Project Zomboid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Project Zomboid
GeliştiriciThe Indie Stone
YayımcıThe Indie Stone Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BesteciArmin Hass
PlatformlarJava[1]
Microsoft Windows
OS X
Linux
Çıkış8 Kasım 2013 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Türhayatta kalma-korku oyunu
rol yapma video oyunu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Project Zomboid, İngiliz ve Kanadalı bağımsız geliştirici The Indie Stone tarafından geliştirilmekte olan bir açık dünya izometrik hayatta kalma korku video oyunudur. Oyun, Kentucky'deki kurgusal Knox Country'nin kıyamet sonrası, zombi istilasına uğramış yasaklı bölgesinde geçmektedir ve oyuncu kaçınılmaz olarak ölmeden önce mümkün olduğunca uzun süre hayatta kalmaya zorlanmaktadır. Project Zomboid, oyun portalı Desura'nın alfa fonlama bölümünde yayınlanan ilk beş oyundan birisiydi.[2]

2011'de The Indie Stone, oyunun kodlarını içeren iki dizüstü bilgisayarın çalınmasının ardından bağımsız oyun topluluğu içinde yüksek profilli bir gerilemeye maruz kaldı. O zamandan beri Project Zomboid, Steam Early Access'te göründü ve bugüne kadar geliştirmeye devam ediyor. Project Zomboid, The Indie Stone'un ticari olarak yayınlanan ilk oyunudur.[3] En son kararlı sürüm, Aralık 2021'de yayınlanan ve animasyon ve savaş revizyonları, yeni ses ve müzik, Louisville, KY şehri ve General Arcade tarafından yenilenmiş çok oyunculu oyun içeren Build 41'dir.[4][5] Project Zomboid 1993 yılında geçmektedir ve oyun varsayılan olarak 9 Temmuz'da başlamaktadır; ancak başlangıç tarihi ve saati oyun ayarlarından değiştirilebilir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:ProjectZomboid Menu Screenshot.jpg
Project Zomboid, arayüzde gezinmek için ağırlıklı olarak pencereler ve açılır menüler kullanmaktadır.

Project Zomboid'de oyuncu, Kentucky'nin Louisville kentinde hükümet tarafından karantinaya alınan ve 'Knox Country' olarak anılan kıyamet ve zombi dolu bir bölgede mümkün olduğunca uzun süre hayatta kalmayı hedefliyor.[6] Oyuncu, dört başlangıç kasabasından birinde doğmayı seçmeden önce karakterinin görünümünü, mesleğini ve özelliklerini seçebilir, seçilen özellik türü de karakterin tam olarak nerede doğacağını etkileyecektir (örneğin, seçilen kasabada bir itfaiye istasyonu varsa, bir itfaiyecinin bir itfaiye istasyonunda doğma şansı daha yüksektir). Zombilerden kaçınmanın yanı sıra, oyuncu dinlenerek, malzeme arayarak ve hayatta kalma tekniklerini kullanarak hayatta kalmak için kişisel ihtiyaçlarını (açlık, stres, yorgunluk ve can sıkıntısı gibi) yönetmek zorundadır. Oyuncunun karakteri, aktiviteler ve beceri kitapları ve dergileri okuyarak becerilerini geliştirebilir. Oyun, geleneksel Romero tarzı yavaş hareket eden zombileri kullanır, ancak bazı zombiler diğerlerinden daha hızlıdır ve sanal alan modu, 28 Gün Sonra tarzı "sprinter" zombiler için bir ayar da içermektedir.

Oyun, önceden ayarlanmış çeşitli zorluk modlarının yanı sıra oyuncunun zombi nüfusu, virüs bulaşabilirliği ve ganimetlerin nadirliği gibi oyun ayarlarını özelleştirmesine olanak tanıyan bir sandbox moduna sahiptir.

Project Zomboid'deki oynanabilir bölge olan 'Knox Country', yerel ayarını büyük ölçüde Louisville metropol alanına dayandırır. Muldraugh, West Point ve Louisville kasabaları, Riverside gibi diğer kurgusal konumların yanı sıra oyun dünyasında kabaca kopyalanmıştır. Zaman ilerledikçe dünya daha ıssız ve köhne bir hal alıyor; su ve elektrik şebekeleri bir ay içinde kesiliyor, bunu bölgedeki yapıların yıpranması izliyor. Ek olarak, oyunda bir dizi sabit 'meydan okuma' senaryosu bulunuyor; bunlardan bazıları ayrı, daha küçük haritalarda yer alıyor ve/veya sonsuz bir kış fırtınası veya oyun içi bir günün ardından oyuncuyu takip eden bir zombi sürüsü gibi benzersiz oynanış unsurları içeriyor.

Modlama topluluğu da bu oyunda çok aktif ve oynanışın özelleştirilmesine izin vermektedir. Modlar, görünür bir dayanıklılık, açlık ve su çubukları gibi küçük, yaşam kalitesi değişikliklerinden, mekanik ve oynanışın tamamen elden geçirilmesine kadar çeşitlilik göstermektedir. Bu modlar Steam Topluluk Atölyesi'nde 29 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bulunabilir. Bu oyunun topluluğu, oyuncuların oyunu anlamalarına yardımcı olmak için wiki'yi 16 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. aktif olarak güncellemektedir.

Geliştirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştiricilere göre oyun, zaman taahhütleri nedeniyle yapamayacaklarını düşünmelerine rağmen "her zaman yapmak istedikleri" bir şey ve "hayallerindeki oyun" oldu. Bu durum Minecraft'ın başarısından sonra değişti ve onlara daha hızlı sonuç verecek "bir oyun geliştirmenin başka bir yolunu" gösterdi.[7] Ekibe göre oyunun ana ilham kaynağı, zombi video oyunlarının aksine zombi filmleriydi.[7]

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun ilk olarak 25 Nisan 2011'de bir teknoloji demosu olarak yayınlandı.[8] Taşınabilirliği için LWJGL kullanılarak Java ile yazılmıştır.[1]

Erken dönem aksilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2011'de, oyunun ücretli bir alfa öncesi teknoloji demosu olarak piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, oyun sızdırıldı ve yetkisiz kopyalar diğer birçok web sitesine yayıldı.[9] Oyunun yetkisiz sürümü, kullanıcının en son sürüme sahip olup olmadığına bakılmaksızın, bir 'şimdi güncelle' düğmesine basarak Project Zomboid'in sunucularından indirme yapılmasını sağladı. The Indie Stone, bu indirmeler için ödeme yapmaktan kaçınmak için müşteriye özel ücretli sürümü çevrimdışına aldı[10] ve bunun yerine ertesi gün indirilmek üzere ücretsiz bir "genel teknoloji demosu" yayınladı.[11]

15 Ekim 2011 tarihinde, geliştiricilerden ikisinin evine zorla girilmiş ve harici olarak yedeklenmemiş büyük miktarda oyun kodu içeren dizüstü bilgisayarlar çalınmıştır.[12] Bu durum oyunun geliştirilmesinde ciddi gecikmelere yol açtı.[13][14] Bu aksaklık nedeniyle Rezzed'de "Bir video oyunu nasıl (yapılmaz)" başlıklı bir sunum yaptılar ve projeye başladıklarından beri öğrendikleri bazı dersleri gözden geçirdiler.[15]

Devam[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Kasım 2013 itibarıyla Project Zomboid, Steam'in Erken Erişim'inde yayınlandı.[16] Şubat 2014'te Indie Stone, oyunun çok oyunculu bir versiyonunu ilk kez halka açık olarak yayınladı.[1] Bu sürümün ardından oyun, oynanış ve seste çok sayıda elden geçirmenin yanı sıra çok oyunculu modun kaldırılması ve ardından yeniden entegrasyonuyla zaman içinde aktif olarak güncellendi.[17] Oyun şu anda "tamamen yayınlanmış" bir sürümde, ancak yeni özellik eklemeleri ve hataların giderilmesi hala düzenli olarak gerçekleşiyor. Geliştiriciler ayrıca her iki haftada bir Perşembe günleri Thursdoids olarak bilinen blog yazıları yayınlayarak oyuncularla aktif bir şekilde iletişim kurmaktadır. Bunlar güncellemeler, sunucular, değişiklikler veya bir sonraki sürümdeki hataların kaldırılması veya mod vitrinleri hakkında olabilir.[18]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "APZDTISA #3: This time with LIVE MULTIPLAYER!". Project Zomboid. 17 Şubat 2014. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Greg (14 Eylül 2011). "Alphafunding for Indie Games". Desura Community. Desura. 30 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2013. 
  3. ^ "Games released by The Indie Stone on their IndieDB profile". Indiedb.com. 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  4. ^ "Project Zomboid - Build 41 - Released!". Project Zomboid. 20 Aralık 2021. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Zombie survival game 'Project Zomboid' adds multiplayer servers". NME. 14 Aralık 2021. 14 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Survive". Projectzomboid.com. 20 Nisan 2011. 29 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  7. ^ a b "Interview: Indie Stone On Project Zomboid". Rock Paper, Shotgun. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  8. ^ "First release ever :: Project Zomboid General Discussions". 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Wesley Yin-Poole (20 Haziran 2011). "Pirates force Project Zomboid offline". Eurogamer. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2011. 
  10. ^ "Sorry we've had to take the game down for the day". 18 Haziran 2011. 14 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "FREE PUBLIC TECH-DEMO RELEASED!". 19 Haziran 2011. 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Project Zomboid Burglary: Statement". 18 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Burglary Delivers Huge Setback to Indie Game Project Zomboid [Updated]". Kotaku. 16 Ekim 2011. 18 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ "The Indie Stone is burgled, loses code for latest Project Zomboid update". Joystiq. Joystiq. 16 Ekim 2011. 31 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  15. ^ "Project Zomboid Rezzed Session - How NOT to make a game!". YouTube. 10 Temmuz 2012. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  16. ^ "It's Been A Long Road…". Project Zomboid. 4 Kasım 2013. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "B41 MP Test 41.60 Branch Released!". 9 Aralık 2021. 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  18. ^ "Project Zomboid News Page". 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]