Rüzgâr kaynağı değerlendirmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rüzgâr kaynağı değerlendirmesi, rüzgâr enerjisi geliştiricilerinin bir rüzgâr çiftliğinin gelecekteki enerji üretimini tahmin etme sürecidir. Rüzgar kaynaklarının doğru olarak değerlendirmesi, rüzgar çiftliklerinin gelişiminde çok önemlidir.

Rüzgâr kaynağı haritaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filipinler’in Küresel Rüzgâr Atlas’dan Rüzgâr kaynağı haritası

Rüzgâr enerjisi kaynak potansiyelinin yüksek çözünürlükle haritalanması, kısmen sürecin karmaşıklığı ve ilgili yoğun bilgi işlem gereksinimleri nedeniyle, geleneksel olarak hükûmet veya araştırma kurumları tarafından ülke düzeyinde yapılır. Ancak, 2015 yılında Danimarka Teknik Üniversitesi, Temiz Enerji Bakanlığı çerçevesinde, küresel olarak rüzgar kaynağı potansiyeli hakkında ücretsiz olarak erişilebilir veri sağlamak için Küresel Rüzgâr Atlası'nı (versiyon 1.0) başlattı. Küresel Rüzgâr Atlası, Dünya Bankası ile ortaklaşa Kasım 2017'de (versiyon 2.0) yeniden başlatıldı ve artık tüm ülkeler için 250m çözünürlükte rüzgar kaynağı haritaları vardır.

Benzer bir uluslararası örnek, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen New European Wind Atlas 14 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. projesi altında güncellenmekte olan European Wind Atlas 25 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'dır.

Ülke rüzgar kaynağı harita örnekleri Kanada Rüzgâr Atlası 7 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ABD Rüzgâr Kaynak Atlası 19 Mart 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Dünya Bankası tarafından ESMAP tarafından 2013'te başlatılan ve gelişmekte olan ülkelere odaklanan girişim kapsamında yayınlanan bir dizi rüzgar haritasını kapsar.[1]

Bu, 2002 yılında Küresel Çevre Tesisi fonuyla başlatılan Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın önceki girişimi Güneş ve Rüzgar Enerjisi Kaynak Değerlendirmesi 19 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Güneş ve Rüzgar Enerjisi Kaynak Değerlendirmesi (SWERA) projesini takip etti. Ancak ülke rüzgar kaynak haritalarının yerini veri kalitesi, yöntem ve çıktı çözünürlüğü açısından büyük ölçüde Küresel Rüzgar Atlası aldı.

Yukarıdaki küresel ve ülke haritalama çıktıları ve diğerleri, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynak çalışmalarıyla ilgili kamuya açık Coğrafi bilgi sistemi verileri bir araya getiren Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından geliştirilen Yenilenebilir Enerji için Küresel Atlas[2] aracılığıyla da vardır.

Rüzgar araştırması, bu tür haritaların kullanılmasıyla başlayabilir ama doğruluk ve ince ayrıntılar olmadığından bunlar yalnızca rüzgar hızı verisinin toplanacağı yerin ön seçiminde yararlıdır.[3] Özel olarak kurulmuş anemometre istasyonlarından artan sayıda yer tabanlı ölçümler ile, işletilmeye başlanan rüzgar çiftliklerinden elde edilen işletme verilerinin yanı sıra, çoğu gelişmekte olan ülkelerde kapsama alanı hala düzensiz olsa da, birçok ülkede rüzgar kaynağı haritalarının doğruluğu zamanla arttı. Yukarıda listelenen kamuya açık kaynaklara ek olarak, haritalar uzman danışmanlıklar aracılığıyla ticari ürün olarak da vardır veya GIS yazılımı kullanıcıları, ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nın Yüksek Çözünürlüklü Rüzgar Veri Seti gibi herkese açık GIS verilerini kullanarak kendi haritalarını yapabilir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "RE Resource Mapping | ESMAP". 14 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Global Atlas Gallery 3.0". 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2022. 
  3. ^ Bailey, Bruce H.; McDonald, Scott L.; Bernadett, Daniel W.; Markus, Michael J.; Elsholz, Kurt V. (April 1997). "Wind Resource Assessment Handbook" (PDF). Subcontract No. TAT-5-15283-01. National Renewable Energy Laboratory. 6 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  4. ^ "NREL: Dynamic Maps, GIS Data, and Analysis Tools - Wind Data". www.nrel.gov. 11 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.