ROI

Vikipedi, özgür ansiklopedi

ROI (kısaltma: Region of Interest Coding) — ROI JPEG-2000 görsel işleme ve sıkıştırma metodunun alt özelliklerinden biridir.[1][2]

JPEG-2000 formatının 2. kısım (part 2) olarak bilinen bölümünde yer alır. Bir görselin içerisinde belirli bir ilgi alanı olması durumunda seçilen alanı yüksek bir bitrate′te sıkıştırıp gerisini standart seçilen bitrate′te sıkıştırma işlemini tamamlama prosedürüdür.

Örnek: yüz tanımlama yazılımları için vesikalık fotoğralar çekildiğinde bu fotoğrafların yüz bölgesi 16 bit geri kalanları 4 bit′te sıkıştırılabilir.

İşlemin sonucunda tamamı 16 bit ile kodlanmış bir görselden dosya boyutunun daha küçük tamamı 4 bit′le kodlanmış bir görselden ise daha işe yarar imajlar elde edilebilir.

ROI'de ilgi alanı, belirli bir amaç için tanımlanmış bir veri seti içindeki örneklerdir. ROI kavramı, ayrıca birçok uygulama alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Örneğin, tıbbi görüntülemede, bir tümörün sınırlarını, boyutunu ölçmek amacıyla bir görüntüde veya bir hacimde tanımlanabilir. Endokardiyal sınır, kardiyak fonksiyonun değerlendirilmesi amacıyla, örneğin sistol sonu ve diyastol sonu gibi kardiyak döngünün farklı evreleri sırasında bir görüntü üzerinde tanımlanabilir. Coğrafi bilgi sistemlerinde (en:GIS), bir 2B haritadan çokgen bir seçim olarak bir ROI tam anlamıyla alınabilir. Bilgisayarla görme ve optik karakter tanımada, ROI, incelenen bir nesnenin sınırlarını tanımlar. Birçok uygulamada, içeriği kompakt bir şekilde tanımlamak için bir ROI'ye sembolik (metinsel) etiketler eklenir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]