Rambo: Son Kan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rambo: Son Kan
Rambo: Last Blood
Filmin afişi
YönetmenAdrian Grünberg
Yapımcı
  • Avi Lerner
  • Kevin King Templeton
  • Yariv Lerner
  • Les Weldon
SenaristMatt Cirulnick
Sylvester Stallone
Oyuncular
MüzikBrian Tyler
Görüntü yönetmeniBrendan Galvin
StüdyoMillennium Media
Balboa Productions
DağıtıcıLions Gate Entertainment
CinsiAksiyon, Gerilim
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i20 Eylül 2019 ABD
Süre89 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$50 milyon
Hasılat$91.5 milyon[1]
Önceki filmRambo 4
Resmî sitesi

Rambo: Son Kan[2] (İngilizce özgün adıyla Rambo: Last Blood), Adrian Grunberg’ın yönettiği, başrollerini Sylvester Stallone, Paz Vega, Sergio Peris-Mencheta, Adriana Barraza,Yvette Monreal, Genie Kim, Joaquín Cosío ve Oscar Jaenada'nın paylaştığı Rambo serisinin beşinci filmidir.[3][4] Filmde Rambo, Meksikalı uyuşturucu karteli tarafından kaçırılan ve fuhuşa zorlanan evlatlık kızını kurtarmak için Meksika'ya gider.

Beşinci bir film için planlar 2008'den bu yana aralıklarla duyuruldu, farklı yinelemeler geliştirildi ve iptal edildi. Film nihayet Mayıs 2018'de duyuruldu ve Grünberg yönetmenliğe eklendi. Temel çekimler Ekim 2018'de Bulgaristan ve İspanya'da başladı ve Aralık 2018'de sona erdi ve Mayıs 2019'da ek çekimler yapıldı. Brian Tyler filmi çekmek için geri döndü.

Rambo: Last Blood, senaryoya yönelik eleştiriler, grafik şiddet ve Meksika'ya karşı ırkçı ve yabancı düşmanı tavırlarla suçlamalarla birlikte 20 Eylül 2019'da Amerika Birleşik Devletleri'nde teatral olarak yayınlandı.[5][6] Film dünya çapında 50 milyon dolarlık bir prodüksiyon bütçesine ve 30 milyon dolarlık baskı ve reklam maliyetine karşı 91 milyon dolar hasılat yaptı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Burma'daki olaylardan on bir yıl sonra, Vietnam Savaşı gazisi John Rambo, eski arkadaşı Maria Beltran ve onun torunu Gabriela ile birlikte Bowie, Arizona'da bulunan merhum babasının at çiftliğinde yaşamaktadır. Gabriela, Rambo'ya arkadaşı Gizelle'nin kendisinin biyolojik babası Manuel'i Meksika'da bulduğunu söyler. Hem Rambo hem de Maria ona Meksika'ya gitmemesini söyler. Gabriela'nın amacı, oraya giderek babası Manuel'in onu ve annesini yıllar önce neden terk ettiğini sormaktır. Gabriela gizlice arabasına binerek Meksika'ya gider ve orada arkadaşı Gizelle, Gabriela'yı Manuel'in kaldığı daireye götürür. Babası Manuel'i bulur fakat babası Gabriela'ya ölen annesini ve kendisini hiç sevmediğini ve istemediğini soğuk bir şekilde söyler.

Gizelle, kalbi kırılan arkadaşı Gabriela'yı yakındaki bir gece kulübüne götürür; burada Gabriela, Meksikalı bir kartelinin adamları tarafından içeceğine ilaç atılarak uyuşturulur ve kaçırılır. Arkadaşı Gizelle'in amacı Gabriela'yı bu kartele satmaktır. Bu arada Maria, Rambo'ya Gabriela'nın Meksika'da kaybolduğunu bildirir. Rambo hemen Meksika'ya gider ve hem Manuel hem de Gizelle'i Gabriela'nın nerede olduğu hakkında sorguya çeker. Gizelle, Rambo tarafından tehdit edildikten sonra, gönülsüzce Rambo'yu Gabriela'nın en son görüldüğü kulübe götürür ve Gabriela ile en son konuşan El Flaco ile yüzleşir. Bu arada gizemli bir kadın olan Carmen Delgado, Rambo'yu takip eder. El Flaco Ramboyu Gabriela'nın bulunduğu yere götürür. Rambo, Hugo ve Victor Martinez isimli acımasız kardeşler tarafından yönetilen kartel tarafından hemen karşı karşıya gelir. Kardeşler onlarca adamına Ramboyu feci şekilde linç edercesine dövdürtürler. Rambo'nun yaşadığı çiftliğinin konumunu belirten araba ehliyetini ve Victor'un elinde bulunan Gabriela'nın bir fotoğrafını alırlar. Kartel, Rambo'nun kendilerini bulmaya cüret etmesi nedeniyle Gabriela'ya daha fazla kötü davranmaya yemin ederler.

Kendisini takip eden gizemli kadın Carmen, Rambo'yu evine götürür. Dört gün sonra tamamen iyileşene kadar onunla ilgilenir. Bu arada, Gabriela sürekli olarak eroin ile dozlanır ve tekrar tekrar tecavüze uğramak üzere satılır. Carmen, Rambo'ya kız kardeşini kaçıran ve öldüren Martinez kardeşleri araştıran bağımsız bir gazeteci olduğunu söyler. Rambo iyileştikten sonra genelevlerden birine baskın düzenler ve uyuşturulmuş bir şekilde olan Gabriela'yı bulana kadar birkaç adamı öldürür. Rambo Gabriela'yı alıp kamyonetiyle eve dönerken, Gabriela'ya ona on yıl boyunca umut verdiği için teşekkür eder, ancak Gabriela verilen aşırı doz uyuşturucu yüzünden yolda ölür. Öfkelenen Rambo, Maria'yı çiftlikten uzaklaştırır ve çiftliği Kartelle yüzleşmek için tuzaklarla donatır ve daha sonra, Victor'u bulmak için Carmen'den yardım istemek amacıyla Meksika'ya geri döner. Carmen başlangıçta yardım etmeyi reddeder ve Rambo'ya intikamın hiçbir şeyi çözmeyeceğini söyler, ancak Rambo onun kederine ve hayal kırıklıklarına seslendikten sonra ikna olur.

İçinde büyük bir öfke ve nefret ile dolan Rambo, Victor'un evine baskın düzenler, birkaç korumayı öldürür ve Victor'un başını keser. Bunu gören ve öfkelenen abisi Hugo, misilleme olarak, kalabalık bir tetikçi grubu ile Rambo'nun çiftliğine gelirler ve burada her biri hileli tuzakların kurbanı olurlar. Hugo'yu en sona saklayan Rambo, onu attığı oklarla sakatlar. Yaralı şekilde çaresizce bekleyen Hugo'nun yanına giden Rambo, elindeki bıçakla Hugo'nun göğüs kafesini yarar ve kalbini söker. Sonrasında, Rambo babasının evinin verandasında oturur, savaşmaya devam etmeye ve sevdiklerinin anılarını canlı tutmaya yemin eder. Ekranda oyuncu isimlerinin gösterilirken, Rambo'nun atını eyerleyip gün batımına doğru sürdüğü, daha önceki beş filminin tümünden flashback sahneleri gösterilir.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme ve senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılında, Sylvester Stallone ve Rambo karakterinin yaratıcısı David Morrell, Rambo V filmi için hikâyeyi yeniden geliştirdi; Stallone, senaristten "gerçekten duygusal, güçlü bir hikaye" olarak tanımladığı karakter için "duygulu bir yolculuk" istedi. Stallone bu fikri yapımcılara sundu, ancak onlar bunun yerine insan kaçakçılığı hikâyesine devam etmek istediler. Bu yüzden Stallone ve Morrell bu fikri desteklememelerine neden oldu.[7] 2016'da Stallone, Rambo V'nin artık üretimde olmadığını açıkladı.[8]

Yapım öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2018'de, filmin ilk olarak Eylül ayında çekimlerine başlayacağı duyurulmuştu ve konusu Rambo'nun bir Meksikalı uyuşturucu karteli ile savaşmasına odaklanmıştı.[9] Stallone, Matthew Cirulnick ile birlikte senaryosunu yazacağı filmin çıkış tarihini doğruladı, ancak yönetmesi pek mümkün görünmüyordu.[10][11] Ağustos 2018'de Adrian Grünberg yönetmen olarak ilan edildi.[12] Eylül 2018'de oyuncu kadrosuna Adriana Barraza eklendi.[13] Ekim 2018'de Paz Vega,[14] Yvette Monreal,[15] Sergio Peris-Mencheta,[16] Oscar Jaenada ve Joaquín Cosío[17] rol aldı. Mayıs 2019'da Louis Mandylor, Sheila Shah, Dimitri Vegas ve Genie Kim'in (diğer adıyla Yenah Han) kadroya alındığı ortaya çıktı.[18][19][20]

Gelecekte[değiştir | kaynağı değiştir]

Cannes 2019'da Stallone, beşinci film başarılı olursa Rambo'yu canlandırmaya devam edeceğini söyledi.[21] Ancak filmin yönetmeni Adrian Grünberg, Rambo: Last Blood'un film serisini bitireceğini umarak "konuyu kapattığını" söyledi.[22] Eylül 2019'da Stallone, diziye bir ön bölüm için planları olduğunu doğruladı; başlık rolünü tekrarlamasa da, Rambo'nun savaştan önce kim olduğunu keşfetmek istiyor:

Her zaman 16 ya da 17 yaşındayken Rambo'yu düşünmüşümdür - umarım yapabilirler - bulabileceğiniz en iyi kişi oydu. Takımın kaptanıydı; okuldaki en popüler çocuktu; süper atlet. Jim Thorpe gibiydi ve onu değiştiren şey savaştı. Onu daha önce gördüyseniz, mükemmel bir adam gibiydi.[23]

Stallone, Rambo'nun altıncı Rambo filmi için Hindistan'daki ayrılmış bir bölgeye sığınmasıyla ilgilendiğini belirtti.[24] Haziran 2020'de Stallone, "Eğer bir tane daha film yaparsam, Hint bir ailesi olduğu için büyüdüğü Hindistan'a geri döneceğini düşünüyorum."[25]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 2 Ekim 2018'de Bulgaristan'da başladı.[26][27] Daha önce 1 Eylül 2018'de[28][29] ve ondan önce 27 Ekim 2014'te Shreveport, Louisiana'da başlaması planlanıyordu.[30][31] Barraza, sahnelerini Tenerife'de (Kanarya Adaları) filme aldı.[13] Ana çekimler 4 Aralık 2018'de tamamlandı.[32] Ek çekimler Mayıs 2019'un sonunda gerçekleşti.[33][34]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rambo: Last Blood (2019)". Box Office Mojo. IMDb. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2019. 
  2. ^ "Rambo: Son Kan". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2019. 
  3. ^ "Rambo: Son Kan | Film Detayları". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2019. 
  4. ^ "Sylvester Stallone'dan Rambo 5 itirafı". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2019. 
  5. ^ Graeme McMillan (19 Eylül 2019). "'Rambo: Last Blood' - What the Critics Are Saying". The Hollywood Reporter. 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2019. 
  6. ^ Trepany, Charles (21 Eylül 2019). "Is 'Rambo: Last Blood' any good? Critics call it a 'MAGA fantasy,' 'orgy of death'". USA Today. 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2019. 
  7. ^ Williams, Owen (8 Ekim 2015). "Stallone Ponders Rambo Prequel". Empire. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2018. 
  8. ^ Setoodeh, Ramin (5 Ocak 2016). "Sylvester Stallone Is Retiring From Playing Rambo". Variety. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Kay, Jeremy (5 Mayıs 2018). "Sylvester Stallone lining up 'Rambo V' (exclusive)". Screen Daily. 8 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2018. 
  10. ^ Wiseman, Andrew (5 Mayıs 2018). "Sylvester Stallone In Line To Take on Mexican Cartel in Rambo 5". Deadline. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2018. 
  11. ^ Gilyadov, Alex (8 Mayıs 2018). "Rambo 5 Confirmed by Stallone, Coming Fall 2019". IGN. 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2018. 
  12. ^ Stephens, David (18 Ağustos 2018). "Rambo 5 Reportedly Recruits Get the Gringo Director". Screen Rant. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2018. 
  13. ^ a b "Adriana Barraza se prepara para Rambo V". Esdiario.com.mx. 5 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2019. 
  14. ^ Mia, Galuppo (8 Ekim 2018). "'Rambo 5': Paz Vega to Star Opposite Sylvester Stallone". The Hollywood Reporter. 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  15. ^ Galuppo, Mia (10 Ekim 2018). "Sylvester Stallone's 'Rambo 5' Adds Yvette Monreal (Exclusive)". The Hollywood Reporter (İngilizce). 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2018. 
  16. ^ Hipes, Patrick (10 Ekim 2018). "'Rambo 5' Finds Its Bad Guy In 'Snowfall's Sergio Peris-Mencheta". Deadline. 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2018. 
  17. ^ N'Duka, Amanda (23 Ekim 2018). "Sylvester Stallone's 'Rambo: Last Blood' Adds Oscar Jaenada". Deadline. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  18. ^ Trumbore, Dave (30 Mayıs 2019). "'Rambo: Last Blood': First Trailer Reveals John Rambo's Last Ride". Collider.com. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  19. ^ Cooper, Ryan (30 Mayıs 2019). "Rambo: Last Blood – Teaser Trailer". Geek Alerts. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  20. ^ Halperin, Shirley (19 Mayıs 2019). "Dimitri Vegas Talks 'Rambo V: Last Blood' Role, Working With Sylvester Stallone". Variety. 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2019. 
  21. ^ Sprague, Mike (12 Haziran 2019). "Stallone happy to return as Rambo if Last Blood is a hit". JoBlo.com. 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2019. 
  22. ^ Jack Shepherd, James Mottram (22 Temmuz 2019). "Exclusive: Rambo: Last Blood director discusses bringing back Sylvester Stallone's action hero: "This movie closes the circle"". GamesRadar. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  23. ^ Zinski, Dan. "Sylvester Stallone Wants a Rambo Prequel". Screen Rant. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 
  24. ^ "Sylvester Stallone interview for Rambo: Last Blood!". JoBlo.com. JoBlo.com official YouTube channel. Etkinlik zamanı: 3:52. 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2019. 
  25. ^ "ランボー ラスト・ブラット シルベスター・スタローン主演 インタビュー最後の勇者編 Rambo: Last Blood Sylvester Stallone interview movie". Nippon TV Sukkiri. Shigz Channel, YouTube. 23 Haziran 2020. Etkinlik zamanı: 8:30. 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  26. ^ Alan Orange, B. (2 Ekim 2018). "Stallone Returns in First Rambo 5 Set Photos as a Badass Cowboy". MovieWeb. 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018. 
  27. ^ N'Duka, Amanda (3 Ekim 2018). "'Rambo': Sylvester Stallone Offers First Look At The Fifth Installment". Deadline. 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018. 
  28. ^ Kay, Jeremy (6 Mayıs 2018). "Sylvester Stallone lining up 'Rambo V' (exclusive)". Screen (İngilizce). 8 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2018. 
  29. ^ Wiseman, Andreas (5 Mayıs 2018). "Sylvester Stallone In Line To Take On Mexican Cartel In 'Rambo 5'". Deadline. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  30. ^ Scott, Mike (8 Eylül 2014). "Sylvester Stallone's 'Rambo 5' to shoot in Louisiana next month". nola.com. 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  31. ^ A., Jonathan (12 Eylül 2014). "'Rambo 5′ Starring Sylvester Stallone Now Hiring Crew Members in Louisiana". projectcasting.com. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 
  32. ^ Cotter, Padraig (4 Aralık 2018). "Rambo 5: Sylvester Stallone Wraps Filming". Screen Rant. 4 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2018. 
  33. ^ "Сталоун размаха за последно юмруци в Кан преди". kanal3.bg. 26 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "Силвестър Сталоун идва в България, за да презаснеме "Рамбо V"". www.24chasa.bg. 26 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]