Proton transfer tepkimesi kütle spektrometrisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
PTR-TOF kütle spektrometresi

Proton transfer tepkimesi kütle spektrometrisi (Proton-transfer-reaction mass spectrometry/PTR-MS), bir iyon kaynağında üretilen gaz fazı hidronyum reaktif iyonlarını kullanan bir analitik kimya tekniğidir.[1] PTR-MS, ortam havasındaki uçucu organik bileşiklerin (VOC'lar) çevrimiçi olarak izlenmesi için kullanılır. Avusturya, Innsbruck'taki Leopold-Franzens Üniversitesi, Institut für Ionenphysik'teki bilim adamları tarafından 1995 yılında geliştirilmiştir.[2] Bir PTR-MS cihazı, bir sürüklenme tüpüne doğrudan bağlanan bir iyon kaynağı ve bir analiz sisteminden (kuadrupol kütle analizörü veya uçuş süresi kütle spektrometresi) oluşur. Ticari olarak temin edilebilen PTR-MS cihazlarının yanıt süresi yaklaşık 100 ms'dir ve tek haneli pptv veya hatta ppqv bölgesinde bir algılama sınırına ulaşırlar. Kullanılmakta olduğu uygulama alanları çevre araştırmaları, gıda ve lezzet bilimi, biyolojik araştırma, tıbbı ve diğerlerini içerir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Proton Transfer Reaction Mass Spectrometry: Principles and Applications. Wiley. 17 Aralık 2013. ss. 15-. ISBN 978-1-118-68412-2. 
  2. ^ A. Hansel, A. Jordan, R. Holzinger, P. Prazeller W. Vogel, W. Lindinger, Proton transfer reaction mass spectrometry: on-line trace gas analysis at ppb level, Int. J. of Mass Spectrom. and Ion Proc., 149/150, 609-619 (1995).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]