Gayınana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Qayınana sayfasından yönlendirildi)
Gayınana
Qaynana
Film afişi.
YönetmenHüseyin Seyidzade
SenaristEjder İbrahimov
Margarita Maleyeva
OyuncularNesibe Zeynalova - Cennet (Ayaz'ın annesi)
İnare Kuliyeva - Afet, Zarife
İlham Namık Kemal - İlgar
Tanile Ahmerova - Sevda
Fuad Poladov - Ayaz
Sefure İbrahimova - Sadakat
Talat Rahmanov - Ali
Kamil Muharremov - kına satan
Memmed Sadıkov - Meşedi Kazım
Sadık Hasanzade - dişi ağrıyan
Gümrah Rahimov - yangın söndüren
Nazir Aliyev
K. Dadaşov
R. Hasanov
Mayak Kerimov - İlgar'ın arkadaşı
Sedaye Mustafayeva - Minaye
V. Kuliyev
Dadaş Kazımov - satıcı
Sadık Hüseyinov - dişi ağrıyan
Elhan Ağahüseyinoğlu - dişi ağrıyan
Sadakat Zülfükarova - dişi ağrıyan
Hüküme Kazımova - dişi ağrıyan
Ramiz Azizbeyli - dişi ağrıyan
MüzikTevfik Kuliyev
Görüntü yönetmeniFikret Askerov
StüdyoAzerbaycanfilm
CinsiSinema filmi
TürüGüldürü
RenkRenkli
Yapım yılı1978,  Azerbaycan
Süre75 dk.
DilAzerice

Gayınana (Azeri alfabesinde: Qaynana(musiqili komediya)) 1978 Azerbaycan yapımı bir müzikli-güldürü filmidir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ailevi ilişkileri konu alır. Olaylar genç bestekâr Ayaz'ın (Fuad Poladov) aile fertleri arasında geçer. Ayaz'ın annesi Cennet (Nesibe Zeynalova) eski geleneklere sıkı sıkıya bağlı, otoriter bir kaynanadır. Gelini Sevda ise diş hekimidir.

Kaynana gelin pek anlaşamazlar. Cennet, Sevda'yı tüm gününü işte geçirip evini ve ailesini ihmal etmekle suçlar. Cennet'e göre ideal gelin evinin hanımı olmalı ve kaynanasına hizmet etmelidir. Bunu da şu sözlerle belirtmiştir; "Gelin benim süpürgemdir, nereye koyduysam orda durmalıdır!"

Cennet'in Sevda ile ilgili bir diğer derdi de onun soylu bir aileden değil de sıradan bir aileden gelmesidir. Bunu da sık sık gelininin yüzüne kakar. Cennet oğlunun her zaman soylu bir ailenin kızıyla evlenmesini istemiştir.

Kaynana-gelin bu sebeplerden ötürü bir gün yine kavga ederler Sevda artık dayanamayıp evi terkeder. Ayaz'ın yakın arkadaşı İlkar bu sırada devreye girer ve bu evliliğin bozulmaması için bir plan yapar. Plana göre İlkar, Cennet'in yanına giderek ona soylu aileden gelen, terbiyeli bir gelin bulduğunu söyler. Gelinin şahsını ve ailesini öve öve bitiremez. Tam da Cennet'in hayalindeki gelini tarif eder.

Duydukları çok sevinen Cennet, İlkar'a acele etmesini ve bir an önce kızı evlerine getirmesini söyler. İlkar'ın bahsettiği gelin aslında kendi nişanlısı Zarife'den başkası değildir. Ayaz ve Sevda deniz kenarında bir yazlık evde tatil yapacak, bu sırada Zarife, Ayaz'ın sözde yeni nişanlısı olarak Cennet'in evine yerleşecektir.

İlkar Zarife'yi Cennet'in yanına "Afet" ismiyle yerleştirir ve Ayaz'ın da iş için Moskova'ya gittiği yalanını söylerler. Böylece Cennet yeni gelini Afet ile birlikte yaşamaya başlar. Ancak işler Cennet'in beklediği gibi gelişmez. Yaptıklatı plan gereği Afet, Cennet'in yanında kaldığı süre boyunca ona yapmadığını bırakmaz. Cennet'in tasvip etmediği davranışlarda bulunur, sık sık kavga çıkarır, sürekli dışarı çıkar, Cennet'e karşı sert üslupla konuşur, adeta Cennet'e hayatı zindan eder. Eski gelini Sevda'ya etmediğini bırakmayan Cennet, yeni gelini Afetle ne yaparsa yapsın baş edememiş ve ondan köşe bucak kaçar olmuştur. Sonunda pes eden Cennet, İlkar'ı çağırır ve derhal Afet'i geri götürmesini ister.

Sevda'nın değerini anlayan Cennet, gelininin iş yerine giderek onu eve geri çağırır. İlkar'ın planı sayesinde Ayaz'ın evliliği kurtulur.

İnsanların gündelik kaygılarından ve aile refahından söz edilen filmde ayrıca eski âdetlerin zararlı tarafları gösterilir.