978 yılında Birleşmiş Milletler'in insan hakları ödülünü alırken, 1979 yılında kendisine Bruno Kreisky Vakfı'nın ödülü verilir. 1983'te Silva Henríquez Santiago de Chile başpiskoposluğunun yönetimini bırakır. Raúl Silva Henríquez 9 Nisan 1999 tarihinde Santiago'da ölür ve oradaki katedrale defnedilir.

Şili devleti Raúl Silva Henríquez onuruna 500 pesoluk madeni bir parayı tedavüle çıkarır.

Okunabilir[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mario I. Aguilar: „Cardinal Raúl Silva Henríquez, the Catholic Church, and the Pinochet Regime, 1973-1980 : Public Responses to a National Security State.“ Catholic Historical Review, LXXXIX, 4 (Oktober 2003), S. 712-731
  • Eduardo Benítez Soto: Monseñor Raúl Silva Henríquez. O. O. 1961.
  • Octavo Arzobispo de Santiago. Santiago, Chile 1982 (Serie Arzobispos de Santiago)
  • Oscar Pinochet de la Barra: El Cardenal Silva Henríquez: luchador por la justicia. Santiago de Chile 1987

İç bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]