Rıza Kocaoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rıza Kocaoğlu
Rıza Kocaoğlu.jpg
Rıza Kocaoğlu Dünyanın En Güzel Kokusu 2 (2017) filminin tanıtım klibinde rol gereği ağlarken
Doğum 19 Mart 1979 (1979-03-19) (43 yaşında)
İzmir, Türkiye
Eğitim Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü
Meslek Oyuncu

Rıza Kocaoğlu (d. 19 Mart 1979, İzmir), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kars-Erivanlı ve Selanik kökenli bir aileye doğdu.[1] Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü mezunudur. Babası Göztepe'nin yıllarca tribün amigoluğunu yapan "Başbakan" lakaplı İsmail Kocaoğlu'dur. Aynı zamanda kendisi de fanatik Göztepelidir.[2] Çağan Irmak'ın ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu "Bana Şans Dile" ile sinemaya adım atarak başrolü üstlenen oyuncu, Şile Büyülü Fener Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü.[2]

"Av Mevsimi" filminde rol aldıktan sonra DOT oyunları "Malafa" ve "Punk Rock"ı sahneledi. 90'ların efsane radyo programından yola çıkarak çekilen, Kaybedenler Kulübü filminde sinemaya tekrar adım attı. Ayrıca önemli olarak gösterilebilecek Kuzey Güney ve Ezel dizilerinde de rol aldı. 2012-2015 yılları arasında yayımlanan Karadayı dizisinde "Yasin Komiser"i canlandırdı.

2016-2017 yılları arasında İçerde dizisinde Davut adlı karakterle başroldeydi. 2017-2021 arasında Çukur dizisinde "Aliço" başrol karakterini canlandırdı. 2019 yılında Organize İşler 2: Sazan Sarmalı filminde Arıza Rıza rolüyle sinemada yer aldı. 2020 yılında 6 bölüm olarak yayınlanan Ya İstiklal Ya Ölüm tarih dizisinde Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul Telgraf müdürlüğü yapan İhsan Pere'yi canlandırmıștır.

Tiyatro oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi
Yıl Yapım Rol
2023 İyi Adamın 10 Günü
2022 Tamirhane Müjdat
2022- Tuzak Güven Gümüşay
2022 Cezailer [3] Menderes
Zeytin Ağacı Fikret (Fiko)
2020 Menajerimi Ara Kendisi
Ya İstiklal Ya Ölüm İhsan Pere
2019 Organize İşler 2: Sazan Sarmalı Arıza Rıza
2018 Kaybedenler Kulübü Yolda Murat
2017-2021 Çukur Aliço/Ali Çoban
2017 Dünyanın En Güzel Kokusu 2 Hakan
2016-2017 İçerde Davut
2016 İstanbul Sokakları Cemil
2015 Dünyanın En Güzel Kokusu Hakan
Filinta Celal
2012-2015 Karadayı Yasin Ulutaş
2013 Behzat Ç. Ankara Yanıyor Pembo
2011-2012 Kuzey Güney Ali
2011 Labirent Haluk
Kaybedenler Kulübü Murat
Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm Pembo
2010 Av Mevsimi Asit Ömer
2010-2011 Ezel Temmuz
2009 Başka Semtin Çocukları Neco
Sonsuz -
Elveda Rumeli Hacı Ali
2008 Elif Oğuz
Ulak Yakup
Sınıf Cüneyt
Avrupa Yakası Korsan Kitapçı (162. bölüm)
2007 Emret Komutanım: Şah Mat Obsesif Tuncay
2006 Kâbuslar Evi - Karanlıktan Gelen Kerem
2005 Organize İşler -
2004 Gece Yürüyüşü Metin
Ruhun Duymaz Erdi
2001 Yeni Hayat -
Bana Şans Dile Bahadır

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2021. 
  2. ^ a b "Göztepe PTT 1. Lig'e yükseldi". Radikal. 26 Nisan 2015. 10 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2015. 
  3. ^ "Yiğit Özşener ile Rıza Kocaoğlu başrolde..." Birsen Altuntaş. 10 Haziran 2022. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]