Ramón Piñeiro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ramón Piñeiro López
Doğum31 Mayıs 1915
Armea de Abaixo (Lama, Láncara), Galiçya
Ölüm27 Ağustos 1990 (75 yaşında)
Santiago de Compostela, Galiçya
MeslekYazar, filozof, siyasetçi
MilliyetGaliçyalı

Ramón Piñeiro (31 Mai 1915 - 27 Ağustos 1990), Galiçyalı yazar ve siyasetçi, Galiçyaca ve Galiçya milliyetçiliği üzerine çalışmalarıyla tanınır. 2009 yılında Galiçyaca Edebiyat Günü ile onurlandırıldı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fernandez Lopez ve Salvador Pineiro Garcia çiftinin üçüncü oğlu olarak Armea de Abaixo, Galiçya'da doğdu. 6 yaşına kadar sadece Galiçyaca bilen yazar İspanyolcayı ilk kez okula başladığında duydu, okul yetkililerinin anadil konusundaki sert tutumlarından dolayı eğitim hayatında zorlandı. Gençliğinde Galiçya milliyetçisi fikirler ile tanıştı ve Galiçya Partisi'ne üye oldu.

Siyasi ve edebiyat kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyetin ilanından sonra Galiçya Partisi'nin gençlik teşkilatında yer aldı. 1936 Özerklik Statüsü referandumu'nda il komitesi sekreteri olarak çalıştı. İç savaşı sürgünde geçirdi. Sürgünden döndükten sonra Santiago Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat okudu. Madrid Üniversitesi'nde iki yıl felsefe ihtisası yaptı. Dünya Savaşı'ndaki müttefik zaferinden sonra Franco rejimine karşı Galiçya'nın özvarlığını sağlamak için uluslararası destek aradı. Madrid'te, cumhuriyetçilerin yurt dışında kuracağı sürgün hükûmetinin tartışıldığı bir toplantıda tutuklandı. 1946 ve 1949 yılları arasında hapiste kaldı. Demokratik İspanya döneminde, PS-PSOE listesinden Galiçya Parlamentosu milletvekili seçildi.

Savaş sonrasında Bir entelektüel olarak, Galiçyacılığının siyasi ve kültürel unsurlarını oluşturmak için çaba harcadı. Yazdığı yazılı eserlerde Galiçya dilinin sorunları üzerinde durdu. Galaxia yazarlar grubu ile Galiçyaca eserlerin tercümesine öncülük etti. Grail dergisinde başlattığı kampanya ile dilin standartlaşması için uğraş verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bernárdez, Carlos L. ve diğerleri, Galiçya Edebiyatı, XX. yüzyıl, Nosa Terra baskısı, 2001, sayfa 210-211.