Raciążek Barışı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raciążek Barışı
TürBarış Antlaşması
İmzalanma22 Mayıs 1404
YerRaciążek, Polonya
Taraflar

Raciążek Barışı, 22 Mayıs 1404'te Polonya Krallığı ileLitvanya Büyük Dükalığı ve Töton Tarikatı arasında Dobrzyń Arazisi ve Samogitya'nın kontrolüne ilişkin imzalanan bir antlaşmaydı. Antlaşma, Lehler özünde 1342 Kalisz Antlaşması'nı ve Litvanya - 1398 Salynas Antlaşması'nı geçerli kıldı. Antlaşma istikrarlı değildi ve durum kısa süre sonra 1409-1411 Leh-Litvan-Töton Savaşı ile değişti.

Polonya, papalığın desteğiyle, 1401'de Vilnius ve Radom Paktı'nı imzalayarak Büyük Dükalık ile bağlarını arttırdı. Aynı yıl Samogitliler Şövalyelere karşı ayaklandılar. İsyancılar birkaç Töton kalesini yaktı. Şövalyeler, misilleme olarak Kaunas ve Grodno'ya baskın düzenledi. 1402'de Tarikat, Salynas Antlaşması'na uyma ve Samogitya'yı Şövalyelere teslim etme sözü veren Jogaila'nın kardeşi Litvanyalı dük Švitrigaila ile ittifak kurdu.

İki taraf ta kesin bir zafer elde edemeyince ve Vytautas dikkatini Smolensk'li Yuri'ye karşı bir savaşa yönlendirmek istediğinde, müzakereler 1403 yazında başladı. Nihai antlaşma Raciążek'te imzalandı. Antlaşmada Polonya, Litvanya ve Tarikat arasındaki ihtilaflı bazı bölgelere değinildi: Dobrzyń Arazisi belirli bir ücret karşılığında Polonya'ya bırakılacak, Samogitya Tarikat'ta kalacaktı. Gdańsk (Danzig) ile ilgili tartışmalar sonuçsuz kaldı. Švitrigaila'nın Podolya'ya dönmesine izin verildi.

1408'de Vytautas, Moskova Knezliği ile olan savaşlarını bitirdiğinde, odağını yeniden Töton Tarikatı'na yoğunlaştırdı. Samogitliler 1409'da ikinci kez isyan ettiler. Bu, Polonya-Litvanya ve 1410'da Grunwald Muharebesi'nde kesin bir şekilde mağlup edilen Tarikat arasında yeni bir savaşa yol açtı. Birinci Toruń Barışı, Raciążek Barışı ile belirlenen sınırları değiştirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Marek Derwich, Monarchia Piastów, Warszawa-Wrocław 2003, Wydawnictwo Dolnośląskie,83-7023-989-7