Pumping Iron

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pumping Iron
Pumping Iron
Pumping Iron resmi posteri
Yönetmen
Yapımcı
  • George Butler
  • Jerome Gary
Yazar
Oyuncular
MüzikMichael Small
Kurgu
  • Geof Bartz
  • Larry Silk
StüdyoWhite Mountain Films
DağıtıcıCinema 5
Çıkış tarih(ler)i18 Ocak 1977
Süre85 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$1 milyon
Hasılat$2 milyon[1]

Pumping Iron, 1975 IFBB Mr. Universe ve 1975 Mr. Olympia yarışmalarına odaklanan, profesyonel vücut geliştirme dünyası hakkında 1977 yapımı bir Amerikan belgesel dizisidir. George Butler ve Robert Fiore'nin yönettiği ve Geof Bartz ve Larry Silk'in editörlüğünü yaptığı film, Butler ve Charles Gaines'in aynı adlı kitabından esinlenmiştir ve Arnold Schwarzenegger ile Mr. Olympia, unvan için rakiplerinden biri olan Lou Ferrigno arasındaki rekabete odaklanmaktadır. Filmde ayrıca vücut geliştiriciler Franco Columbu'nun yanı sıra Mike Katz ile Ken Waller, Ed Corney, Serge Nubret ve dönemin diğer ünlü vücut geliştiricileri de yer alıyor.

Mr. Universe ve Mr. Olympia yarışmalarına giden 100 gün boyunca ve bizzat yarışmalar sırasında çekilen film, yapımcılarının paraları tükenince iki yıl boyunca durdu. Nihayetinde, filmde yer alan Schwarzenegger ve diğer vücut geliştiriciler, yapımı tamamlamak için fon toplanmasına yardımcı oldu ve film 1977'de gösterime girdi. Film bir gişe başarısı elde etti ve Schwarzenegger'i bilinen bir isim yaptı. Film ayrıca, 1980'lerin fitness çılgınlığına ilham vermeye yardımcı olan vücut geliştirme kültürünü popülerleştirmeye yardımcı oldu; filmin gösterime girmesinin ardından ABD'deki ticari spor salonlarının sayısında belirgin bir artış oldu.[2]

Film, CED ve VHS'de yayınlandı ve ardından 2003 yılında sinemaya çıkışının 25. yıl dönümünde DVD olarak yeniden yayınlandı. Film üç devam filmine ilham verdi: George Butler'ın kadın vücut geliştirme dünyası hakkında bir belgesel olan Pumping Iron II: The Women (1985); David ve Scott McVeigh'in Pumping Iron'ın yapımı ve filmin içinde yer alanların hayatlarını nasıl etkilediği hakkında bir belgesel olan Raw Iron (2002); ve Pumping Iron yapımcısı Jerome Gary'nin baş yapımcılığını üstlendiği Vlad Yudin 's Generation Iron (2013) belgeseli.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1975'te vücut geliştiriciler, Güney Afrika'nın Pretoria kentinde yaklaşan Mr. Universe amatör yarışmasına ve Mr. Olympia profesyonel yarışmasına hazırlanıyorlar Filmin ilk bölümü, Bay Universe unvanı için umutlu olan Mike Katz'ın hayatını anlatıyor Katz, gençliğinde Yahudi olduğu ve gözlük taktığı için zorbalığa uğradı, bu da onu profesyonel bir futbolcu olmaya teşvik etti; New York Jets'teki kariyeri bir bacak yaralanmasıyla sona erdiğinde vücut geliştirmeci oldu Psikolojik dengesi, yarışmadan önce Katz'ın şanslı gömleğini çalan yarışmacı arkadaşı Ken Waller tarafından yapılan bir şakayla bozulur. Waller, Bay Evren'i kazandı ve Katz dördüncü oldu. Gözyaşlarına karşı savaşan Katz, karısını ve çocuklarını kontrol etmek için evi aramadan önce durumu neşeyle değerlendirir. Daha sonra Waller'ı tebrik eder.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, spora yeni başlayan birinin bakış açısından vücut geliştirmeye bir bakış olarak başladı; bu amaçla yapım ekibi, fiziksel olarak zayıf bir adamdan kaslı, güçlü bir vücut geliştiriciye dönüşmesini takip etmek amacıyla ince yapılı aktör Bud Cort'u işe aldı. Cort , Gold's Gym'de kısa bir süre eğitim aldı ve Schwarzenegger'den dersler aldı, ancak sonunda proje için yanıldığını hissetti; Cort ve yapımcılar dostane bir şekilde yollarını ayırdı ve belgesel ekibi, Gold's'taki yerleşik vücut geliştiricilere daha dikkatli bir şekilde odaklanmaya başladı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pumping Iron (1977)". JPBox-Office (Fransızca). 8 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2022. 
  2. ^ a b Raw Iron: The Making of Pumping Iron. 2002.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]