Puijila

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Puijila
Yaşadığı dönem aralığı: 24-21 myö
Şattiyen-Hemingfordiyen 
Restore edilmiş iskeleti
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
İnfra takım: Arctoidea
Klad: Pinnipedia (?)
Cins: Puijila
Rybczynski vd., 2009[1]
Türler

Puijila darwini, yaklaşık 21 ila 24 milyon yıl önce Miyosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir bazal yüzgeçayaklı türüdür. Yaklaşık bir metre (üç fit) uzunluğunda olan hayvan, yüzmek için yalnızca minimum fiziksel adaptasyonlara sahipti. Modern pinnipedlerin aksine paletleri yoktu ve genel formu daha özel olsa da su samuru gibiydi; kafatası ve dişleri onun bir yüzgeçayaklı olduğunu en açık şekilde gösteren özelliklerdir.[2]

Şimdiye kadar bulunan en ilkel yüzgeçayaklı olarak kabul edilir. Cins adı, genç bir fok için İnuitçe bir kelimedir; tür adı İngiliz doğa bilimci Charles Darwin'i onurlandırıyor.[3] Holotip ve bilinen tek örnek, neredeyse eksiksiz bir fosilleşmiş iskelettir. Ottawa, Ontario'daki Kanada Doğa Müzesi'nde barındırılıyor.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Restorasyon

Puijila darwini, erken yüzgeçayaklı evriminde morfolojik bir bağlantıyı temsil eden yarı suda yaşayan bir etoburdu. Fosil kalıntıları, genişlemiş, muhtemelen perdeli[4] ayakların, sağlam ön ayakların ve özelleşmemiş bir kuyruğun varlığını göstermektedir. Bu, Puijila'nın perdeli ön ve arka ayaklarını kullanarak dört ayak üzerinde yüzdüğünü gösteriyor. Moleküler kanıtları içeren filogenetik çalışmalar, yüzgeçayaklılar (foklar, deniz aslanları, ...) ve ursoidler (ayılar) ile musteloidler (gelincikler ve su samurları) arasında kardeş bir ilişki olduğunu göstermektedir. Karada yaşayan memelilerin bir noktada deniz yaşamına geçtikleri, özünde bir tür hayatta kalma avantajı elde etmek için "denize geri döndükleri" yaygın olarak varsayılmıştı. Ancak, bu geçişin fosil kanıtları zayıf veya tartışmalıydı. Puijila'nın keşfi, erken yüzgeçayaklı evriminde morfolojik bir bağlantıyı temsil ettiği ve görünüşe göre daha genç bir cins olmasına rağmen morfolojik olarak daha tanıdık şekilde yapılandırılmış olan Enaliarctos türünden morfolojik olarak önce gelen bir bağlantıyı temsil ettiği için önemlidir. Diğer bir deyişle Puijila, Archaeopteryx'in modern kuşların kökenini aydınlatması gibi yüzgeçayaklıların denizlere nasıl döndüğü hakkında bilgi veren bir ara geçiş fosilidir.

Keşif[değiştir | kaynağı değiştir]

Puijila darwini'nin yaşam restorasyonu

Bu yeni tür 2007 yılında Natalia Rybczynski ve ekibi tarafından Kanada, Nunavut'taki Devon Adası'ndaki Haughton Formasyonu'nun erken Miyosen göl yatağında yüzey toplama ve tarama kullanılarak keşfedildi.[5] Paleobotanik kayıtlar, gölün etrafındaki paleoortamın, kışları ılıman, serin ve ılıman bir kıyı ikliminde, kuzey ve kozalaklı ağaç ormanları arasında geçiş yapan bir orman topluluğu içerdiğini göstermektedir. Puijila darwini, Haughton gölü yataklarında bulunan ilk etçil memelidir. Bu aynı zamanda tüm yüzgeçayaklı ailesinin Kuzey Kutbu'ndan gelmiş olabileceğinin bir göstergesidir.[2]

İlk keşif, saha asistanı Elizabeth Ross'a yatırıldı ve kısmen şans meselesiydi. Ross, ana kamptan birkaç kilometre ötede yakıtı biten takımın ATV'sinde beklenmedik bir şekilde mahsur kalmıştı. Beyin vakası, bir yıl sonra, ekibin fotoğrafçısı Martin Lipman tarafından 2008 saha araştırmasının ilk gününde keşfedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Puijila". Paleobiology Database. Erişim tarihi: 2021-09-02. 
  2. ^ a b "Puijila, the walking seal – a beautiful transitional fossil". Not Exactly Rocket Science. Discover Magazine. 22 Nisan 2009. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2014. 
  3. ^ "Puijila: A prehistoric walking seal". Puijila: A prehistoric walking seal. Canadian Museum of Nature. 21 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2014. 
  4. ^ "'Missing link' fossil seal walked" (İngilizce). 22 Nisan 2009. 1 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  5. ^ Rybczynski, N., Dawson, M.R., Tedford, R.H. (2009). "A semi-aquatic Arctic mammalian carnivore from the Miocene epoch and origin of Pinnipedia". Nature. 458 (7241): 1021-24. doi:10.1038/nature07985. PMID 19396145. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]