Ramayana (film, 1993)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ramayana (Hintçe: रामायण: द लीजेंड ऑफ प्रिंस राम, İngilizce: "The Legend of Prince Rama" / Prens Rama Efsanesi), yapımcılığını ve yönetmenliğini Yugo Sako'nun üstlendiği ve konusunu Hint destanı Ramayana'dan alan 1993 yapımı bir animasyon filmidir.

Japonya ve Hindistan ortak yapımıdır. Japon çizgi film endüstrisinin dünyadaki başarılı konumu nedeniyle çekim süreci burada gerçekleştirilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Lanka'nın efendisi iblis Ravana, Ayhodhya krallığına terör ve ıssızlık yayar. Ayhodhya kralının oğlu Rama, kardeşi Lakshmana ile birlikte iblislerin kötü oyunlarına karşı Brahmanları korur. Ravana çok geçmeden Rama'nın güzel karısı Sita'yı kaçırır.[1] Bunun üzerine aralarında büyük bir savaş çıkar. Rama aynı zamanda karısını kurtarmanın yollarını aramaktadır. Talihin yardımıyla beklenmedik ve güçlü müttefikler bulur. Özellikle Maymun Kral Hanuman kendisine maymunlar ordusu ile birlikte yardıma gelir.[2]

Versiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce ve Hintçe seslendirilmiş olmak üzere iki sürümü mevcuttur.[3] Aralarında süre farkı da bulunmaktadır. İngilizce versiyon "The Prince of Light" (Işığın Prensi) adıyla da bilinmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Prince Of Light: The Legend Of Ramayana 4 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Variety, Robert Koehler, 08 November 2001 (İngilizce)
  2. ^ Ramayana: The Legend of Prince Rama Anime Movie 4K Remaster Theatrical Release In 2022 26 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Flickerbuzz, 24 March 2022 (İngilizce)
  3. ^ Ramayana Animated 4 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hinduism-today, 01 April 1993 (İngilizce)
  4. ^ Yugo Sako's Ramayan Odyssey 22 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Beliefnet (İngilizce), Erişim Tarihi: 07 Haziran 2022

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]