PSTN

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Public Switched Telephone Network sayfasından yönlendirildi)

PSTN yani Public Switched Telephone Network (Türkçe: genel aktarmalı telefon şebekesi)'dir. PSTN, dünya genelinde kullanılan devre aktarmalı telefon ağıdır. Başlangıçta sabit analog telefon şebekesi olarak kurulan bu ağ günümüzde neredeyse tamamen sayısal(dijital)dır ve sabit telefonların yanı sıra mobil telefon hatlarını da içermektedir.

PSTN genellikle ITU-T tarafından hazırlanmış olan standartlara göre hizmet vermektedir ve adres olarak da telefon numaraları olarak bildiğimiz, E.163-E.164 adreslerini kullanır. PSTN ağına bağlı olmayan bazı özel telefon hatları da vardır ve genellikle, askeri telefon hatları bu şekildedir. Bunun yanı sıra, bazı özel şirketler de PSTN'e sadece sınırlı kapılardan bağlı olan (örnek olarak;PBX) özel telefon ağlarına sahiptir.

Bu şebeke başlangıçta, elle anahtarlamalı analog ses iletişimi için kullanılmaktaydı ancak zamanla, otomatik telefon iletişimi sağlandı ve sonra da dijital anahtarlama sistemine geçilmiştir. Bu dünya çapındaki telekomünikasyon şebekesi günümüzde mobil telefon ağlarını da içerecek şekilde genişlemiş ve geliştirilmiştir.